Arestare preventivă. Menținere. Pericol pentru ordinea publică prezentat de lăsarea în libertate a inculpatului.

Decizie 160 din 30.05.2018


Prin încheierea din ........2018 pronunțată de Judecătoria Galaţi în dosarul ..... în temeiul art. 362 Cod de procedură penală, în referire la art. 208 alin. 2 Cod de procedură penală, s-a menţinut - ca fiind legală şi temeinică  măsura arestării preventive a inculpatului B.M. Pentru a pronunța astfel prima instanţă a reținut că din examinarea actelor şi lucrărilor dosarului rezultă indicii temeinice de natură a crea suspiciunea legitimă, rezonabilă că inculpatul ar putea fi autorul infracţiunii ce formează obiectul sesizării instanţei. De asemenea, instanţa a mai apreciat pe baza datelor existente în dosar că riscul de săvârşire a altor infracţiuni este unul foarte ridicat. La evaluarea acestui risc s-a reținut că inculpatul a mai săvârşit anterior două infracţiuni de tâlhărie pentru care a fost internat într-un centru de detenţie, dar şi faptul că există suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit trei fapte de natură penală după ce s-a luat faţă de el măsura controlului judiciar, ceea ce relevă că inculpatul nu îşi poate conforma conduita normelor penale şi regulilor impuse de autorităţi.

Împotriva încheierii de ședință din 21.05.2018 a formulat contestație inculpatul B.M., criticând-o pentru motive de nelegalitate şi netemeinicie.

Examinând legalitatea și temeinicia încheierii contestate, prin prisma criticilor formulate de contestator și din oficiu, Tribunalul a reținut că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă pericol pentru ordinea publică, dedus din circumstanţele în care în mod rezonabil se poate presupune că s-a petrecut fapta şi din circumstanţele personale ale acestuia. Inculpatului i-a fost aplicată măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru educativ pentru o perioadă de un an prin sentinţa penală nr. ...../......2017 a Judecătoriei Galaţi pentru săvârşirea a doua infracţiuni de tâlhărie. A fost liberat anticipat la data de ......2017 prin sentinţa penală nr. .......2017 a Judecătoriei Oneşti, având până la împlinirea duratei internării, respectiv până la .......2018 următoarele obligaţii:

-să nu depăşească fără acordul Serviciului de Probaţiune Galaţi limitele teritoriale ale judeţului Galaţi;

-să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Galaţi la datele fixate de acesta.

În cauză, pericolul concret pentru ordinea publică rezultă din presupusa specializare şi premeditare anterioară constând în identificarea persoanelor vătămate neatente, din modul profesionist de desfăşurare a faptelor, probabil cu utilizarea unor mijloace de inducere în eroare a persoanelor vătămate, toate acestea fiind împrejurări ce denotă o mare îndrăzneală şi dezinhibiţie antisocială.  Totodată, cu privire la persoana inculpatului, pericolul concret pentru ordinea publică rezultă şi din riscul ridicat de a repeta faptele penale, dacă ar fi lăsat în libertate, sub control judiciar sau arest la domiciliu, analizat prin prisma circumstanţelor personale. Se reţine că inculpatul a dat dovadă de rea-credinţă în exercitarea obligaţiilor principale a măsurii liberării anticipate dispusă prin  sentinţa penală nr. ..../.....2017 a Judecătoriei Oneşti, în aşteptarea împlinirii duratei internării în centru educativ. Exercitarea drepturilor şi obligaţiilor procesuale ale celui supus măsurii liberării anticipate se face numai în interesul bunei administrări a justiţiei, astfel că buna credinţă în antiteză cu reaua-credinţă reglementată în cuprinsul art. 124 cod penal, presupune sinceritatea în intenţii şi acţiune, credinţa în cunoaşterea corectă a realităţii, corectitudinea în respectarea obligaţiilor liberării anticipate, iar, in final, convingerea inculpatului că acţionează în mod drept şi corect atunci când este pus în libertate. Depăşirea intenţionată a limitelor liberării anticipate, cu atât mai mult cu cât inculpatul a săvârşit o nouă infracţiune de furt calificat cu 6 acte materiale. Aceste împrejurări au confirmat că inculpatul nu înţelege limitările unei măsuri preventive de natura celei a controlului judiciar/arest la domiciliu.