Titlu: achiziţiile publice
Domeniu asociat: cereri
R O M Â N I A
TRIBUNALUL GORJ
SECŢIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL
Sentinţa nr. 426
Şedinţa publică de la 31 Iulie 2020
Pe rol se află judecarea cauzei privind pe reclamanta AB în contradictoriu cu pârâta CD, având ca obiect litigiu privind achiziţiile publice.
La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile.
Procedura completă din ziua dezbaterilor.
Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din data de ..., fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, când instanţa, având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea pentru termenul de astăzi, ....., când a hotărât următoarele:
TRIBUNALUL
Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:
Prin acţiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Gorj - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal la data de ...., sub dosar nr. ....., reclamanta AB a chemat în judecată pârâta Unitatea CD solicitând instanţei de judecată ca, pe baza probelor ce vor fi administrate să pronunţe o hotărâre judecătorească prin care să se dispună obligarea pârâtei la plata sumei de ..... lei, conform facturii fiscale nr. ... din .... în valoare de .... lei şi facturii fiscale nr. .... din .... în valoare de ........... lei.
În motivarea cererii a arătat că, a fost constituită în anul 2011 prin asocierea comunelor Jupâneşti, Turburea, Berleşti şi Săuleşti în scopul prestării de servicii de salubrizare la nivelul celor patru comune, în conformitate cu prevederile Legii nr.31/1990 şi Legii nr.51/2006 privind serviciile comunitare de utilităţi publice şi ale Legii nr.101/2006 privind serviciile de salubrizare.
Că, între societatea reclamantă şi CD a intervenit Contractul de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ......... încheiat pe o perioadă de 5 ani, prin care societatea se angaja să presteze servicii publice de salubrizare privind colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor solide, cu excepţia deşeurilor toxice, periculoase şi a celor cu regim special, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în localitatea T, la gospodăriile populaţiei, instituţii publice şi de la platformele de colectare (art. 3 din Contract).
A arătat că, contractul a fost modificat prin trei acte adiţionale şi anume: Actul adiţional nr. ... din ..., Actul adiţional nr. .... din ..., Actul adiţional nr. ... din ..... Prin ultimul act adiţional, C.T. a fost de acord cu majorarea tarifului pentru activitatea de salubrizare prevăzut la Capitolul VII din contract la ......... lei pe an, la care se adaugă TVA şi/sau alte taxe impuse conform legislaţiei în vigoare.
În acest sens, a menţionat că CD este asociat în cadrul societăţii AB, aşa cum reiese şi din actul constitutiv al societăţii.
Activitatea de salubrizare s-a derulat fără probleme până în luna iunie a anului 2017, când pârâta a refuzat plata facturii emise pentru servicii pentru luna respectivă şi nici nu a mai dorit să reînnoiască contractul cadru de salubrizare.
În acest sens, societatea a efectuat două adrese către comuna T, respectiv adresa nr..... şi adresa nr. ..... în care a menţionat că din cauza refuzului de a încheia actul adiţional nr. 4 la contract, va sista activitatea de colectare a deşeurilor, în 30 de zile de la încetarea contractului.
Prin adresa nr. ... pârâta a răspuns şi a arătat că nu doreşte să achite facturile, deoarece nu s-a aprobat execuţia bugetară, nu este justificat preţul şi facturile ar cuprinde şi cantităţile de gunoi colectate de la societăţile comerciale de pe raza localităţii. De asemenea îşi exprimă opinia că, dat fiind calitatea de asociat a CD în societate, nu este posibilă sistarea ridicării deşeurilor de pe raza localităţilor unităţii administrativ teritoriale.
În atare situaţie, reclamanta a răspuns CD prin adresa nr....., unde se arăta că toată activitatea de salubrizare se realizează pe baze contractuale, iar refuzul reprezentanţilor comunei de a semna actul adiţional nr. 4 va duce la sistarea activităţii. Se mai menţiona că facturile emise respectă cadrul legal şi contractual, fiind însoţite de toate documentele justificative, formulare de încărcare-descărcare, tichete de cântar ş.a.m.d. De asemenea, s-a menţionat că tarifele practicate sunt stabilite potrivit înţelegerilor contractuale, mai sus arătate.
Prin adresa nr...., pârâta CD a menţionat că înţelegerea contractuală a încetat la data ....., conform art. 114 din contract, iar factura nr....... excede perioadei contractuale şi că nu poartă menţiunea avizului de însoţire a gunoiului menajer. În continuare se reiau criticile ce privesc faptul că în factura nr...... referitoare la programul de ridicare şi la includerea cantităţilor ce se ridică şi de la societăţile comerciale de pe raza localităţii.
Prin urmare, a răspuns acestor obiecțiuni prin adresa nr......, prin care a arătat că facturile aferente lunilor iunie şi iulie au fost emise în condiţiile în care comuna T nu a răspuns la solicitarea sa de prelungirea a relaţiei contractuale. De asemenea s-au ataşat adresei, mai sus arătate, documentele justificative solicitate de pârâtă.
Pârâta a răspuns cu adresa nr. ......... că „va achita facturile reale”, fără cantităţile de deşeuri menajere ridicate de la societăţile comerciale de pe raza localităţii, solicitând să le recalculeze reclamanta.
Prin adresa nr..........., în speranţa ajungerii la o rezolvare amiabilă cu pârâta, a arătat textual „Datorita faptului că nu s-a putut aprecia cantitatea de deşeuri colectată de la agenţii economici, precum şi cantitatea ridicată din platformele de colectare, vom proceda la retragerea tichetelor de cântar şi a formularelor de încărcare - descărcare întocmite în zilele în care colectarea s-a făcut joi”.
Astfel, pentru luna iunie 2017 se vor retrage tichetele de cântar înregistrate cu nr. ......... şi nr........., se va reface centralizatorul cu cantităţile de deşeurile colectate, se va storna factura nr. ........ şi se va emite o nouă factură. Pentru luna iulie 2017 se vor retrage tichetele de cântar înregistrate cu nr. ........ şi nr........, se va reface centralizatorul cu cantitatile de deşeuri colectate, iar factura nr........... rămâne perfect valabilă datorită faptului că începând cu data de ..........., taxa de depozitare a deşeurilor menajere a fost suspendată, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 48/2017.
Astfel, a susţinut că a răspuns doleanţelor comunei T şi a recalculat, pe cât era obiectiv posibil, cantităţile de deşeuri menajere ridicate şi facturate, fiind emisă factura fiscală finală pentru luna iunie nr. ........, care a înlocuit factura iniţială nr..........
Ulterior, prin adresa nr......., pârâta CD a refuzat plata şi a solicitat ca reclamanta să efectueze o compensare a facturilor a căror plată a solicitat-o, cu valoarea recalculată a facturilor anterioare.
Faţă de aceste considerente, a solicitat să se observe că refuzul comunei T de a achita facturile, mai sus arătate, este neîntemeiat şi a solicitat să fie obligată pârâta la plata acestora şi a cheltuielilor de judecată prilejuite de prezenta cauză.
A învederat că, raportat la factura fiscală nr. .........., în valoare de ........... lei, emisă după stornarea facturii nr. ........, aceasta este legal emisă, iar pârâta comuna T are obligaţia să o plătească, fiind emisă pentru luna iunie 2017, până la expirarea contractului şi conţinând „cantităţile reale” de deşeuri ridicate, din perimetrul localităţilor comunei T.
Că, factura fiscală nr. .........., în valoare de .... lei, deşi formal este emisă după expirarea contractului, pentru motivele mai sus menţionate, corespunde prestaţiilor unităţii, efectuate în conformitate cu documentele care o însoţesc, prestaţii care nu sunt susceptibile de întoarcere, fiind imposibil şi absurd ca unitatea să ducă deșeurile din locurile de unde le-a ridicat. Sintetizând, dat fiind faptul că CD nu a răspuns la solicitarea reclamantei, decât la două luni după ce societatea reclamantă a continuat, în mod firesc, activitatea de ridicare a deşeurilor menajere pentru încă o lună, în consideraţia relaţiilor contractuale anterioare.
Dacă, debitoarea pârâtă nu mai dorea să continue contractul, ar fi trebuit să notifice pârâta după primirea adresei nr............., prin care i-a solicitat încheierea unui nou act adiţional sau cel puţin când a observat că activitatea de ridicare a deşeurilor continuă. Faptul că pârâta nu a făcut acest lucru, fiind un abuz de drept, în acest sens se încalcă în mod evident dispoziţiile art. 1.170 din Codul civil - Buna-credinţă, unde se arată că „Părţile trebuie să acţioneze cu bună-credinţă atât la negocierea şi încheierea contractului, cât şi pe tot timpul executării sale. Ele nu pot înlătura sau limita această obligaţie”.
Referitor la preţurile care au stat la baza emiterii acestei facturi extra-contractuale, ele nu pot fi decât cele anterior stabilite în perioada contractuală, urmând să se aibă în vedere art. 1.233 Cod civil - Determinarea preţului între profesionişti , care stabileşte că „Dacă un contract încheiat între profesionişti nu stabileşte preţul şi nici nu indică o modalitate pentru a-1 determina, se presupune că părţile au avut în vedere preţul practicat în mod obişnuit în domeniul respectiv pentru aceleaşi prestaţii realizate în condiţii comparabile sau în lipsa unui asemenea preţ, un preţ rezonabil”.
În aceste condiţii, a considerat că se află pe tărâm cvasi - contractual, prestaţiile efectuate intrând sub incidenţa art. 1.345 - îmbogăţirea fără justă cauză, unde se stabileşte că „Cel care, în mod neimputabil, s-a îmbogăţit fără justă cauză în detrimentul altuia este obligat la restituire, în măsura pierderii patrimoniale suferite de cealaltă persoană, dar fără a fi ţinut dincolo de limita propriei sale îmbogățiri”.
În concluzie, a solicitat să se dispună obligarea pârâtei la plata sumei de ....... lei conform facturii fiscale nr. ........ în valoare de ...... lei şi facturii fiscale nr. ........ în valoare de ....... lei. Totodată, a solicitat obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.
În probaţiune, a solicitat încuviințarea probei cu înscrisuri.
În dovedire, a anexat, în copie xerox, factura fiscală nr. .........; factura fiscală nr......... reprezentând storno la factura fiscală nr. ........; factura fiscală nr. ......... cu taxa de depozitare a deşeurilor menajere recalculată; centralizator deşeuri menajere colectate pentru luna iunie 2017 refăcut, însoţit de tichetele de cântar şi formularele de încărcare - descărcare; factura fiscală nr. ........; centralizator deşeuri menajere colectate pentru luna iulie 2017 refăcut, însoţit de tichetele de cântar şi formularele de încărcare - descărcare.
La data de .......... pârâta CD a depus la dosar întâmpinare (filele 89-96 vol. I dosar), prin care a invocat excepţia inadmisibilităţii acţiunii, excepţia nulităţii absolute a actelor contestate, solicitând admiterea excepţiilor invocate, iar pe fondul cauzei respingerea acţiunii ca neîntemeiată.
În apărare, a susţinut că AB a fost înfiinţată în anul 2011 ca urmare a asocierii comunelor J., T., B. şi S. din judeţul G., în scopul prestării de servicii de salubrizare la nivelul celor patru comune ,conform prevederilor Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice republicată, Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale republicată, Legii nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităţilor republicată.
Astfel, între CD şi AB a intervenit contractul de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ........ încheiat pe o perioadă de 5 ani, conform cap. 10 -art. 14 din contract, prin care AB s-a angajat să presteze servicii publice de salubrizare privind colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor solide, cu excepţia deşeurilor toxice, periculoase şi a celor cu regim special, conform legislaţiei în vigoare, în Comuna Turburea, la gospodăriile populaţiei, instituţii publice şi de la platformele de precolectare, conform cap. 10 - art.3 din contract.
Contractul de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ........ a fost modificat prin trei acte adiţionale, respectiv : actul adiţional nr. ......., actul adiţional nr. ...... şi actul adiţional nr. ......., acte care au modificat treptat cap. III Tarife şi modalităţi de plată de la ....... lei fără TVA/an ajungându-se la ........ lei fără TVA/an.
CD a respectat pe toată durata derulării contractului toate obligaţiile impuse de acesta şi de modificările survenite prin actele adiţionale nefiind rău platnici, așa cum afirma reclamanta prin acţiunea formulată, sens în care a alăturat listat facturilor cu sume achitate către AB din anul 2013 până în anul 2017, pentru serviciile prestate.
Așa cum a menţionat, Contractul de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ........ a fost încheiat pe o perioada de 5 ani, conform cap. X art. 14, respectiv din data de ........ până în data de .............
În această perioadă, CD şi-a îndeplinit toate obligaţiile de plată faţă de AB pentru prestarea serviciilor publice de salubrizare privind colectarea/transportul şi depozitarea deşeurilor solide, cu excepţia deşeurilor toxice/ periculoase şi a celor cu regim special, conform cap. III -art.3 din contract, în C. T., la gospodăriile populaţiei, instituţii publice şi de la platformele de precolectare.
Prin adresa nr....... emisă de AB, înregistrată la P. C. T. cu nr. ........., au fost înaintate două exemplare ale actului adiţional nr. 4 la Contractul de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. .......... privind prelungirea acestuia pentru o perioadă de cinci ani începând cu data de ......., restul clauzelor ramând neschimbate.
Prin adresa nr. ........., DC a adus la cunoștința administratorului societăţii AB faptul că sunt încălcate prevederile Actului Constitutiv şi ale Contractului de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ........., şi anume:
- până la data adresei nu a fost întocmit bilanţul anual al societăţii, conform art.14, acesta nefiind însuşit de reprezentantul C.T.; de asemenea reprezentantul C. T. nu şi-a dat acordul pentru execuţia bugetară pentru anul 2016 şi nici nu a votat bugetul propus pentru anul 2017;
- şedinţele adunării generale a asociaţilor societăţii AB nu s-au desfăşurat conform prevederilor legale în vigoare;
- nu este justificat preţul practicat pentru tona de gunoi colectat, practicând un tarif exagerat de circa ........ lei/tona gunoi, conform calculelor din facturile emise;
- facturile întocmite pentru C. T. cuprind în mod greşit şi cantităţile de gunoi colectat de la societăţile comerciale de pe raza C. T., cu care societatea are încheiate contracte şi cărora le încasează individual taxa de gunoi pentru serviciile publice de salubrizare.
AB, prin administrator P. N. , i-a transmis prin serviciul P. R. două facturi pentru gunoiul colectat de la gospodăriile populaţiei, instituţii publice, de la platformele de precolectare şi de la societăţile comerciale de pe raza C.T. (cu care au încheiat contracte şi cărora le încasează individual taxa de gunoi pentru serviciile publice de salubrizare), respectiv nr. ........ în cuantum de ...... lei pentru luna iunie 2017 şi nr. ........ în cuantum de ....... lei/luna pentru luna iulie 2017, motiv pentru care le-a solicitat prin adresa nr. .......... recalcularea celor două facturi nr........ şi nr. .........., din care să fie scăzută taxa de gunoi colectat de la societăţile comerciale şi să prezinte tichetele de cântar pentru gunoi colectat de la societăţile comerciale.
Prin aceeaşi adresa, i-a adus la cunoştinţă reclamantei că nu respectă legislaţia în vigoare şi implicit de intenţia sa de a se retrage din asociere, în conformitate cu prevederile art. 226 din Legea nr. 31/1990-republicată cu modificările şi completările ulterioare, precum şi intenţia de a recupera contravaloarea capitalului social depus pentru Asociaţia Intercomunitară absorbită de actuala societate, fapt care duce la grava încălcare a legislaţiei amintite de către administratorul societăţii AB, având aplicabilitate art. 271 din Legea nr. 31/1990.
Ulterior, au urmat mai multe adrese de corespondenţă cu administratorul societăţii precum: nr..........,nr. ............, nr........, nr. ........, nr. ........, nr........., prin care i-au înaintat facturile fiscale nr. ........ şi nr. ......... şi actele anexă, precum tichete de cântar, formulare de încărcare-descărcare deşeuri nepericuloase, foi de parcurs pentru autovehicule transport marfă pentru lunile iunie şi iulie 2017, documente care nu pot fi acceptate de CD, fiind returnate până când acestea vor fi întocmite corespunzător realităţii.
Referitor la excepţia inadmisibilităţii acţiunii, a susţinut că şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale privind achitarea contravalorii cantităţii de gunoi colectată, în termenul legal, faţă de reclamantă, în conformitate cu prevederile art. 7, pct.10 din Contractul de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ............. Astfel, nu poate fi susţinută afirmaţia acesteia că după data de ........, data la care a încetat prezentul contract, au continuat colectarea gunoiului de pe raza C. T. de la gospodăriile populaţiei, instituţii publice, de la platformele de precolectare şi de la societăţile comerciale, în cauză fiind emisă factura fiscală nr. ........ şi factura fiscală nr........ cu documente anexă,.emise fictiv, încălcând prevederile contractuale prevăzute de cap. III art.3 (în care nu este prevăzut faptul că în factura fiscală emisă CD să fie inclusă şi taxa de gunoi colectată deja de la societăţile comerciale, în condiţiile în care au încheiate cu acestea contracte individuale), precum tichete de cântar, formulare de încărcare - descărcare deșeuri nepericuloase, foi de parcurs pentru autovehicule transport marfă pentru lunile iunie şi iulie 2017.
De asemenea, a solicitat să se observe atât pe foile de parcurs pentru autovehicule transport marfă, cât şi pe formularele de încărcare-descărcare deşeuri nepericuloase că prezintă modificări şi îngroșări, ceea ce atestă că nu corespund realităţii.
Prin adresa nr. ....., reprezentantul societăţii reclamant a recunoscut faptul că în facturile numărul: ..... şi ...... au calculat şi taxa de gunoi colectată de la societăţile comerciale de pe raza C. T., ori din această afirmaţie reiese faptul că într-adevăr au practicat un management defectuos procedând la încălcarea flagrantă a Contractului de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr..........., Actul Constitutiv precum şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al societăţii, sens în care a invocat nulitatea acestor documente, solicitând anularea acestora, precum şi a actelor emise ulterior, în acest sens dovadă stă procesul verbal nr......... emis de AB şi nesemnat de reprezentanţii comunei T, B şi S.
Mai mult decât atât, a susţinut că nici formele de notificare, înștiințare şi somare de plată, aşa zise debite restante ce rezultă din contractul de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ........., nu i-au fost comunicate în termenele prevăzute de art. 230 din Legea nr. 207/2015 privind codul de procedură fiscală, pentru care avea posibilitatea formulării contestaţiei la instanţa competentă împotriva acestor acte/forme de notificare, înștiințare şi somare de plată, în termenul de 15 zile de la comunicare sau luarea la cunoştinţă în conformitate cu prevederile art.260 şi art.261 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
Astfel, a solicitat reprezentantului societăţii să procedeze la scăderea din facturile nr......... şi nr........ a cantităţii de deşeuri menajere colectată de la persoanele juridice şi să procedeze la recalcularea sumei datorate de către C T.
Din buna credinţă de care a reprezentate de introducerea taxei de gunoi colectate de la societăţile comerciale în facturile emise CD spre a fi plătită), ci a solicitat administratorului societăţii AB să procedeze la deducerea facturilor emise printr-o compensare, iar în situaţia în care se va mai înregistra rest de plată, a asigurat-o că va efectua plata, cu toate că reprezentantul comunei turburea în Consiliul de administraţie al AB nu a aprobat execuţia bugetară pentru anul 2016 şi nici bugetul pentru anul 2017 , iar preţul practicat nu este legal aprobat.
Pentru a se lămuri situaţia dacă au fost emise ilegal şi dacă actele din susţinerea acestora sunt false, a solicitat emiterea unei adrese către SC P.M. SRL, societatea care administrează groapa de colectare a gunoiului la nivelul judeţului Gorj pentru a se comunica duplicatele sau exemplarul II de pe toate tichetele de cântar, formulare de încărcare - descărcare deşeuri nepericuloase, privind cantitatea de gunoi colectată de pe raza comunei Turburea pentru lunile iunie şi iulie 2017.
De asemenea factura nr. ............ a fost întocmită pentru o perioadă ce excede contractului, iar prin adresa nr. ........... s-a făcut referire numai la taxa de depozitare nu şi la cantitatea de gunoi menajer colectat de la societăţile comerciale, aşadar a considerat că factura nr. ........ a fost întocmită ilegal fără un suport real şi legal (contract), deoarece AB nu mai avea contract privind colectarea gunoiului menajer cu CD, încă din data de .......
Ulterior pentru a ieşi din această situaţie, administratorul societăţii a procedat la scăderea din cele două facturi fiscale nr.......... şi nr........... a taxei de gunoi colectată de la societăţile comerciale, recunoscându-şi vina că a facturat şi trimis spre a fi decontată de către CD a taxei de gunoi colectată de la societăţile comerciale, procedând la stornarea şi emiterea noilor facturi fiscale, respectiv nr. ....... şi nr. .........., au fost refăcute nu se știe prin ce calcule, centralizatorul deşeurilor menajere calculate pentru lunile iunie şi iulie 2017 şi tichete de cântar şi formularele de încărcare - descărcare.
Astfel a fost evident faptul că nu a mai dorit să încheie un act adiţional la contractul de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr.........., după actele false prezentate CD spre a fi decontate.
În acest sens, s-au încălcat în mod evident dispoziţiile art.1170 din Codul Civil - Buna -credinţă unde se arată că “părţile trebuie să acţioneze cu buna - credinţă atât la negocierea şi încheierea contractului, cât şi pe tot timpul executării sale. Ele nu pot înlătura sau limita această obligaţie”.
Cu privire la preţurile practicate de AB, care au stat la baza emiterii celor două facturi iniţiale şi la baza celorlalte două secundare, a susţinut că nu au fost preţurile stabilite în contractul de prestări servicii şi acte adiţionale, fiind stabilite preferenţial, nu se știe ce criterii s-au avut în vedere, fiind cert faptul că nu reflectă preturile reale impuse de legislaţia în vigoare, aflându-se pe un tărâm cvasi-contractual.
Pentru a se lămuri modalitatea de stabilire a preţului practicat de AB, dar şi documentul sau actul prin care se stabileşte preţul de colectare avizat de către Autoritatea naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice - A.N.R.S.C.
De asemenea, a susţinut că în litigiile cu profesioniştii este obligatorie procedura de mediere, lucru care nu s-a realizat, reclamanta promovând direct acţiune în instanţa, fapt ce duce la respingerea acţiunii prin neîndeplinirea obligaţiilor procedurale.
În baza art. 1350 Cod civil se arată că orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat. Atunci când, fără justificare, nu îşi îndeplineşte această îndatorire, ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii, așadar, a considerat că şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale.
De asemenea, a solicitat exonerarea de la plata cheltuielilor de judecată întrucât a respectat obligaţiile contractuale, astfel neputându-se reţine în sarcina sa vreo culpă.
Având în vedere cele relatate, a solicitat admiterea excepţiilor invocate, iar pe fondul cauzei respingerea acţiunii ca neîntemeiată.
În drept, şi-a întemeiat întâmpinarea pe dispoziţiile art.205-208 Cod procedură civilă, Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală cu modificările şi completările ulterioare, art.94, art.95, art. 107, art.111 din Cod de procedură civilă, art.1350 şi art. 1530 din Codul civil.
În probaţiune, a solicitat încuviințarea probei cu înscrisuri, probei cu martori şi a oricărei alte probe a cărei necesitate ar reieşi din dezbateri.
De asemenea, a solicitat emiterea unei adrese către SC P.M. SRL, societatea care administrează groapa de colectare a gunoiului la nivelul judeţului Gorj pentru a se comunica duplicatele sau exemplarul II de pe toate tichetele de cântar, formulare de încărcare - descărcare deşeuri nepericuloase, privind cantitatea de gunoi colectată de pe raza comunei Turburea pentru lunile iunie şi iulie 2017.
La data de ........., reclamanta AB a depus la dosar răspuns la întâmpinare (filele 2-6 vol. II dosar) prin care a solicitat respingerea excepţiei inadmisibilităţii acţiunii, iar pe fond admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată.
Referitor la excepţia inadmisibilității acţiunii invocată de reclamantă şi la cele arătate la punctul 1 din întâmpinare:
a) „Excepţia inadmisibilității” este o denumire improprie deoarece, inadmisibilitatea este o consecinţă a admiterii unei excepţii peremptorii şi nu o excepţie propriu-zisă. Codul de procedură civilă nu a preluat nici în fostul cod şi nici în actuala formă a legii de procedură, instituţia „finelui de neprimire” existent în legislaţia franceză care se referă expres la situările în care instanţa poate respinge cererea fără a intra în cercetarea fondului pretenţiei.
A arătat cele de mai sus, nu pentru a face o analiză de natură doctrinară a excepţiilor în procesul civil, ci pentru a sublinia că, deşi pârâta invocă inadmisibilitatea acţiunii, nu arată în concret nici un motiv pentru care instanţa ar trebui să respingă cererea fără a intra în cercetarea fondului. Susţinerile pârâtei că şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale sau că în facturile emise, nu sunt corect consemnate cantităţile de gunoi colectate sunt apărări de fond şi nu împiedică cercetarea fondului pretenţiei deduse judecăţii, drept pentru care a solicitat respingerea excepţiei inadmisibilităţii acţiunii.
b) Raportat la gunoiul colectat de la societăţile comerciale, aşa cum a arătat şi în cererea introductivă, a răspuns doleanţelor comunei T şi a recalculat, pe cât era obiectiv posibil cantităţile de deşeuri menajere ridicate şi facturate, fiind emisă factura fiscală finală pentru luna iunie ...... care a înlocuit factura iniţială ...........
A susţinut că, prin însăşi natura activităţii de colectare a deşeurilor, este foarte greu să faci distincţia între gunoiul ridicat de la populaţie şi cel de la societăţile comerciale de pe raza localităţii, deoarece cântărirea nu se face la ridicare, ci după ce maşinile au fost încărcate cu toată cantitatea de gunoi colectată de pe raza localităţii. Concesia pe care a făcut-o pârâtei prin recalcularea facturilor mai sus menţionate a avut scopul rezolvării amiabile a litigiului şi nu are valoarea unei recunoaşteri a faptului că societatea „încarcă” facturile emise CD cu cantităţile ridicate de la agenţii economic.
c) Invocarea de către pârâtă a dispoziţiilor care privesc executarea silită a creanţelor bugetare, cu referire la art. 230, art. 260 şi art. 261 din Codul de procedură fiscală, a susţinut că sunt uşor ridicole şi nu au nici o legătură cu raporturile juridice dintre părţi şi pretenţiile deduse judecăţii.
AB nu este organ administrativ fiscal şi creanţele deduse judecăţii sunt reglementate de Codul civil, de Legea nr.51/2006 privind serviciile comunitare de utilităţi publice şi de Legea nr.101/2006 privind serviciile de salubrizate.
d) în ceea ce priveşte susţinerea pârâtei referitoare la „falsurile” din documentele care însoţesc facturile ce fac obiectul cauzei a arătat următoarele:
Afirmă pârâta că „se observă atât pe Foile de parcurs pentru autovehicule transport marfă, cât şi pe Formularele de încărcare-descărcare deşeuri nepericuloase că prezintă modificări şi îngroşări ceea ce atestă că nu corespund realităţii”. Nu arată pârâta care dintre documentele mai sus menţionate prezintă „modificări şi îngroșări”. Deoarece, la o examinare a actelor comunicate pârâtei, nu apar asemenea alterări decât sporadic şi asta la data emiterii documentelor (ziua) şi nu la cantităţi sau la alte elemente care ar avea consecinţe asupra valorilor de plată solicitate.
Pentru ca documentele să fie considerate false se presupune demonstrarea intenţiei directe sau indirecte în alterarea esenţială a conţinutului unui înscris cu scopul producerii unor efecte juridice.
Pârâta ar trebui să aibă în vedere că proferarea de acuzaţii de natură penală este un fapt foarte grav şi, în principiu, o sabie cu două tăișuri, drept pentru care ar trebui să-şi modereze uşor tendinţa către asemenea afirmaţii, dar pune aceste atitudini pe necunoaşterea evidentă a legii şi a instituţiilor fundamentale ale dreptului în general, chestiune care reiese din cele arătate la pct. 2 lit. c) din prezenta.
e) împrejurarea că pârâta vrea să se retragă din societate sau că execuţia bugetară a ABnu a fost aprobată de către Consiliul de administraţie nu are nici o relevanţă, raportat la obligaţia acesteia de a-şi onora obligaţiile.
f) Referitor la factura fiscală nr. ....... în valoare de ........ lei, faţă de care a arătat în cererea introductivă că formal este emisă după expirarea contractului, ea a fost emisă ca o consecinţa a faptului că pârâta nu i-a răspuns decât după două luni la solicitarea de prelungire a contractului, iar documentul corespunde prestaţiilor unităţii, efectuate în conformitate cu documentele care o însoţesc, prestaţii care nu sunt susceptibile de întoarcere, fiind imposibil şi absurd ca unitatea să ducă deşeurile din locurile de unde le-a ridicat De altfel, temeiul juridic în virtutea căruia a solicitat obligarea la plată este de natură cvasi-contractuală şi anume art. 1345 - îmbogăţirea fără justă cauză.
Faţă de susţinerile de la punctul 2. din întâmpinarea CD a arătat următoarele:
Preţurile pentru activitatea de colectare a deşeurilor nepericuloase, ce fac obiectul Contractul de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ......., sunt stabilite prin documentul respectiv (Capitolul VII alin. 1 - Tarife şi modalităţi de plată) şi ulterior modificate prin actele adiţionale menţionate în cererea introductivă. Prin ultimul act adiţional, care poartă nr. 3 din ........... CD a fost de acord cu majorarea tarifului pentru activitatea de salubrizare prevăzut la Capitolul VII din contract la ...... lei pe an, la care se adaugă TVA şi/sau alte taxe impuse conform legislaţiei în vigoare, acest preţ fiind achitat de către pârâtă. Până la factura fiscală nr. ......... - stornată şi recalculată în factura nr..............Drept pentru care nu înţelege de unde reies obiecțiunile pârâtei la preţurile practicate şi cu ce ar lămuri situaţia efectuarea unei adrese în sensul stabilirii preţului colectării gunoiului.
Faţă de excepţia neîndeplinirii procedurii prealabile ridicată prin pct. 3 a întâmpinării, a solicitat respingerea ca neîntemeiată a acestei excepţii.
În litigiile dintre profesionişti, fostele litigii comerciale, nu mai subzistă obligaţia concilierii directe aşa cum era prevăzută de art. 7201 din vechiul cod. Aceste dispoziţii au fost abrogate împreună cu vechiul Cod de procedură civilă prin art. 83 al Legii nr.76 din 24 mai 2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. De asemenea, prin Decizia CCR nr. 266/2014 s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 2 alin. (1) şi (12) şi art. 601 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, care obligau părţile să participe la o şedinţă de informare privind avantajele medierii, fiind lipsit astfel de efecte.
La data de ....... pârâta CD a depus la dosar cerere reconvenţională (filele 15-19 vol. II dosar), prin care a solicitat admiterea cererii reconvenţionale şi, în consecinţă, obligarea pârâtei la următoarele:
- anularea parţială a contractului de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ......... privind cap. II Tarife şi modalităţi de plată, întrucât a fost încălcată această prevedere datorită faptul că în facturile fiscale emise CD, reclamanta a inclus şi taxa denumită colectată de la societăţile comerciale, pentru luna iunie 2017;
- anularea totală a facturilor fiscale nr. ........,nr. ........, nr........, a documentelor anexă, precum tichete de cântar, formulare de încărcare - descărcare deşeuri nepericuloase, foi de parcurs pentru autovehicule transport marfă privind cantitatea de gunoi colectată de pe raza comunei T şi de la societăţile comerciale de pe raza comunei T pentru luna iunie 2011, întrucât au fost emise cu încălcarea prevederilor contractuale prevăzute de cap. II -art.3 (în care nu este prevăzut faptul că în factura fiscală emisa CD să fie inclusă şi taxa de gunoi colectată de la societăţile comerciale de pe raza CT pentru luna iunie 2017), întrucât au fost emise cu încălcarea prevederilor contractuale prevăzute de cap. III-art.3 ( în care nu este prevăzut faptul că în factura fiscală emisă CD să fie inclusă şi taxa de gunoi colectată de la societăţile comerciale în condiţiile în care au încheiate cu acestea contracte individuale de colectare a gunoiului fiind plătiţi de aceştia);
- anularea totală a facturii fiscale nr. ........., a documentelor anexă, precum tichete de cântar, formulare de încărcare - descărcare deşeuri nepericuloase, foi de parcurs pentru autovehicule transport marfă privind cantitatea de gunoi colectată de pe raza CT şi de la societăţile comerciale de pe raza C T pentru luna iulie 2017, deoarece au fost întocmite ilegal, fără un suport real şi legal (contract), pentru o perioadă ce excede contractului, nemaiexistând contract privind colectarea gunoiului menajer cu CD din data de ........;
- la comunicarea modalităţii de stabilire a preţului gunoiului colectat de pe raza Comunei Turburea, precum şi actul sau documentul oficial prin care s-a stabilit preţul de colectare avizat de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice - A.N.R.S.C.;
- la comunicarea execuţiei bugetare aprobată pentru anul 2016;
- la comunicarea bugetului aprobat pentru anul 2017.
În drept, şi-a întemeiat cererea pe dispoziţiile art. 209 şi următoarele din Cod procedură civilă, Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală cu modificările şi completările ulterioare; art. 1246, art. 1250, art. 1321, şi art. 1322 din Cod civil.
În probaţiune, a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri, probei cu martori şi a oricărei alte probe a cărei necesitate ar ieși din dezbateri.
A solicitat judecarea cauzei în lipsă.
La data de ........ reclamanta AB a depus la dosar întâmpinare la cererea reconvenţională (filele 23-24 vol. II dosar), prin care a invocat excepţia tardivităţii cererii reconvenţionale, solicitând admiterea acestei excepţii.
Referitor la excepţia tardivităţii formulării cererii reconvenţionale, a solicitat să se facă aplicarea art. 209 alin. 4 din Co procedură civilă, şi pe cale de consecinţă să se dispună decăderea pârâtei din dreptul de a mai formula acest act procedural.
Potrivit textului mai sus citat, pârâta are posibilitatea să formuleze cerere reconvenţională în termenul de depunere al întâmpinării sau la primul termen de judecată cu părţile legal citate, dacă întâmpinarea nu este obligatorie ori în cazul în care s-a precizat cererea de chemare în judecată la termenul acordat reclamantului în acest sens.
Totodată, a solicitat să se observe că pârâta nu se află în nici una din ipotezele care i-ar permite să mai formuleze cerere reconvenţională, drept pentru care a solicitat decăderea sa din drept.
Pe fond, din cele arătate de pârâtă în cererea reconvenţională, a considerat că reprezentantul pârâtei confundă nulitatea cu netemeinicia. Nu reiese din documentul depus care ar fi cauzele de nulitate ale documentelor, respectiv ce normă juridică a fost încălcată cu ocazia emiterii lor. Deşi, Codul civil recunoaşte posibilitatea instituirii unor cauze de nulitate convenţională ,acestea trebuie să fie exprese şi să nu excedă normelor de ordine publică.
Referitor la taxa de ridicare gunoi şi la sumele facturate în raport de acestea a solicitat să se reţină că suma facturată în fiecare lună, de la încheierea contractului şi până la ultima factură emisă, este compusă din preţul stabilit la Capitolul VII din contract aşa cum a fost actualizat prin actele adiţionale care se împarte la 12 luni şi se adaugă TVA şi alte taxe prevăzute de acte normative care reglementează activitatea de ridicare, depozitate şi reciclare a deşeurilor menajere. În concluzie, susţinerile pârâtei referitoare la taxa percepută altor agenţi economici de pe raza comunei nu au relevanţă.
De altfel, cum a mai şi arătat ar fi imposibil să se cuantifice separat cantităţile de gunoi ridicate de la toţi agenţii economici şi populaţie drept, pentru care preţurile conţin o estimare cantitativ - valorică a deşeurilor.
La data de ..... pârâta CD a depus la dosar răspuns la întâmpinarea reclamantei formulată la cererea reconvenţională (filele 27-31 vol. II dosar), prin care a solicitat respingerea excepţiei tardivităţii formulării cererii reconvenționale ca neîntemeiată, implicit respingerea argumentelor invocate prin întâmpinare ca fiind nefondate, şi în consecinţa admiterea cererii reconvențională așa cum a fost formulată.
La termenul de judecată din data de ...... (fila 204 vol. III dosar), tribunalul a dispus citarea reclamantei cu menţiunea de a depune la dosar note scrise în care să indice în mod clar următoarele aspecte, şi anume care sunt temeiurile de drept invocate cu privire la factura nr. ........, precum şi care sunt temeiurile de drept invocate cu privire la factura nr. ........
La data de ....... reclamanta AB a depus la dosar note scrise (filele 205-206 vol. III dosar), prin care a arătat următoarele:
1. Factura fiscală nr. ..... în valoare de .......... lei care a înlocuit factura iniţială nr. ......, ştornată ce priveşte activitatea de salubrizare pentru luna iunie 2017, are temei contractual în Contractul de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ........ (art. 3 şi art. 10 şi art. 14) așa cum a fost modificat prin Actul adiţional nr. ...... (art. 1 şi art. 21. Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 5 ani începând cu data de ..... (art. 14) deci inclusiv pe luna iunie 2017 care este vizată de factura în cauză.
2. Factura fiscală nr. ...... în valoare de ......... lei pentru luna iulie 2017, care nu este în perioada contractuală şi faţă de care se află pe tărâm cvasi - contractual, prestaţiile efectuate de către societate intrând sub incidenţa art. 1.345 - îmbogăţirea fără justă cauză unde se stabileşte că „Cel care, în mod neimputabil, s-a îmbogăţit fără justă cauză în detrimentul altuia este obligat la restituire, în măsura pierderii patrimoniale suferite de cealaltă persoană, dar fără a fi ţinut dincolo de limita propriei sale îmbogățiri”.
Aşa cum a arătat şi în acţiunea introductivă, dacă debitoarea pârâtă nu mai dorea să continue contractul ar fi trebuit să o notifice după primirea adresei nr........... prin care a solicitat încheierea unui nou act adiţional sau cel puţin când a observat că activitatea de ridicare a deşeurilor continuă, faptul că pârâta nu au făcut acest lucru fiind un abuz de drept. În acest sens , a considerat că s-au încălcat în mod evident dispoziţiile art. 1170 din Codul civil - Buna - credinţă - unde se arată că „ Părţile trebuie să acţioneze cu bună-credinţă atât la negocierea şi încheierea contractului, cât şi pe tot timpul executării sale. Ele nu pot înlătura sau limita această obligaţie”.
Formal factura este emisă după expirarea contractului, dar este o consecinţă a faptului că pârâta nu i-a răspuns decât după două luni la solicitarea de prelungire a contractului, iar documentul corespunde prestaţiilor societăţii, efectuate în conformitate cu documentele ce o însoţesc, prestaţii care nu sunt susceptibile de întoarcere, fiind imposibil şi absurd ca societatea să ducă deșeurile din locurile de unde le-a ridicat. De altfel, temeiul juridic în virtutea căruia a solicit obligarea la plată este de natură cvasi-contractuală şi anume art. 1345 Cod civil - îmbogăţirea fără justă cauză.
La data de ...... pârâta CD a depus la dosar note scrise (filele 223-224 vol. III dosar), prin care a arătat că susţinerile reclamantei nu sunt reale şi în prezenta cauză nu sunt incidente prevederile art.1345 Cod civil, îmbogăţirea fără justă cauză întrucât nu este dovedită o îmbogățire, avantaj sau beneficiu în favoarea C T.
De asemenea, a susţinut că nu sunt incidente nici prevederile art.1.170 din Codul civil, Buna credinţă, întrucât CD nu a dat dovadă de rea credinţă ci s-a dorit numai o compensare corectă şi loială pentru ambele părţi pentru întreaga perioadă contractuală. Societatea AB nu a fost corectă în îndeplinirea obligaţiilor pe care le avea cu PT şi a colectat aşa cum s-a dovedit şi recunoscut de reclamantă şi gunoiul de la societățile comerciale de pe raza CT, cu care avea încheiate contracte separat, dar deşeurile colectate erau trecute pe tichetele de cântar şi facturile primăriei, astfel în perioada contractuală de 5 ani societatea reclamantă a încasat prestarea colectării gunoiului atât de la societăţile comerciale cât şi de la primărie.
În concluzie, a susţinut faptul că neplata celor două facturi, respectiv factura nr............ emisă pentru perioada inclusă în termen contractual, pentru care s-a realizat efectiv colectarea gunoiului, cât şi factura nr. ...... emisă în perioada post contractuală şi pentru care nu s-a efectuat colectarea efectivă a gunoiului, deoarece această societate nu ridica gunoiul pe luna în curs dacă nu era achitată factura pe luna anterioară, s-a datorat compensări justificată anterior.
Pentru aspectele expuse, a solicitat respingerea acţiuni în totalitate cu privire la factura nr......, iar pentru factura nr.......... rămâne la aprecierea instanţei dacă este îndreptăţită sau nu să fie înșelată de AB.
În final, a menţionat că datorită neînţelegerilor PCT s-a retras din societate, societate în care era partener şi acţionar, renunţând la acţiunii în favoarea PJ.
La data de ..... reclamanta AB a depus la dosar note scrise (filele 233-235 vol. III dosar).
Sub aspectul materialului probator, tribunalul a încuviinţat proba cu înscrisurile aflate la dosar şi proba cu expertiza tehnică judiciară în specialitatea contabilitate pentru reclamantă, raportul de expertiză efectuat de expert D M fiind depus la filele 14-179 volum III dosar, iar răspunsul la obiecţiuni la filele189-190 volum III dosar, precum şi proba cu înscrisurile aflate la dosar pentru pârâtă.
Analizând ansamblul materialului probator administrat în cauză, tribunalul reţine următoarele:
Prin cererea de chemare în judecată promovată, reclamanta AB a solicitat ca pârâta CD, să fie obligată la plata sumei de ......... lei, conform facturii fiscale nr. ........în valoare de ..... lei şi facturii fiscale nr. .......... în valoare de ........... lei.
Potrivit disp. art.248 alin.1 C.pr.civ., instanţa se va pronunţa mai întâi asupra excepţiilor de procedură, precum şi asupra celor de fond care fac inutilă, în tot sau în parte, administrarea de probe ori, după caz cercetarea în fond a cauzei.
Se reţine că la data de ...... pârâta CD a depus la dosar întâmpinare (filele 89-96 vol. I dosar), prin care a invocat excepţia inadmisibilităţii acţiunii şi excepţia nulităţii absolute a actelor contestate, iar în susţinerea acestora a invocat faptul că şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale şi că în conţinutul facturilor emise, nu sunt corect consemnate cantităţile de gunoi colectate , susţineri pe care instanţa le califică ca apărări de fond , urmând să fie analizate în raport de probatoriul administrat.
De asemenea, se reţine că la data de ..... pârâta CD a depus la dosar cerere reconvenţională (filele 15-19 vol. II dosar), prin care a solicitat obligarea reclamantei la:
- anularea parţială a contractului de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ...... privind cap. II Tarife şi modalităţi de plată, întrucât a fost încălcată această prevedere datorită faptul că în facturile fiscale emise CD, reclamanta a inclus şi taxa denumită colectată de la societăţile comerciale, pentru luna iunie 2017;
- anularea totală a facturilor fiscale nr. ......,nr. ........., nr.........., a documentelor anexă, precum tichete de cântar, formulare de încărcare -descărcare deşeuri nepericuloase, foi de parcurs pentru autovehicule transport marfă privind cantitatea de gunoi colectată de pe raza comunei T şi de la societăţile comerciale de pe raza comunei T pentru luna iunie 2011, întrucât au fost emise cu încălcarea prevederilor contractuale prevăzute de cap. II -art.3 (în care nu este prevăzut faptul că în factura fiscală emisa CD să fie inclusă şi taxa de gunoi colectată de la societăţile comerciale de pe raza C T pentru luna iunie 2017), întrucât au fost emise cu încălcarea prevederilor contractuale prevăzute de cap. III-art.3 ( în care nu este prevăzut faptul că în factura fiscală emisă CD să fie inclusă şi taxa de gunoi colectată de la societăţile comerciale în condiţiile în care au încheiate cu acestea contracte individuale de colectare a gunoiului fiind plătiţi de aceştia);
- anularea totală a facturii fiscale nr. ..., a documentelor anexă, precum tichete de cântar, formulare de încărcare - descărcare deşeuri nepericuloase, foi de parcurs pentru autovehicule transport marfă privind cantitatea de gunoi colectată de pe raza CT şi de la societăţile comerciale de pe raza C T pentru luna iulie 2017, deoarece au fost întocmite ilegal, fără un suport real şi legal (contract), pentru o perioadă ce excede contractului, nemaiexistând contract privind colectarea gunoiului menajer cu CD din data de ...;
Faţă de momentul depunerii cererii reconvenţionale, respectiv la data de....... reclamanta AB a invocat excepţia tardivităţii cererii reconvenţionale, solicitând să se facă aplicarea dispoziţiilor art. 209 alin. 4 din Cod procedură civilă, şi pe cale de consecinţă să se dispună decăderea pârâtei din dreptul de a mai formula acest act procedural.
Potrivit dispoziţiilor art. 209 alin. 4 din Cod procedură civilă, cererea reconvenţională se depune , sub sancţiunea decăderii, odată cu întâmpinarea sau, dacă pârâtul nu este obligat la întâmpinare, cel mai târziu la primul termen de judecată.
Astfel, pârâta CD avea posibilitatea să formuleze cerere reconvenţională în termenul de depunere al întâmpinării sau la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate, dacă întâmpinarea nu este obligatorie, iar din înscrisurile aflate la dosar se reţine că pârâta a depus la dosar cererea reconvenţională (filele 15-19 vol. II dosar) la data de ......, în condiţiile în care întâmpinarea a fost depusă la data de ... (filele 89-96 vol. I dosar), astfel că nu se afla în nici una din ipotezele care i-ar fi permis să mai formuleze cerere reconvenţională, drept pentru care tribunalul constată intervenită sancţiunea decăderii cu privire la cererea reconvenţională promovată.
Pe fond, se reţine că reclamanta AB a fost înfiinţată în anul 2011 ca urmare a asocierii comunelor J, T, B şi S din judeţul G, în scopul prestării de servicii de salubrizare la nivelul celor patru comune, conform prevederilor Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice republicată, Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale republicată, Legii nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităţilor republicată.
Astfel, între CD şi AB a intervenit contractul de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ....... încheiat pe o perioadă de 5 ani, conform cap. 10 -art. 14 din contract, prin care AB s-a angajat să presteze servicii publice de salubrizare privind colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor solide, cu excepţia deşeurilor toxice, periculoase şi a celor cu regim special, conform legislaţiei în vigoare, în CT la gospodăriile populaţiei, instituţii publice şi de la platformele de precolectare, conform cap. 10 - art.3 din contract, pârâta CD fiind asociat în cadrul societăţii AB, aşa cum reiese şi din actul constitutiv al societăţii.
Contractul de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ..... a fost modificat prin trei acte adiţionale, respectiv : actul adiţional nr. ..., actul adiţional nr. ... şi actul adiţional nr. ...., acte care au modificat treptat cap. III -Tarife şi modalităţi de plată de la .... lei fără TVA/an , ajungându-se la ..... lei fără TVA/an.
Activitatea de salubrizare s-a derulat conform contractului, aşa cum a fost modificat prin actele adiţionale încheiate, până în luna iunie 2017, când pârâta a refuzat plata facturii emise pentru servicii pentru luna respectivă şi nici nu a mai dorit să reînnoiască contractul cadru de salubrizare.
În acest sens, societatea reclamantă a efectuat două adrese către comuna T., respectiv adresele nr..... şi nr. .... în care a menţionat că din cauza refuzului de a încheia actul adiţional nr. 4 la contract, va sista activitatea de colectare a deşeurilor, în 30 de zile de la încetarea contractului.
Prin adresa nr. .. pârâta a răspuns şi a arătat că nu doreşte să achite facturile, deoarece nu s-a aprobat execuţia bugetară, nu este justificat preţul şi facturile ar cuprinde şi cantităţile de gunoi colectate de la societăţile comerciale de pe raza localităţii, menţionând că, dat fiind calitatea de asociat a CD în societate, nu este posibilă sistarea ridicării deşeurilor de pe raza localităţilor unităţii administrativ teritoriale.
Ulterior, reclamanta a răspuns CD prin adresa nr...., unde se arăta că toată activitatea de salubrizare se realizează pe baze contractuale, iar refuzul reprezentanţilor comunei de a semna actul adiţional nr. 4 va duce la sistarea activităţii. Se mai menţiona că facturile emise respectă cadrul legal şi contractual ,fiind însoţite de toate documentele justificative, formulare de încărcare-descărcare, tichete de cântar ş.a.m.d. De asemenea, s-a menţionat că tarifele practicate sunt stabilite potrivit înţelegerilor contractuale, respectiv contractului de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ....... şi a actelor adiţionale încheiate.
Prin adresa nr......, pârâta CD a adus la cunoştinţă reclamantei că înţelegerea contractuală a încetat la data .........., conform art. 114 din contract, iar factura nr.........excede perioadei contractuale şi că nu poartă menţiunea avizului de însoţire a gunoiului menajer.
Se reţine că, prin adresa nr......... reclamanta a arătat că facturile aferente lunilor iunie şi iulie au fost emise în condiţiile în care comuna T. nu a răspuns la solicitarea sa de prelungirea a relaţiei contractuale, fiind ataşate adresei documentele justificative solicitate de pârâtă.
Pârâta a răspuns cu adresa nr. .............., menţionând că „va achita facturile reale”, fără cantităţile de deşeuri menajere ridicate de la societăţile comerciale de pe raza localităţii, solicitând să le recalculeze reclamanta.
Prin adresa nr....... înaintată pârâtei, reclamanta a menţionat că, „Datorită faptului că nu s-a putut aprecia cantitatea de deşeuri colectată de la agenţii economici, precum şi cantitatea ridicată din platformele de colectare, va proceda la retragerea tichetelor de cântar şi a formularelor de încărcare - descărcare întocmite în zilele în care colectarea s-a făcut joi”. Totodată a învederat că , pentru luna iunie 2017 se vor retrage tichetele de cântar înregistrate cu nr. ....... şi nr......, se va reface centralizatorul cu cantităţile de deșeurile colectate, se va storna factura nr. ..... şi se va emite o nouă factură. Pentru luna iulie 2017 se vor retrage tichetele de cântar înregistrate cu nr. ....... şi nr........., se va reface centralizatorul cu cantităţile de deşeuri colectate, iar factura nr...... rămâne perfect valabilă datorită faptului că începând cu data de .........., taxa de depozitare a deşeurilor menajere a fost suspendată, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 48/2017.
Astfel, a răspuns doleanțelor comunei T. şi a recalculat cantităţile de deşeuri menajere ridicate şi facturate, fiind emisă factura fiscală finală pentru luna iunie nr ....., care a înlocuit factura iniţială nr........
Ulterior, prin adresa nr......, pârâta CD a refuzat plata şi a solicitat ca reclamanta să efectueze o compensare a facturilor a căror plată a solicitat-o, cu valoarea recalculată a facturilor anterioare.
Din conţinutul raportului de expertiză dispus şi efectuat în cauă, filele 14-179 volum III dosar şi a răspunsului la obiecţiunile pârâtei, filele 189,190 volum III dosar, se reţine că reclamanta AB a emis factura nr. ...... pentru o cantitate de ........... tone deşeuri menajere, în sumă de ....... lei, pentru luna iunie 2017.
Pentru serviciile de salubrizare deşeuri menajere aferente lunii iulie 2017 AB a emis factura nr. ....... pentru o cantitate de .......... tone deşeuri menajere, în sumă de .......... lei.
Facturile nr. ........, ........, nr. ......... şi nr...... au fost întocmite de AB având la bază Contractul de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. .......... încheiat între părţi şi a actelor adiţionale ulterioare la contract, încheiate între reclamantă şi pârâtă.
S-a menţionat de către expert, că facturile nr. ......... şi nr. ....... îndeplinesc condiţiile necesare şi obligatorii pentru a fi considerate documente financiare contabile justificative, cu atât mai mult cu cât reflectă un serviciu efectuat de AB.
Tarifele pentru serviciile de salubrizare înscrise în facturile fiscale nr. ......, n......., nr...... şi nr....... ce au fost întocmite de AB, sunt cele prevăzute în Contractul de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ............ şi în actele adiţionale la contract.
Prestatorul AB a întocmit facturile fiscale în baza unor documente primare justificative întocmite atât de el, cât şi de SC PM SRL, acesta din urmă fiind şi cel care confirma cantităţile de gunoi menajer colectate în lunile iunie şi iulie 2017 de pe raza comunei Turburea, fiind încheiate cu respectarea normelor legale.
Din analiza documentelor puse la dispoziţie de către părţi, expertul a reţinut că reclamanta AB foloseşte acelaşi mod de calcul al prestaţiilor lunare pe tot parcursul anului 2017 pentru serviciul de salubrizare, raportat la dispoziţiile contractului de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. .........., a Actului adiţional nr. ........... şi a legislaţiei speciale aferente în această materie.
Din analiza documentelor încheiate de către părţi, expertul a concluzionat că pe parcursul derulării contractului, relaţiile contractuale dintre părţi au decurs normal până în luna iunie 2017, în sensul că pe măsură ce serviciile au fost efectuate acestea au fost facturate de către prestator, după care beneficiarul a procedat la achitarea acestora, acestea fiind şi susţinerile părţilor.
Astfel, reclamanta AB a emis iniţial în calitate de prestator către beneficiarul C.T. Factura nr. ..... în sumă totală de ...... lei şi reprezintă prestări servicii de salubrizare pentru luna iunie 2017 (......... lei cu tva inclus) precum şi taxa de depozitare deşeuri menajere (.... lei cu tva inclus) pentru o cantitate de ...... tone deşeuri menajere.
Prin adresa nr. ..... întocmită de AB şi depusă la C. T. sub nr. ......., s-au comunicat cantităţile de gunoi menajer colectate pe fiecare zi din luna iunie 2017 în baza tichetelor de cântar şi a mijloacelor de transport, după cum urmează:
Tichetele de cântar din luna iunie 2017 au fost întocmite de SC P. M. SRL, în cuprinsul cărora se precizează numele transportatorului AB şi a datelor de identificare a delegatului acestuia şi a numărului de înmatriculare a mijloacelor de transport. De asemenea, au fost atașate şi foile de parcurs pentru autovehiculele ce au transportat gunoiul menajer.
Având în vedere că AB a procedat la cuprinderea în factura nr. .... şi a cantităţii de gunoi menajer colectată şi de la societăţile comerciale de pe raza comunei T., AB a procedat la stornarea facturii iniţiale nr. .......... prin întocmirea facturii de stornare nr...... în valoare de ...... lei.
Ulterior, AB a întocmit către beneficiarul C. T., pentru cantitatea de ...... tone gunoi menajer colectat în luna iunie 2017, factura nr. ...... în valoare de ......... lei.
Se reţine că suma de ...... lei, înscrisă în factura nr. ....... întocmită de prestatorul AB către beneficiarul Comuna Turburea, reprezintă prestări servicii de salubrizare pentru luna iulie 2017.
Prin adresa nr. ....... întocmită de AB şi depusă la C.T. sub nr. ............, se comunică cantităţile de gunoi menajer colectate pe fiecare zi din luna iulie 2017, în baza tichetelor de cântar şi a mijloacelor de transport, după cum urmează:
De asemenea, tichetele de cântar din luna iulie 2017 au fost întocmite de SC P.M.SRL, în cuprinsul cărora se precizează numele transportatorului AB şi a datelor de identificare a delegatului acestuia şi a numărului de înmatriculare a mijloacelor de transport. De asemenea, au fost ataşate şi foile de parcurs pentru autovehiculele ce au transportat gunoiul menajer.
Astfel, prin factura nr..... din ..... şi factura nr. ........ din ......... reclamanta AB a calculat în mod corect, operaţiunile matematice fiind efectuate corect, respectiv preţul unitar/tariful, valoarea fără tva, tva-ul şi valoarea totală cu tva fiind calculate în mod corect., fiind neachitate facturile fiscale în sumă totală de .......... lei, după cum urmează :
- Factura fiscală nr. ..... din ...... în valoare de ............ lei;
- Factura fiscală nr. ........ din ...... în valoare de ......... lei.
Din probatoriul administrat se reţine de către tribunal că reclamata AB a efectuat în lunile iunie şi iulie 2017 servicii de colectare deşeuri menajere către CD, existând în acest sens documente justificative pentru serviciile prestate.
De asemenea, expertul contabil a precizat, pe de o parte că tarifele pentru serviciile de salubrizare înscrise în facturile fiscale nr. ......., nr......., ....... şi nr.......... ce au fost întocmite de AB, corespund cu tarifele prevăzute în Contractului de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ............
Raportat la factura fiscală nr. ......... în valoare de ......... lei, emisă după stornarea facturii nr. ......., aceasta este legal emisă, fiind emisă pentru luna iunie 2017, până la expirarea contractului încheiat de părţi la data de ....... şi conţinând „cantităţile reale” de deşeuri ridicate, din perimetrul localităţilor comunei T.
Raportat la factura fiscală nr. ..... din ......., în valoare de ........... lei, deşi este emisă după expirarea contractului, corespunde prestaţiilor reclamantei efectuate în conformitate cu documentele care o însoţesc, prestaţii care nu sunt susceptibile de întoarcere şi care au fost efectuate în consideraţia relaţiilor contractuale anterioare cu pârâta.
Dacă, debitoarea pârâtă nu mai dorea să continue contractul, aşa cum a invocat în apărare, ar fi trebuit să notifice pârâta după primirea adresei nr........., prin care i-a solicitat încheierea unui nou act adiţional sau cel puţin când a observat că activitatea de ridicare a deşeurilor continuă. Având în vedere că pârâta a stat în pasivitate, contravine dispoziţiilor art. 1.170 din Codul civil - Buna-credinţă, unde se arată că „Părţile trebuie să acţioneze cu bună-credinţă atât la negocierea şi încheierea contractului, cât şi pe tot timpul executării sale. Ele nu pot înlătura sau limita această obligaţie”.
Referitor la preţurile care au stat la baza emiterii acestei facturi fiscale extra-contractuale nr. ...... din ........, în valoare de ..... lei, acestea sunt cele stabilite în perioada contractuală, urmând a se reţine dispoziţiile art. 1.233 Cod civil, expertul menţionând că au fost calculate conform Contractului de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. .......... şi actelor adiţionale încheiate de părţi.
În aceste condiţii, prestaţiile efectuate de reclamantă intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 1.345 Cod civil, - îmbogăţirea fără justă cauză, potrivit cărora „Cel care, în mod neimputabil, s-a îmbogățit fără justă cauză în detrimentul altuia este obligat la restituire, în măsura pierderii patrimoniale suferite de cealaltă persoană, dar fără a fi ţinut dincolo de limita propriei sale îmbogățiri”, reţinând că pârâta se află în culpă întrucât nu a notificat reclamanta decât în luna august că nu doreşte încheierea unui nou act adiţional sau încheierea unui nou contract de prestare a serviciului de salubrizare. Potrivit dispoziţiilor art.1636 Cod civil dreptul la restituire aparţine celui care a efectuat prestaţia, iar potrivit art.1637 Cod civil restituirea se face în natură sau echivalent, astfel că instanţa reţine că reclamanta a efectuat prestaţiile privind ridicarea gunoiului atât în luna iunie, în timpul derulării contractului , cât şi în luna iulie 2017.
Faţă de aceste considerente, refuzul comunei T. de a achita facturile, mai sus arătate, este neîntemeiat, motiv pentru care urmează să fie admisă cererea de chemare în judecată şi obligată pârâta CD la plata sumei de ........ lei către reclamanta AB, conform facturilor fiscale nr. ..... din ...... emisă în baza Contractului de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ...... şi facturii fiscale nr. ......... din .............
Având în vedere că partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuielile de judecată, potrivit dispoziţiile art. 453 alin.1 cod proc. civ., urmează să fie obligată pârâta CD la plata sumei de ...... lei, cheltuieli de judecată, către reclamantă reprezentând onorariu avocat, taxă timbru şi onorariu expert.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
Constată decăzută pârâta CD din dreptul de a formula cerere reconvenţională.
Admite cererea de chemare în judecată formulată de AB, în contradictoriu cu pârâta CD.
Obligă pârâta CD la plata sumei de ..., conform facturilor fiscale nr. ........ emisă în baza Contractului de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor nr. ...... şi facturii fiscale nr. .............
Obligă pârâta CD la plata sumei de ........ lei, reprezentând cheltuieli de judecată, către reclamant.
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă, în cazul exercitării căii de atac, la sediul TG.
Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei, azi ........., la TG.
Tribunalul Tulcea
Conflict de drepturi
Curtea de Apel Pitești
CERERE DE DESCHIDERE A PROCEDURII INSOLVENŢEI. SCHIMBAREA SEDIULUI DEBITOAREI PE PARCURSUL JUDECĂŢII. INSTANŢA COMPETENTĂ SĂ SOLUŢIONEZE CEREREA.
Tribunalul Tulcea
Furtul calificat-individualizarea pedepsei
Judecătoria Constanța
Uzucapiune
Tribunalul Gorj
Anulare decizie de impunere