Cuprins Legea 188/1999
Index alfabetic răspundere funcţionar public
Tribunalul Galaţi sentinţa 706/12.06.2018
La data de ......pe rolul Tribunalului Galaţi secţia CAF a fost înregistrată sub nr .....cererea formulată de reclamanta D în contradictoriu cu pârâta Instituţia Primarului UAT Comuna i prin care a solicitat anularea dispoziţiei nr .....emisă de Primarul comunei .
În motivarea cererii sale, reclamanta a menţionat că prin dispoziţia emisă i s-a imputat suma de 315.870 lei ca urmare a raportului întocmit de Curtea de Conturi Camera de Conturi Galaţi la data de .....prin care s-a constatat că prin ducerea la îndeplinire a deciziei .....s-a cauzat UAT comuna Scânteiești o pagubă reprezentând diferenţa de sumă nesolicitată /neacceptată în Tabloul definitiv rectificativ al Creanţelor din cadrul procedurii insolvenţei debitoarei SC A SRL în condiţiile în care s-a închis procedura falimentului şi s-a dispus radierea debitoarei din registrul comerţului.
Concret s-a menționat că ceea ce i se impută reprezintă înregistrarea în contabilitatea UAT i a unei sume mai mari decât cea solicitată în cadrul tabelului definitiv al creditorilor din dosarul de faliment al SC A SRL. În contabilitate se reţine că a înregistrat 1.000.253 lei creanţă de încasare de la SC A SRL , iar în cadrul tabelului creditorilor din dosarul de faliment s-a solicitat 718.895 lei , creanţă acceptată parțial pentru suma de 684.383 lei, mai mică cu 315.870 lei faţă de înscrierea în contabilitate.
În termen legal, pârâta a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţia lipsei calităţii procesual pasive, iar pe fond a cerut respingerea pentru că paguba provine din îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu , fiind identificată în urma controlului Camerei de Conturi Galaţi.
Temeiul emiterii deciziei l-a reprezentat art 85 din Legea nr 188/1999 .
În prezenta cauză, instanţa a încuviinţat şi administrat proba cu înscrisuri, dispunând ataşarea dosarului al Tribunalului Galaţi secţia a II a civilă.
Analizând actele şi lucrările dosarului, tribunalul reţine că cererea este întemeiată urmând a fi admisă pentru motivele ce se vor expune în continuare. Astfel, temeiul de drept al emiterii deciziei imputate îl reprezintă art 84 lit a din Legea nr 188/1999 în referire la art 85 din aceeaşi lege care are în vedere angajarea răspunderii funcţionarului public pentru pagubele produse cu vinovăţie patrimoniului autorităţii sau instituţiei la care lucrează.
Temeiul de fapt a fost descris în diferenţa de sumă nesolicitată /neacceptată în tabloul definitiv al creanţelor debitorului SC A SRL în sumă de 315.870 lei în condiţiile închiderii procedurii falimentului , având în vedere că în evidenţa fiscală a UAT comuna a fost înregistrată suma de 1.000.253 lei .
În urma ataşării dosarului al secţiei a IIa civilă referitor la procedura falimentului SC A SRL , instanţa reţine că la momentul întocmirii tabelului creditorilor debitoarei creanţa solicitată de UAT Comuna a fost de 684.3838 lei reprezentând contravaloare debit şi accesorii contract de concesiune , cf filei 1 vol II dosar ....secţia a II-a civilă Tribunalul Galaţi.
Din niciun alt înscris al dosarului de faliment nu rezultă că ar fi fost solicitată suma de 718.895 lei , admisă parţial la limita valorii de 684.383 lei. Pe cale de consecinţă, instanţa reţine că prejudiciul imputat reclamantei ca diferență între suma înscrisă în contabilitate şi cea cerută în dosarul de faliment nu are caracter cert. Din conţinutul art 84 lit a Legea 188/1999 rezultă că răspunderea civilă a funcţionarului public reprezintă în fapt o răspundere civilă delictuală clasică, care, pentru a fi angajată trebuie să îndeplinească condiţiile privind existenţa prejudiciului, a faptei , a legăturii de cauzalitate , a lipsei unei cauze exoneratoare. La rândul său prejudiciului trebuie să fie cert , or din dosar rezultă că acesta nu are acest caracter .
Faţă de faptul că pentru angajarea răspunderii delictuale este necesară întrunirea cumulativă a condiţiilor expuse, lipsa caracterului cert al prejudiciului conduce la aprecierea că nu sunt întrunite condiţiile acestei răspunderi şi , pe cale de consecinţă se impune anularea deciziei emise.
Judecătoria Balș
Prescripţia dreptului de a executa sancţiunea contravenţională
Tribunalul Vâlcea
10. Aviz securitate incendiu. Act administrativ. Anulare. Condiţii.
Curtea de Apel Oradea
DREPT CIVIL .Asigurări sociale. Pensie comunitară. Aplicarea cu prioritate a Dreptului european în raport de acordurile bilaterale încheiate anterior aderării.
Curtea de Apel Suceava
Obligarea autorităţii la emiterea unui act administrativ. Durata rezonabilă a procedurii.
Curtea de Apel Iași
Urbanism. Certificat de urbanism și autorizație de construire. Lipsa calității procesuale pasive a unității administrativ teritoriale. Obligativitatea documentațiilor de urbanism aprobate la nivelul localității. Modificarea parametrilor urbanistici presta