Instituirea, prin O.U.G. nr.52/2017, a unei proceduri speciale, privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule. Neparcurgerea procedurii prealabile speciale a contestaţiei împotriva deciziei de soluţionare a cererii de restituire a taxei auto şi atacarea direct în instanţă a deciziei. Inadmisibilitate.
Decizia de soluţionare a cererii de restituire a taxei auto trebuie atacată mai întâi cu contestaţie, iar, în ipoteza în care, contestația administrativă este soluționată nefavorabil, decizia emisă în soluţionarea contestaţiei poate face obiectul cenzurii în fata instanţei de contencios administrativ.
Nu există posibilitatea atacării direct în instanţă a deciziei de soluţionare a cererii de restituire a taxei auto, cu nerespectarea procedurii prealabile a contestaţiei administrative.
Prin Sentinţa civilă nr.837 din 27 noiembrie 2019, pronunţată de Tribunalul Arad – Secţia a III-a de Contencios administrativ şi fiscal, litigii de muncă şi asigurări sociale, a fost admisă excepţia lipsei procedurii prealabile, invocată de pârâta D.G.R.F.P. T. – A.J.F.P. A şi a fost respinsă ca inadmisibilă acţiunea în contencios administrativ fiscal exercitată de reclamantul A împotriva pârâtei D.G.R.F.P. T. – A.J.F.P. A, având ca obiect anularea Deciziei nr.X/11.06.2019, emisă de pârâtă şi obligarea pârâtei la restituirea restului taxei pe poluare, achitate conform chitanţei nr.Y/19.03.2009 şi la plata dobânzii prevăzute de art.120 din Codul de procedură fiscală, calculată de la data plăţii până la restituirea efectivă.
De asemenea, s-a respins, ca rămasă fără obiect, cererea de chemare în garanţie a A.F.M., cerere formulată de pârâtă. Nu au fost acordate cheltuieli de judecată.
În motivare, instanţa a reţinut că, prin cererea înregistrată la AJ.F.P. A. nr. T/10.06.2019, reclamantul a solicitat restituirea taxei pe poluare actualizată cu rata dobânzii legale în materie fiscală de la data plăţii şi până la momentul restituirii efective.
Prin Decizia nr. X/11.06.2019 emisă de AJ.F.P. Arad s-a dispus respingerea cererii reclamantului de restituire a sumei solicitate, deoarece cererea privind restituirea sumelor reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule a fost depusă după termenul legal prevăzut de O.U.G. nr. 52/04.08.2017.
Potrivit prevederilor art. 1 din O.U.G. nr. 52/2017:
„(5) Cererea de restituire se soluţionează prin decizie emisă de către organul fiscal central competent, în conformitate cu prevederile art. 77 din Legea nr. 207/2J&15, cu modificările şi completările ulterioare, care se comunică contribuabilului, conform prevederilor art. 47 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare. (...)
(7) Împotriva deciziei prevăzute la alin. (5) contribuabilii pot face contestaţie le Legii nr. 207/2015. cu modificările şi completările ulterioare, în termen 45 de zile comunicarea deciziei.
(8) Organul competent prevăzut la art. 272 din Legea nr. 207/2015, cu te şi completările ulterioare, soluţionează contestaţia în termenul prevăzut din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se comunică de îndată contestatorului.
(9) Deciziile emise în soluţionarea contestaţiilor pot fi contestate la instanţa judecătorească de contencios administrativ competentă, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004. cu modificările şi completările ulterioare.”
Instanţa a reţinut că, decizia de soluţionare a cererii de restituire a taxei auto trebuie atacată mai întâi cu contestaţie, iar, în situaţia soluţionării nefavorabile a contestaţiei administrative prealabile, decizia emisă în soluţionarea contestaţiei poate fi atacată la instanţa de contencios administrativ. În niciun caz nu se poate ataca direct în instanţă decizia de soluţionare a cererii de restituire a taxei auto, fără parcurgerea procedurii prealabile a contestaţiei administrative.
Or, în cauză, instanţa a constatat că procedura prealabilă a contestaţiei administrative nu a fost îndeplinită de reclamant, acesta atacând direct în instanţă decizia de soluţionare a cererii de restituire a taxei auto, motiv pentru care acţiunea în contencios administrativ este inadmisibilă. Din aceste considerente instanţa a admis excepţia lipsei procedurii prealabile, invocată de pârâtă şi respins ca inadmisibilă acţiunea în contencios administrativ fiscal exercitată de reclamant.
De asemenea, dat fiind faptul că cererea principală a fost respinsă şi că, prin urmare, pârâtul nu ar mai putea să se îndrepte cu o cerere separată în garanţie sau despăgubiri împotriva chematei în garanţie A.F.M., potrivit dispoziţiilor art.72 alin.1 din Codul de procedură civilă, instanţa a constatat că cererea de chemare în garanţie, formulată de pârâtă împotriva chematei în garanţie, a rămas fără obiect, motiv pentru care a respins-o.
Sentinţa a fost menţinută prin Decizia civilă nr.208 din 03 martie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal.
În motivare, Curtea a constatat că decizia de soluţionare a cererii de restituire a taxei auto trebuia atacată mai întâi cu contestaţie. În ipoteza în care contestația administrativa ar fi fost soluționata nefavorabil, decizia emisă în soluţionarea contestaţiei putea face obiectul cenzurii în fata instanţei de contencios administrativ.
Curtea a apreciat că nu există posibilitatea atacării direct în instanţă a deciziei de soluţionare a cererii de restituire a taxei auto, cu nerespectarea procedurii prealabile a contestaţiei administrative.
În aceste condiţii, Curtea a constatat că, instanța de fond a reținut în mod corect că „ în speţă, procedura prealabilă a contestaţiei administrative nu a fost îndeplinită de reclamant, acesta atacând direct în instanţă decizia de soluţionare a cererii de restituire a taxei auto, motiv pentru care acţiunea în contencios administrativ este inadmisibilă”.
Din motivele expuse, Curtea a respins ca neîntemeiat recursul promovat.
Curtea de Apel Iași
Anulare proces-verbal de respingere a rezultatelor concursului de ocupare a postului de şef lucrări. Nelegalitate
Tribunalul Arad
Suspendare executare decizie de impunere
Curtea de Apel Iași
Funcţionari publici. Prescripţia dreptului la acţiunea în despăgubiri
Curtea de Apel Pitești
Restrângerea exercitării dreptului la liberă circulaţie prin prisma Directivei 2004/38.
Tribunalul Iași
Decizie de impunere