Ministerul Public -- Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş a fost reprezentat de procuror
Birta Cristina.
Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpat H A şi pe parte civilă B M M , având ca obiect lovirea sau alte violenţe (art.193 NCP).
La apelul nominal făcut în şedinţa publică se prezintă partea vătămată B M M personal, martora B – R D şi apărătorul ales al inculpatei , avocat P D .
Procedura legal îndeplinită.
S-a făcut referatul cauzei de către grefier , după care :
Instanţa procedează la audierea martorei B R D , care a solicitat să dea o declaraţie solemnă.
Reprezentanta Ministerului Public, partea vătămată şi apărătorul ales al inculpatei , avocat P D arată instanţei că, nu mai au de formulat cereri noi pentru completarea cercetării judecătoreşti.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau excepţii de invocat sau probe de administrat, în baza dispoziţiilor art. 387 şi 388 C. proc. pen., instanţa constată terminată cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul în dezbateri.
Reprezentanta parchetului, solicită instanţei să reţină vinovăţia inculpatei pentru săvârşirea infracţiunii prev. şi pedepsită de art. 193 C.p.,coroborat cu probele administrate în cursul urmăririi penale, solicită condamnarea acesteia la o pedeapsă temeinică şi legală şi obligarea acestuia la plata cheltuielilor judiciare către stat.
Apărătorul ales al inculpatei , avocat P D solicită în principal ca în temeiul art. 16 alin.1 lit. d Cod penal achitarea inculpatei , reţinându-se dispoziţiile art. 19 Cod penal cu privire la legitima apărare, coroborat cu art. 26 Cod penal . În subsidiar , în temeiul art. 396 C.pr. penală coroborat cu art. 80 Cod penal, solicită instanţei renunţarea la aplicarea pedepsei, având în vedere că, inculpata nu are antecedente penale . În temeiul art. 75 lit. a Cod civil şi art. 76 Cod penal , în ceea ce priveşte latura civilă , solicită a se lua act că partea vătămată a renunţat la pretenţiile civile .
Partea vătămată B M M solicită aplicarea unei pedepse legale.
J U D E C Ă T O R I A
DELIBERÂND
Constată că , prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş nr.968/P/2015 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatei H A , fără antecedente penale , pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe prev. şi ped de art.193 al.2 Cod penal, cu aplicarea art.75 lit. a Cod penal.
Din actele de urmărire penală efectuate în cauză, se reţine că, în data de 23.09.2015, în jurul orei 16:00, persoana vătămată B M M a fost lovită cu un făraş din tablă către H A , cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 10 (zece) zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medico-legal nr. 2302/Ia/937 din 25.09.2015 eliberat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bihor.
În fapt, în 24.09.2015, lucrătorii de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Beiuş, au fost sesizaţi prin plângere prealabilă de către persoana vătămată B M M cu privire la săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe comisă de inculpata H A (f. 4).
Din declaraţia persoanei vătămate B M M (f. 7-8) reiese că, în data de 23.09.2015, în jurul orei 16:00, în timp ce se afla în curtea comună a locuinţei, pe fondul unor discuţii contradictorii şi fiind provocat, a avut intenţia de a o lovi pe inculpata H A un fărăş din tablă, dar aceasta i l-a smuls din mână şi pe urmă a lovit-o peste mâini, cap şi corp.
Prin certificatul medico-legal nr. 2302/Ia/937 din 25.09.2015 emis de Serviciul de Medicină Legală Bihor se concluzionează că, persoana vătămată prezintă leziunile posttraumatice ce datează din 23.09.2015, leziuni care s-au putut produce prin lovire cu un corp contondent dur, posibil cu muchii, şi care necesită 10 (zece) zile de îngrijire medicală (f. 5).
Din declaraţia martorei B –R D reiese că, între cele două părţi a avut loc un conflict verbal; inculpata care îşi spăla maşina a stropit cu apă atât persoana vătămată cât şi nisipul pe care îl avea în curte, iar aceasta din urmă, sub impulsul nervilor, a luat un fărăş din tablă şi s-a îndreptat spre inculpată cu intenţia de-a o lovi; inculpata i-a smuls fărăşul din mână persoanei vătămate, după care a lovit-o cu acesta peste mâini, cap şi corp.
Din declaraţiile martorilor B –R G , D M , B S şi K D D rezultă că, a existat un conflict între cele două părţi, dar, întrucât cunoşteau comportamentul inculpatei, au intrat fiecare în locuinţa sa, fără a vedea mai apoi ce s-a întâmplat.
Inculpata H A , în declaraţia dată în calitate de suspectă (f. 12-13) descrie o versiune proprie asupra faptei în sensul că, în timp ce se afla în curtea comună a locuinţei şi îşi spăla maşina, pe fondul unor discuţii contradictorii, fiind acuzată că a udat cu apă nisipul persoanei vătămate şi a stropit-o, a fost atacată cu un făraş din tablă de către persoana vătămată, ocazie cu care a smuls din mâna acesteia făraşul pentru a se apăra. Inculpata susţine că , ulterior persoana vătămata a continuat să o lovească provocându-şi astfel singură leziuni în făraşul pe care inculpata doar îl ţinea în mână şi se apăra.
Versiunea inculpatei nu prezintă credibilitate, întrucât leziunile persoanei vătămate, prezentate în certificatul medico-legal 2302/Ia/937 din 25.09.2015 al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Bihor („temporal stg plagă contuză cu margini neregulate ...”, „frontal paramedian stg 2 placarde excoriate ...”, „frontal paramedian drt echimoză ...”, „piramida nazală la nivelul scheletului osos plagă contuză ...” ) nu se puteau produce în modul descris de inculpată.
Prin încheierea de şedinţă din camera de consiliu din data de 19.05.2016, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii.
În şedinţa publică din 15 septembrie 2016 , în temeiul art. 112-113 C.pr. penală a fost audiată partea vătămată B M M , care arată că , îşi menţine declaraţia dată în faţa organelor de urmărire penală şi renunţă la pretenţiile civile de 5000 lei de la inculpată , ce reprezintă cheltuieli medicale şi daune morale . Partea vătămată nu poate preciza de câte ori a fost lovit de către inculpată , însă , la momentul la care aceasta a luat făraşul , l-a lovit peste mâini şi a intenţionat să îl lovească la cap , iar el s-a apărat cu mâinile , iar inculpata l-a lovit până când nu a mai putut . Arată că , nu este adevărat că ar fi căzut jos la momentul altercaţiei , iar de faţă la incident au fost vecinii B D şi B G . Partea vătămată arată că , nu a intenţionat să ia piatră de jos pentru a o lovi pe inculpată , deoarece starea în care se afla nu îi permitea. Nu a văzut ca inculpata să poarte urme de lovituri în urma altercaţiei produse . Partea vătămată arată că , s-a deplasat spre inculpată cu făraşul în mână cu intenţia de a o speria , iar făraşul îl ţinea ridicat în mână , însă inculpata i l-a smuls din mână şi a început să îl lovească. De asemenea , arată că nu a ameninţat-o pe inculpată că o va lovi pentru a o omorî .
În şedinţa publică din 15 septembrie 2016 , în baza art. 107-110 C.pr.penală , instanţa a procedat la audierea inculpatei H A care a arătat că, nu recunoaşte săvârşirea faptei pentru care a fost trimisă în judecată. Arată că, locuieşte într-o curte comună cu partea vătămată și între ei există neînțelegeri mai vechi datorate faptului că, partea vătămată îi blochează accesul în garajul proprietatea sa. Arată de asemenea că, la data reținută în rechizitoriu a intrat cu mașina în curte, iar partea vătămată era prezentă în curte și avea în mână o lopată cu coadă , iar în curte era pusă o roabă de către partea vătămată , motiv pentru care , nu putea avea acces la garaj. I-a solicitat părții vătămate să mute roaba, iar imediat după aceasta , partea vătămată a venit la ea la mașină , amenințând-o cu lopata, a înjurat-o și a amenințat-o că o omoară cu lopata, inculpata fiind în mașină. În acest timp fără a coborî din mașină a cerut concursul organelor de poliție care s-au deplasat la fața locului și fiecare a spus versiunea sa despre cele întâmplate , însă nu s-a luat nici o măsură la acel moment , iar partea vătămată își mutase deja roaba , însă nu poate preciza când anume. După plecarea organelor de poliție, a procedat la spălarea mașinii proprietatea sa personală în fața garajului, după cca aprox. 1 oră, iar apa s-a scurs pe nisipul aflat în fața părții de imobil proprietatea părții vătămate. Ca urmare a acestui fapt, partea vătămata a întrebat-o de ce a udat nisipul și probabil l-a udat și pe acesta deoarece curtea este mică, motiv pentru care a venit la mașină a intrat în garaj având în mână o lopată, însă nu cea avută inițial. Văzând pe partea vătămată că vine spre ea cu lopata, inculpata a crezut că dorește să o lovească, motiv pentru care s-a apărat și în intenția de a-i lua lopata din mână s-a produs o altercație intre ei, partea vătămată a căzut jos, ocazie cu care a intenționat să ia o piatră să o lovească , iar inculpata a luat lopata din mâna acestuia. În urma altercației produse, atât inculpata cât și partea vătămată au suferit leziuni , inculpata a fost zgâriată pe piept , pe mână și a văzut că și părții vătămate îi curgea sânge. De față la cele mai sus relatate au fost vecinii B D și B G . Arat că, în curte sunt 6 familii, iar ceilalți vecini în afară de cele două persoane mai sus arătate erau acasă, dar nu știe dacă au văzut cele întâmplate. În urma acestui incident, a chemat din nou organele de poliție, ocazie cu care a relatat cele întâmplate, însă la acel moment nu s-a luat nici o măsură. A doua zi după cele întâmplate, partea vătămată muncea în curte, cernea nisip, însă nu s-a uitat dacă acestea are urme de leziuni pe corp. Inculpata arată că, la momentul altercației dintre ei, crede că partea vătămată s-a lovit în lopată când dorea să îi ia lopata , iar el o ținea . Precizează că, lopata era făraş de adunat gunoiul, confecționat din tablă. La întrebarea părții vătămate de ce a fost lovit de către inculpată, aceasta a relatat că s-a apărat de el.
În şedinţa publică din data de 17.11.2016 în baza art. 114-123 Cod procedură penală, instanţa a procedat la audierea martorei B R D , care a arătat că, îşi menţine declaraţia dată în faţa organelor de urmărire penală . Astfel , la data respectivă, după ce a venit de la serviciu , având în vedere că locuieşte în curte comună cu inculpata şi partea vătămată , inculpata a stropit-o pe partea vătămată cu apă , cu furtunul , deoarece spăla maşina , moment în care , partea vătămată s-a enervat şi s-a îndreptat spre inculpată cu un făraş , însă nu a lovit-o pe inculpată. Inculpata a luat făraşul din mâna părţii vătămate şi a lovit-o pe aceasta peste mâini , iar martora a intervenit între ei şi le-a spus să se oprească , deoarece se pot omorî . S-au încăierat reciproc , motiv pentru care martora a intervenit între ei . Martora nu a văzut-o pe partea vătămată căzând la pământ . După aceasta încăierare , inculpata a sunat la poliţie , iar aceştia s-au deplasat la faţa locului , moment la care nu a mai existat nici un incident , iar înainte sau după sosirea organelor de poliţie , partea vătămată i-a arătat mâinile , care erau vinete , cu echimoze , de la loviturile primite. Martora arată că , la momentul la care a venit de la serviciu , inculpata şi partea vătămată deja se certau , iar partea vătămată lucra cu nisipul .
Analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:
În data de 23.09.2015, în jurul orei 16:00, persoana vătămată B M M a fost lovită cu un făraş din tablă către H A , cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 10 (zece) zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medico-legal nr. 2302/Ia/937 din 25.09.2015 eliberat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bihor.
În fapt, în 24.09.2015, lucrătorii de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Beiuş, au fost sesizaţi prin plângere prealabilă de către persoana vătămată B M M cu privire la săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe comisă de inculpata H A (f. 4).
Din declaraţia persoanei vătămate B M M (f. 7-8) reiese că, în data de 23.09.2015, în jurul orei 16:00, în timp ce se afla în curtea comună a locuinţei, pe fondul unor discuţii contradictorii şi fiind provocat, a avut intenţia de a o lovi pe inculpata H A un fărăş din tablă, dar aceasta i l-a smuls din mână şi pe urmă a lovit-o peste mâini, cap şi corp.
Prin certificatul medico-legal nr. 2302/Ia/937 din 25.09.2015 emis de Serviciul de Medicină Legală Bihor se concluzionează că, persoana vătămată prezintă leziunile posttraumatice ce datează din 23.09.2015, leziuni care s-au putut produce prin lovire cu un corp contondent dur, posibil cu muchii, şi care necesită 10 (zece) zile de îngrijire medicală (f. 5).
Din declaraţia martorei B –R D reiese că, între cele două părţi a avut loc un conflict verbal; inculpata care îşi spăla maşina a stropit cu apă atât persoana vătămată cât şi nisipul pe care îl avea în curte, iar aceasta din urmă, sub impulsul nervilor, a luat un fărăş din tablă şi s-a îndreptat spre inculpată cu intenţia de-a o lovi; inculpata i-a smuls fărăşul din mână persoanei vătămate, după care a lovit-o cu acesta peste mâini, cap şi corp.
Din declaraţiile martorilor B –R G , D M , B S şi K D D rezultă că, a existat un conflict între cele două părţi dar, întrucât cunoşteau comportamentul inculpatei, au intrat fiecare în locuinţa sa, fără a vedea mai apoi ce s-a întâmplat.
Inculpata H A în declaraţia dată în calitate de suspectă (f. 12-13) descrie o versiune proprie asupra faptei în sensul că, în timp ce se afla în curtea comună a locuinţei şi îşi spăla maşina, pe fondul unor discuţii contradictorii, fiind acuzată că a udat cu apă nisipul persoanei vătămate şi a stropit-o, a fost atacată cu un făraş din tablă de către persoana vătămată, ocazie cu care a smuls din mâna acesteia făraşul pentru a se apăra. Inculpata susţine că, ulterior persoana vătămata a continuat să o lovească provocându-şi astfel singură leziuni în făraşul pe care inculpata doar îl ţinea în mână şi se apăra.
Versiunea inculpatei nu se coroborează cu restul probelor din dosar , întrucât leziunile persoanei vătămate, prezentate în certificatul medico-legal 2302/Ia/937 din 25.09.2015 al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Bihor („temporal stg plagă contuză cu margini neregulate ...”, „frontal paramedian stg 2 placarde excoriate ...”, „frontal paramedian drt echimoză ...”, „piramida nazală la nivelul scheletului osos plagă contuză ...” ) nu se puteau produce în modul descris de inculpată. De asemenea , martora B R D , audiată în cauză , care a fost prezentă la incidentul dintre părţi a confirmat că , inculpata a luat făraşul din mâna părţii vătămate şi a lovit-o pe aceasta peste mâini , motiv pentru care a intervenit între ei , iar la acel moment partea vătămată i-a arătat mâinile care prezentau echimoze de la loviturile primite .
Situaţia de fapt se dovedeşte cu următoarele mijloace de probă declaraţia persoanei vătămate (f. 7-8); certificatul medico-legal nr. 2302/Ia/937 din 25.09.2015 emis de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bihor (f. 5), declaraţia martorului B S (f. 18-19); declaraţia martorului B R D (f. 20-21); declaraţia martorului B –R G (f. 22-25); declaraţia martorului D M (f. 26-27); declaraţia martorului K D Dan (f. 28-29); declaraţiile date în calitate de suspect/inculpat (f. 12-13, 16-17) , declaraţia părţii vătămate dată în faza de cercetare judecătorească , declaraţia inculpatei din faza de cercetare judecătorească , precum şi a martorei B R D .
În drept:
Fapta inculpatei H A care, în data de 23.09.2015, orele 16:00, a exercitat acte violente împotriva persoanei vătămate B M M , producându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 10 (zece) zile de îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de lovirea sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin 2 C. pen. cu aplicarea art. 75 lit.a C.pen.
La individualizarea pedepsei ce urmează a fi stabilită în sarcina inculpatei, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială, faptul că, aceasta nu a recunoscut săvârşirea faptei , precum şi reţinerea circumstanţei atenuante legale prevăzut de art. 75 lit. a Cod penal , respectiv faptul că , inculpata a săvârşit fapta sub stăpânirea unei tulburări sau emoţii determinată de provocarea de către partea vătămată , produsă prin violenţă .
Pentru aceste motive în baza art.193 al.2 Cod penal, cu aplicarea art.75 lit. a Cod penal, condamnă inculpata H A , fără antecedente penale , o pedeapsă de:
- 120 zile amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe .
În temeiul art. 61 alin. 2 Cod penal va stabili suma corespunzătoare unei zile amendă de 10 de lei pentru o zi de amendă penală, astfel că inculpata H A va executa o amendă penală de 1200 lei .
Va atrage atenţia inculpatei asupra prevederilor art. 63 alin. 1 Cod penal , respectiv că , în situaţia în care cu rea credinţă nu execută pedeapsa amenzii în tot sau în parte, numărul zilelor amendă neexecutate se înlocuieşte cu numărul corespunzător de zile cu închisoarea .
Va pune în vedere inculpatei că, potrivit art. 559 alin. 1 C.pr. penală are obligaţia să depună recipisa de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri .
În baza art. 22 C.pr. penală ia act de renunţarea părţii civile B M M la pretenţiile civile în cuantum de 5000 lei reprezentând cheltuieli medicale şi daune morale .
În baza art.274 Cod procedură penală va obliga pe inculpată să plătească statului suma de 800 lei cheltuieli judiciare , din care 300 lei cheltuieli judiciare în faza de urmărire penală şi 500 lei în faza de cercetare judecătorească .
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
În baza art.193 al.2 Cod penal, cu aplicarea art.75 lit. a Cod penal, condamnă inculpata H A , fără antecedente penale, o pedeapsă de:
- 120 zile amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe .
În temeiul art. 61 alin. 2 Cod penal stabileşte suma corespunzătoare unei zile amendă de 10 de lei pentru o zi de amendă penală, astfel că inculpata H A va executa o amendă penală de 1200 lei .
Atrage atenţia inculpatei asupra prevederilor art. 63 alin. 1 Cod penal , respectiv că , în situaţia în care cu rea credinţă nu execută pedeapsa amenzii în tot sau în parte , numărul zilelor amendă neexecutate se înlocuieşte cu numărul corespunzător de zile cu închisoarea .
Pune în vedere inculpatei că, potrivit art. 559 alin. 1 C.pr. penală are obligaţia să depună recipisa de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri .
Ia act de renunţarea părţii civile B M M la pretenţiile civile în cuantum de 5000 lei reprezentând cheltuieli medicale şi daune morale .
În baza art.274 Cod procedură penală obligă pe inculpată să plătească statului suma de 800 lei cheltuieli judiciare.
Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea copiei minutei cu inculpata, partea vătămată şi procurorul.
Pronunţată în şedinţă publică azi 17 noiembrie 2016 .
Tribunalul Gorj
Contopirea pedepsei aplicate pentru infractiunea dedusa judecatii cu pedepse aplicate pentru infractiuni concurente, stabilite prin condamnari anterioare. Instanta competenta. Modul de solutionare a cauzei într-o cale de atac ordinara.
Judecătoria Fălticeni
infracţiuni la regimul vamal
Tribunalul Mureș
Omor savarsit cu intentie indirecta. Respingerea cererii de schimbare a incadrarii juridice a faptei in ucidere din culpa
Curtea de Apel Galați
Apel. Infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul fără a poseda permis de conducere prev. de art. 335 alin. 1 Cod penal. Infracţiunea continuată
Judecătoria Craiova
INFRACTIUNI CONTRA PATRIMONIULUI TALHARIE art. 233, C.p.