Fond funciar – Respingerea cererii ca inadmisibilă
Cuprins pe materii:
Judecătoria Târgu Bujor, secţia civilă, sentinţa civilă nr. 528/22.09.2017
Pe rolul Judecătoriei T B a fost înregistrată sub nr. …/2016, la data de 26.05.2016, cererea formulată de reclamanta P F în contradictoriu cu pârâtele Comisia locală pentru aplicarea legii fondului funciar nr. 18/1991 F şi Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de pe lângă Prefectura G , prin care solicită să se dispună reconstituirea pentru diferenţa de teren de până la 3 ha şi 10 arii.
În motivare, arată reclamanta că la data de 08.03.1991 a depus cererea nr. 10.185 la Registrul agricol al Primăriei F pentru a i se reconstitui dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 3 ha şi 10 arii.
Ulterior a fost emis titlul de proprietate nr. 44694-52/09.06.1997 prin care i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 1 ha şi 2050 mp.
În urma demersurile efectuate la Primăria F i s-a comunicat că cererea de reconstituire este tardivă, deşi tatăl reclamantei a depus cererea în termenul legal.
În drept, cererea este motivată pe dispoziţiile art.54 alin. 2 din Legea nr. 18/1991.
A anexat în copie înscrisuri
În dovedirea cererii a solicitat proba cu înscrisuri.
Pârâta Comisia locală de fond funciar F a formulat întâmpinare prin care invocă excepţia netimbrării cererii şi excepţia inadmisibilităţii motivat de faptul că în baza art. 53 din Legea nr. 18/1991 împotriva hotărârii comisiei judeţene se poate face plângere la judecătoria în a cărei rază teritorială este situat terenul, în termen de 30 de zile de la comunicare, excepţia tardivităţii având în vedere că a fost depăşit termenul de depunere prevăzut de art. 33 din Legea nr. 1/2000, respectiv 30.11.2005, iar pe fondul cauzei solicită respingerea acţiunii având în vedere că numitului T N. P i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafaţa de 1,10 ha fiind eliberat titlul de proprietate nr. 4…..4-52/09.06.1997, acesta neformulând ulterior plângere.
În drept, şi-a întemeiat întâmpinarea pe dispoziţiile Legii nr. 18/1991 şi pe art. 205 din Legea nr. 134/2010.
Pârâta Comisia judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar de pe lângă Prefectura G a formulat întâmpinare solicitând respingerea plângerii ca nefondată.
A precizat pârâta că, în conformitate cu legile fondului funciar a fost reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafaţa de teren de 1 ha şi 2050 mp, iar după 10 ani de la apariţia Legii nr. 247/2005 reclamanta solicită reconstituirea pentru diferenţa suprafeţei nerestituite de până la 3 ha şi 10 arii şi că cererea formulată în anul 2015 este depusă în afara termenul legal prevăzut de legile fondului funciar.
În drept, şi-a întemeiat întâmpinarea pe dispoziţiile Legii nr. 18/1991 şi pe art. 205 din Legea nr. 134/2010.
A anexat în copie înscrisuri .
Pârâta a solicitat judecata cauzei în lipsă.
Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:
Potrivit art. 248 Cod procedură civilă, instanţa se va pronunţa mai întâi asupra excepţiilor de procedură, precum şi asupra celor de fond care fac inutilă, în tot sau în parte, administrarea de probe noi, după caz, cercetarea în fond a cauzei.
În ceea ce priveşte excepţia netimbrării acţiunii, invocată de pârâta Comisia locală de fond funciar F , instanţa urmează să o respingă, pentru următoarele considerente:
Potrivit art. 42 din Legea nr. 1 din 11 ianuarie 2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997 ,,cererile sau acţiunile în justiţie, cererile accesorii şi incidente, precum şi întabularea titlurilor de proprietate rezultate din aplicarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi a prezentei legi sunt scutite de taxa de timbru şi de timbru judiciar,,.
În ceea ce priveşte excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâta Comisia locală de fond funciar F instanţa o va admite reţinând că potrivit art. 8 alin. 3 din Legea nr. 18/1991 ,,Stabilirea dreptului de proprietate se face, la cerere, prin eliberarea unui titlu de proprietate,, iar potrivit art. 9 alin. 3 din acelaşi act normativ ,, Cererea se depune la primăria localităţii sau, după caz, la primăriile localităţilor în a căror rază teritorială se află terenul pentru care urmează să fie reconstituit dreptul de proprietate, personal sau prin poştă, cu confirmare de primire,,.
De asemenea, potrivit art. 11 din HG nr. 890/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor ,, Potrivit prevederilor legale, stabilirea dreptului de proprietate se face numai la cerere, formulată de fiecare persoană îndreptăţită, personal sau prin mandatar. Când sunt mai mulţi moştenitori cererea se poate face şi în comun, fiind semnată de fiecare dintre ei,,.
Potrivit art. 36 din HG nr. 890/2005 ,,(…)Titlul de proprietate pentru cetăţenii în viaţă se emite persoanelor îndreptăţite (soţ, soţie), iar pentru moştenitori se emite un singur titlu de proprietate pentru terenurile ce au aparţinut autorului lor, în care se nominalizează toţi solicitanţii îndreptăţiţi, urmând ca pentru ieşirea din indiviziune, ulterior, aceştia să procedeze potrivit dreptului comun (…),,.
Potrivit art. 27 alin. 3 din HG nr. 890/2005 ,,persoanele nemulţumite de propunerile de stabilire a dreptului de proprietate de către comisiile comunale, orăşeneşti sau municipale pot face, în termen de 10 zile de la afişare, contestaţie adresată comisiei judeţene, pe care o depun la secretariatul comisiei comunale, orăşeneşti sau municipale, care este obligat să o înregistreze şi să o înainteze prin delegat la secretarul comisei judeţene în termen de 3 zile,,.
Potrivit art. 53 din Legea nr. 18/1991 ,, hotărârile comisiei judeţene asupra contestaţiilor persoanelor care au avut cerut reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate privată asupra terenului, conform dispoziţiilor cuprinse în cap. II, şi cele asupra măsurilor stabilite de comisiile locale se comunică celor interesaţi prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire; împotriva hotărârii comisiei judeţene se poate face plângere la judecătoria în a cărei rază teritorială este situat terenul, în termen de 30 de zile de la comunicare,,.
Soluţia a fost anticipată legislativ prin art. 6 alin. (2) din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, care prevede că: "Bunurile preluate de stat fără un titlu valabil, inclusiv cele obţinute prin vicierea consimţământului, pot fi revendicate de foştii proprietari sau de succesorii acestora, dacă nu fac obiectul unor legi speciale de reparaţie."
În acest context, după data intrării în vigoare a Legii nr. 18/1991 şi Legii nr. 1/2000, acţiunea în revendicare a imobilelor pe care le vizează nu mai este admisibilă pe calea dreptului comun, persoanele îndreptăţite fiind ţinute să urmeze procedura stabilită de legea specială.
Este de precizat însă că o acţiune fondată pe dispoziţiile noii legi este condiţionată de parcurgerea unei proceduri administrative obligatorii, prealabilă sesizării instanţei judecătoreşti.
Având în vedere aceste considerente, după data intrării în vigoare a Legii nr. 18/1991 şi Legii nr. 1/2000 cererea de reconstituire adresată instanţei fără epuizarea căilor de atac în cadrul procedurii administrative reprezintă o acţiune în revendicare a imobilelor pe care le vizează aceste acte normative, întemeiată pe dispoziţiile dreptului comun, şi este inadmisibilă, atât în situaţia în care nu s-a declanşat procedura administrativă, prealabilă şi obligatorie prevăzută de legea specială, cât şi în situaţia în care această procedură nu este finalizată la data sesizării instanţei.
Pentru aceste motive, instanţa va admite excepţia inadmisibilităţii acţiunii invocată de către pârâta Comisia locală de fond funciar F şi va respinge ca fiind inadmisibilă, acţiunea civilă
Judecătoria Tecuci
Reconstituirea dreptului de proprietate conform Legii nr.18/1991
Judecătoria Mediaș
ejustificarea unui interes direct oi personal în promovarea ac?iunii în constatarea nulita?ii titlului de proprietate emis în baza Legii 18/1991
Tribunalul Iași
Fond funciar, actiune in constatare
Judecătoria Reșița
Fond Funciar
Judecătoria Vânju Mare
Plângere fond funciar