Penal.încetare proces penal. retragere plângere prealabilă

Hotărâre 25 din 08.12.2021


ÎNCETARE PROCES PENAL. RETRAGERE PLÂNGERE PREALABILĂ

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

Prin rechizitoriul din data de 20.06.2019 emis în dosarul de urmărire penală nr. .../P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, înregistrat pe rolul acestei instanţe la data de 25.06.2019 sub nr. de mai sus, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului T.G.C., pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 253 alin. 1 C.pen.

În fapt, s-a reţinut că la data de 20.04.2014, în jurul orei 09:30, inculpatul T.G.C. s-a deplasat la sala de jocuri de noroc „Milion” din incinta complexului comercial Aurora Mall, cu scopul de a juca la aparatele de jocuri de noroc. Aflându-se în această locaţie, după ce a pierdut o sumă mare de bani, în jurul orei 12:10, inculpatul s-a enervat şi a lovit cu pumnul monitorul aparatului marca EGT seria 83055 aparţinând persoanei vătămate ..., cu consecinţa aducerii acestuia în stare de neîntrebuinţare, după care inculpatul a părăsit incinta sălii de jocuri.

În susţinerea situaţiei de fapt prezentate s-au administrat următoarele mijloace de probă: declaraţiile inculpatului, declaraţia martorului M.C., procesul-verbal de cercetare la faţa locului din 23.05.2019, copie factură achiziţie Touchscreen înlocuit, procesul-verbal de constatare, suport optic cu înregistrări video, ordin de plată, angajament de plată, înscriuri.

În ceea ce priveşte efectuarea actelor de urmărire penală, s-a menţionat că prin ordonanţa din data de 23.05.2014 s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunii de distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 C.pen., în dosarul de urmărire penală nr. .../P/2014.

Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul T.G.C., cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 C.pen.

Ulterior, prin ordonanţa procurorului din data de 10.05.2019, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul T.G.C., cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 C.pen.

Prin încheierea judecătorului de cameră preliminară nr. ... din data de 27.08.2019, s-a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul emis la data de 20.06.2019 în dosarul de urmărire penală nr. .../P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi s-a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul T.G.C., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere, faptă prev. şi ped. de art. 253 alin. 1 C.pen.

La data de 02.08.2019, la dosar au fost depuse precizări, în scris, de către persoana vătămată, prin reprezentant legal, în sensul că aceasta înţelege să îşi retragă plângerea  prealabilă formulată împotriva inculpatului (f. 12).

La primul termen de judecată cu părţile legal citate, luând concluziile Ministerului Public, instanţa a luat act de retragerea plângerii prealabile formulată în scris de persoana vătămată şi a rămas în pronunţare asupra cauzei.

Analizând actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

În fapt, la data de 20.04.2014, în jurul orei 09:30, inculpatul T.G.C. s-a deplasat la sala de jocuri de noroc „Milion” din incinta complexului comercial Aurora Mall, cu scopul de a juca la aparatele de jocuri de noroc. Aflându-se în această locaţie, după ce a pierdut o sumă mare de bani, în jurul orei 12:10, inculpatul s-a enervat şi a lovit cu pumnul monitorul aparatului marca EGT seria 83055 aparţinând persoanei vătămate ..., cu consecinţa aducerii acestuia în stare de neîntrebuinţare, după care inculpatul a părăsit incinta sălii de jocuri.

În drept, potrivit art. 253 alin. 1 C.pen., distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

De asemenea, conform art. 253 alin. 6 C.pen., pentru faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Potrivit art. 16 alin. (1) lit. g) teza I C.pr.pen., exercitarea acţiunii penale este împiedicată prin retragerea plângerii prealabile.

În cauză, persoana vătămată, prin reprezentant legal, şi-a retras, în scris (f. 12), plângerea prealabilă, dreptul de reprezentare al administratorului, respectiv dl. O.V., rezultând din extrasul ONRC ataşat la dosar (f. 17-34 dosar asociat a1), astfel că acesta avea drept de dispoziţie asupra plângerii prealabile.

Ca atare, instanţa constată că acţiunea penală nu mai poate fi exercitată faţă de inculpatul T.G.C., urmând ca, în conformitate cu dispoziţiile art. 396 alin. (6) C. proc. pen. rap. la art. 16 alin. (1) lit. g) teza I C. proc. pen., să dispună încetarea procesului penal.

În privinţa acţiunii civile exercitate în cadrul prezentei cauze prin constituirea ca parte civilă a persoanei vătămate (f. 15-20 dosar u.p.), constatând incidenţa dispoziţiilor art. 25 alin. 2 C. proc. pen., instanţa va lăsa nesoluţionată acţiunea civilă.

În baza art. 275 alin. 1 pct. 2 lit. b) C.pr.pen., în considerarea faptului că urmează a fi pronunţată o soluţie de încetare a procesului penal pe motivul retragerii plângerii prealabile, va obliga persoana vătămată, ..., prin reprezentant legal, la plata către stat a sumei de 600 lei reprezentând cheltuieli judiciare, din care 450 lei aferente urmăririi penale, respectiv 150 lei cheltuieli aferente fazei judecăţii.

Domenii speta