Nulitate absolută certificat de moştenitor. Calitate procesuală activă.Apel

Decizie 1264 din 21.11.2018


Nulitate absolută certificat de moştenitor. Calitate procesuală activă.Apel

Cuprins pe materii: Drept civil.Certificat de moştenitor.Nulitate absolută.Excepṭii procesuale

Index alfabetic:

- Certificat de moştenitor

- Nulitate

- Acceptarea moştenirii

C.civ.:art.700 alin. (1);C.proc.civ.: art. 245

Vocaţia succesorală a reclamantului faţă de moştenirea bunicii sale s-a stins prin neexercitarea dreptului de opţiune succesorală în termenul de 6 luni indicat de lege, astfel încât acesta este străin de succesiunea bunicii sale. Nejustificând un interes, respectiv un folos patrimonial pe care l-ar obţine în urma anulării certificatului de moştenitor, reclamantul nu poate justifica nici calitatea sa procesuală activă în exercitarea acţiunii în constatarea nulităţii absolute.

Tribunalul Galaṭi, secṭia I civilă, dec.civ. nr.1264/21.11.2018

Prin apelul formulat, pârâtul a solicitat modificarea în tot a sentinţei  nr. 2966/12.04.2017 şi a Încheierii din data de 10.11.2016, pronunţate de Judecătoria Galaţi şi, în rejudecare, admiterea excepţiei invocate.

Apelul este fondat.

Prin cererea de chemare în judecată, aşa cum a fost modificată, s-a solicitat constatarea nulităṭii absolute a  certificatului de moştenitor nr.1252/21.11.1990 şi a  contractului de vânzare-cumpărare încheiat la data de 26.06.2013.

Tribunalul a reṭinut că nu orice persoană poate invoca nulitatea absolută, ci doar persoanele care justifică un interes propriu în formularea unei acţiuni care vizează constatarea unei astfel de sancţiuni.

Tribunalul a stabilit că reclamantul a cunoscut, din momentul în care a devenit major, că bunica sa a decedat, însă nu a acceptat moştenirea acesteia expres sau tacit, iar, faţă de dispoziţiile art. 700 C.civ., dreptul de opţiune succesorală trebuia exercitat de reclamantul, minor la data decesului bunicii sale, prin reprezentant, conform art. 11 din Decretul nr. 31/1954, în termen de 6 luni de la data decesului bunicii. In orice situaţie, din momentul în care a devenit major, reclamantul putea să exercite singur dreptul de opţiune succesorală prin acceptare, presupunând că termenul de 6 luni nu a curs pe perioada minorităţii sale.

Reclamantul nu a adus nici o dovadă în acest sens, declarând în mod expres că nu a acceptat succesiunea bunicii sale.

În aceste condiţii, Tribunalul a stabilit că vocaţia succesorală a reclamantului faţă de moştenirea bunicii sale s-a stins prin neexercitarea dreptului de opţiune succesorală în termenul de 6 luni indicat de lege, astfel încât acesta este străin de succesiunea bunicii sale şi, astfel, nu poate beneficia de pe urma anulării certificatului de moştenitor nr.1252/21.11.1990.

Nejustificând un interes, respectiv un folos patrimonial pe care l-ar obţine în urma anulării certificatului de moştenitor, reclamantul nu poate justifica nici calitatea sa procesuală activă în exercitarea acţiunii în constatarea nulităţii absolute.

Pentru aceste argumente, tribunalul a admis excepţia lipsei calităţii procesuale active, invocată de pârât.

Faṭă de cele menṭionate, apelul a fost admis.