Dosar nr. 4354/183/2016
R O M Â N I A
JUDECĂTORIA BĂILEŞTI
SENTINŢA PENALĂ NR. 246
Şedinţa publică de la 11 mai 2017
Instanţa constituită din:
PREŞEDINTE- V P
Grefier - A D
Ministerul Public a fost reprezentat de procuror S M din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Băileşti.
x.x.x.x
Pe rol soluţionarea procesului penal pornit împotriva inculpatului P. M., trimis în judecată în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal.
La apelul nominal făcut în şedinţa publică a lipsit inculpatul P. M, pentru care s-a prezentat apărătorul ales, avocat D Ţ I.
Procedura de citare este legal îndeplinită.
S-a făcut referatul cauzei de grefierul de şedinţă care învederează că procedura de citare este legal îndeplinită, iar la data de 27.04.2017 Inspectoratul de Poliţie al Judeţului … a înaintat la dosar fişa de cazier actualizată a inculpatului, după care:
Nemaifiind alte cereri de formulat, excepţii de invocat sau probe de administrat, instanţa constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul pe fond.
Reprezentantul Parchetului învederează că inculpatul a recunoscut săvârşirea infracţiunii pentru care a fost trimis în judecată printr-o declaraţie autentificată de notarul public şi solicită condamnarea acestuia la pedeapsa închisorii în limitele prevăzute de lege cu aplicarea dispoziţiilor art. 91 Cp, să se stabilească măsurile de supraveghere pe care inculpatul trebuie să le respecte conform art. 93 C.p., să fie obligat acesta să presteze o activitate neremunerată în folosul comunităţii şi la cheltuieli judiciare către stat.
Avocat D Ţ I, pentru inculpat, solicită ca la stabilirea pedepsei să se aibă în vedere atitudinea sinceră a inculpatului, lipsa antecedentelor penale şi apreciază că individualizarea pedepsei se poate realiza în condiţiile art. 83-90 C.p. întrucât din probele administrate în cursul urmăririi penale rezultă că inculpatul la data săvârşirii faptei nu a avut modificări de comportament, aspect care confirmă că infracţiunea săvârşită prezintă o gravitate redusă.
INSTANŢA
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria B.. nr. …/P/… din … s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului P. M. pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal.
S-a reţinut că la data de …., în jurul orei 18:55, lucrători de poliţie din cadrul Poliţiei …. aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit pentru control pe strada … din …. autoturismul marca ….cu nr. de înmatriculare ….., la volanul autoturismului fiind identificat inculpatul P.M şi având în vedere că acesta prezenta halenă alcoolică a fost testat alcooscopic (ora 18:57), rezultând o alcoolemie de 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar în aceste condiţii a fost condus la Spitalul…., unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei. Din buletinul de analiză toxicologică nr. …/…. din …. emis de IML …. rezultă că inculpatul P. M. avea o alcoolemie de 1,80 g/l alcool pur în sânge ( prima probă recoltată la ora 19:08), respectiv 1,65 g/l alcool pur în sânge (a doua probă recoltată la ora 20:08).
S-a mai reţinut că inculpatul a recunoscut că în noaptea de …. a consumat băuturi alcoolice, respectiv circa 1000 ml vin de casă, iar în data de ….., în timp ce conducea autoturismul marca ….cu nr. de înmatriculare ….. pe strada …. din ….., inculpatul a fost oprit de organele de poliţie, constatându-se că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.
La data de …. judecătorul de cameră preliminară a dispus comunicarea rechizitoriului nr. …./P/… din …. al Parchetului de pe lângă Judecătoria Băileşti către inculpat, cu menţiunea că în termen de 20 de zile de la comunicare poate formula în scris cereri şi excepţii cu privire la legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.
În termenul de 20 de zile inculpatul nu a formulat cereri şi excepţii şi nu a contestat probele administrate în cursul urmăririi penale.
Prin încheierea din camera de consiliu din ….., judecătorul de cameră preliminară în baza art. 346 alin. 1 Cod procedură penală a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria…. nr. …/P/….din ….. privind pe inculpatul P. M., trimis în judecată în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii cauzei, fixându-se termen de judecată la …
La data de …. inculpatul P M a înaintat la dosar declaraţia autentificată sub nr….. la …. de Biroul Individual Notarial B A cu sediul în …., prin care a solicitat să fie judecat în procedura simplificată, a recunoscut în totalitate faptele şi a fost de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii.
La data de 27.04.2017 Inspectoratul de Poliţie al Judeţului ….a înaintat la dosar fişa de cazier actualizată a inculpatului.
Potrivit art. 349 alin. 2 din NCPP instanţa poate soluţiona cauza numai pe baza probelor administrate în faza urmăririi penale, dacă inculpatul solicită aceasta şi recunoaşte în totalitate faptele reţinute în sarcina sa şi dacă apreciază că probele sunt suficiente pentru aflarea adevărului şi justa soluţionare a cauzei, cu excepţia cazului în care acţiunea penală vizează o infracţiune care se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă.
Instanţa a constatat că poate soluţiona cauza numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi că sunt suficiente probe pentru aflarea adevărului şi justa soluţionare a cauzei.
Astfel, din probele administrate în cursul urmăririi penale rezultă fără nici un dubiu că inculpatul P. M., la data de …., în jurul orei 18:55, a fost depistat de lucrători de poliţie din cadrul Poliţiei …. aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe strada …. din …., conducând autoturismul marca ….cu nr. de înmatriculare ….. şi având în vedere că acesta prezenta halenă alcoolică a fost testat alcooscopic (ora 18:57), rezultând o alcoolemie de 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar în aceste condiţii a fost condus la Spitalul …., unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Din buletinul de analiză toxicologică nr…./…. din ….. emis de IML ….. rezultă că inculpatul P.M avea o alcoolemie de 1,80 g/l alcool pur în sânge ( prima probă recoltată la ora 19:08), respectiv 1,65 g/l alcool pur în sânge (a doua probă recoltată la ora 20:08).
În drept, fapta inculpatului P M întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal.
La individualizarea pedepsei pentru inculpatul P M, instanţa va avea în vedere starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, acordul de recunoaştere şi lipsa antecedentelor penale,urmând să aplice dispoziţiile art. 396 alin. 10 CPP
Se apreciază că scopul pedepsei de prevenţie generală şi specială va fi atins prin condamnarea inculpatului la pedeapsa de 8 luni închisoare.
În baza art. 91 CP va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
În baza art. 92 alin. 1 CP se va stabili termen de supraveghere 2 ani.
În baza art. 93 alin. 1 CP pe durata termenului de supraveghere, condamnatul va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul …., la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
- să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă;
- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
În baza art. 93 alin. 2 lit. b CP instanţa va impune condamnatului să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.
În baza art. 93 alin. 3 CP pe parcursul termenului de supraveghere condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile lucrătoare la Primăria comunei …. sau altă entitate din comunitate.
Se va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 CP.
În baza art. 274 alin. 1 CPP inculpatul va fi obligat la 200 lei cheltuieli judiciare statului.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
În baza art. 336 alin. 1 cod penal cu aplicarea art.396 alin. 10 c.p.p
Condamnă pe inculpatul P M, …., cu domiciliul în …., la 8 luni închisoare.
În baza art. 91 CP dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
În baza art. 92 alin. 1 CP stabileşte termen de supraveghere 2 ani.
În baza art. 93 alin. 1 CP pe durata termenului de supraveghere, condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul …., la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
- să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă;
- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
În baza art. 93 alin. 2 lit. b CP instanţa impune condamnatului să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.
În baza art. 93 alin. 3 CP pe parcursul termenului de supraveghere condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile lucrătoare la Primăria comunei ….. sau altă entitate din comunitate
Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 CP.
În baza art. 274 alin. 1 CPP
Obligă inculpatul la 200 lei cheltuieli judiciare statului.
Sentinţă cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţă publică, azi, 11 mai 2017.
PREŞEDINTE,
V P GREFIER,
A D
Tribunalul Brașov
Infractiunea de trafic de droguri
Judecătoria Orșova
Prin rechizitoriul nr. X/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, din data de 27.05.2015 a fost trimis în judecată inculpatul M.C., în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, faptă prevăzută de art. 1
Judecătoria Târnăveni
Plangere impotriva rezolutiei procurorului
Curtea de Apel Constanța
Săvârsirea infractiunii de proxenetism. Lipsa unuia din elementele constitutive ale infractiunii de proxenetism, respectiv vinovă?ia în forma intentiei. Practicarea legală de către sotia inculpatului a prostitutiei în Germania.
Judecătoria Moinești
Infracțiunea prev. și ped.de art. 85 al.1, art. 86 al.1 și art. 89 al.1 din OUG 195/2002 republicată