Rezumat:
Prin Hotărârea emisă de Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a fost clasată plângerea formulată de reclamanţii întrucât obiectul plângerii nu intră în competenţa materială de soluţionare a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Analizând plângerea cu care a fost sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, s-a constatat că într-adevăr prin actul de sesizare în cauză petenţii reclamă, în esenţă, evacuarea dintr-un imobil situat în municipiul A. ca urmare a adoptării de către Consiliul Local A. a unei hotărârii prin care a fost revocată a altă hotărâre a aceluiaşi consiliu local, prin care fusese aprobată închirierea către Fundaţia B. a camerei nr.9 din imobilul situat în municipiul R., susţinând că această hotărâre de consiliu local este nelegală.
Faţă de această situaţie de fapt, s-a considerat că, în raport de dispoziţiile art.16 - 20 din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării poate să dispună „înlăturarea consecinţelor faptelor discriminatorii şi restabilirea situaţiei anterioare discriminării", în măsura în care situaţiile discriminatorii izvorăsc din conţinutul unor acte administrative, fără însă a avea competenţa anulării unor asemenea acte, competenţa revenind instanţelor de contencios administrativ conform Legii nr. 554/2004.
Hotărârea :
Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Suceava – Secţia de contencios administrativ şi fiscal la data de 20.12.2018 cu nr. .../86/2018, reclamanţii Fundaţia B. şi C. au formulat în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării-Colegiul Director, contestaţie împotriva Hotărârii nr.282 din 11.07.2018 emisă de Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
În motivare, au arătat că hotărârea este nelegală, netemeinică, complet nemotivată, abuzivă si vădit de partea celor ce i-au discriminat prin omisiunea de a prezenta faptele; că aceasta prezintă carenţe ce nu au ce căuta într-un document atât de important emis de o autoritate a Statului Român pentru cetăţeni şi pentru instituţii publice şi de drept privat
Au apreciat că, în fapt, Colegiul director al CNCD nu a respectat cerinţele legale de formă şi fond privind emiterea unei astfel de hotărâri, atât de importantă, astfel încât partea descriptivă să fie clară, să prezinte la modul serios motivele plângerii, punctual şi la obiect, să prezinte susţinerile ambelor părţi, să încadreze corect faptele celor ce au discriminat, să prezinte în mod serios sancţiunile la care s-au expus şi să concluzioneze în mod profesionist o asemenea situaţie prezentată de reclamanţi.
Mai susţin că această clasare a dosarului nr.376/2018, precum şi declinarea de competenţă pentru soluţionarea cazului reclamanţilor măcar parţial, denotă forma subtilă, perfidă şi ilegală prin care însăşi pârâtul (CNCD) i-a discriminat, favorizându-i pe făptuitori în loc să-i pedepsească şi că semnatarii hotărârii atacate cu contestaţie, în loc să fie obiectivi şi corecţi, cu respect faţă de adevăr, obiectivitate şi dreptate, au manifestat o bătaie de joc la adresa bunului simţ juridic şi profesional.
Au solicitat anularea Hotărârii nr.282/11.07.2018, obligarea Colegiului director al CNCD să treacă de îndată la soluţionarea obiectivă şi corectă a plângerii/petiţiei sale, înregistrată în Consiliu sub nr. 3052/21.05.2018, dosar nr.../2018 al CNCD, revocarea HCL nr. 13/2018, revenirea la situaţia anterioară conform HCL nr. 244/16.12.2010 deoarece este temeinică şi legală, obligarea primarului D. să respecte hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile, să ducă la îndeplinire HCL nr. 244/2010 şi să treacă de îndată la întocmirea unui nou Contract de închiriere.
În drept, au invocat dispoziţiile Legii nr. 554/2004, dispoziţiile O.G. nr. 137/2000 privind combaterea abuzurilor şi discriminării.
Pârâtul, deşi legal citat, nu a formulat întâmpinare în termen şi nu s-a prezentat în instanţă pentru a-şi susţine apărările.
La termenul din data de 6 iunie 2019, Tribunalul Suceava – secţia de contencios administrativ şi Fiscal a invocat din oficiu excepţia necompetenţei materiale a instanţei.
Prin sentinţa nr.435 din 6 iunie 2019 Tribunalul Suceava – Secţia de contencios administrativ şi fiscal a admis excepţia necompetenţei materiale a instanţei şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei, în favoarea Curţii de Apel Suceava.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Suceava – Secţia de contencios administrativ şi fiscal sub nr. .../86/2018 la data de 14 august 2019.
Analizând actele şi lucrările dosarului, Curtea constată că cererea formulată nu este întemeiată pentru următoarele considerente:
Prin Hotărârea nr.282 din 11.07.2018 emisă de Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a fost clasată plângerea formulată de reclamanţii din cauza de faţă pentru motivul că obiectul plângerii nu intră în competenţa materială de soluţionare a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Analizând plângerea cu care a fost sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, instanţa reţine că într-adevăr prin actul de sesizare în cauză petenţii reclamă, în esenţă, evacuarea dintr-un imobil situat în municipiul A. ca urmare a adoptării de către Consiliul Local A. a Hotărârii nr.13/25.02.2018 prin care a fost revocată Hotărârea aceluiaşi consiliu local nr.244/16.12.2010(prin care fusese aprobată închirierea către Fundaţia B. a camerei nr.9 din imobilul situat în municipiul A. str... susţinând că această hotărâre de consiliu local (nr.13/25.02.2018) este nelegală.
Faţă de această situaţie de fapt, instanţa consideră că, în raport de dispoziţiile art. 16 - 20 din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării poate să dispună „înlăturarea consecinţelor faptelor discriminatorii şi restabilirea situaţiei anterioare discriminării", în măsura în care situaţiile discriminatorii izvorăsc din conţinutul unor acte administrative, fără însă a avea competenţa anulării unor asemenea acte, competenţa revenind instanţelor de contencios administrativ conform Legii nr. 554/2004.
Având în vedere aceste considerente, instanţa constată că Hotărârea nr.282 din 11.07.2018 emisă de Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării este legală în raport de obiectul petiţiei soluţionată prin aceasta, motiv pentru care urmează să respingă cererea de chemare în judecată ca nefondată.
Curtea de Apel Oradea
RECURS CONTENCIOS ADMINISTRATIV. Anulare dispozitie emisa de primar. Recuperarea prejudiciului constatat printr-o decizie emisa de Camera de Conturi Judeteana.
Curtea de Apel Iași
Limitele în care instanţa poate recunoaşte unei persoane calitatea de persecutat din motive etnice
Tribunalul Bihor
Depăşirea plafonului de 35.000 de euro şi obligaţia plăţii de TVA. Scutiri - agent de asigurare.
Curtea de Apel Cluj
Contencios administrativ. Lipsa cercetării caracterului eventual vătămător al actului atacat, în condiţiile în care acesta nu constituie un act administrativ în sensul art. 2 pct. 1 lit.c) din Legea nr. 554/2004
Curtea de Apel Oradea
Materie : RECURS CONTENCIOS ADMINISTRATIV. ANULARE PROCES VERBAL DE CONSTATARE ÎNTOCMIT DE A.P.I.A. -art.7 lit.c din O.U.G. nr.125/2006; -art.51 alin.1 din Regulamentul C.E. nr.796/2004; -art.25 din Regulamentul C.E. nr.796/2004; -art.50 alin.3, 4 şi 5 di