CIRCUMSTANTE ATENUANTE
Aplicarea art. 76 Cod penal
Prin sentinta penala nr. 74 din 24 februarie 2005 a Tribunalului Botosani, a fost condamnat inculpatul pentru savarsirea infractiunii de omor calificat prev. de art. 174, 175 lit. i Cod penal cu aplicarea art. 74 lit. a Cod penal si art. 76 alin. 1 lit. a, alin. 2 Cod penal, la pedeapsa de 10 ani inchisoare si 4 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a,b Cod penal.
Apelul declarat de inculpat a fost respins de catre Curtea de Apel Suceava, prin decizia penala nr. 119 din 11 aprilie 2005.
Speta a adus in atentie gresita aplicare de catre prima instanta a dispozitiilor legale privitoare la efectele circumstantelor atenuante.
Potrivit art. 76 alin. 1 lit. a Cod penal, cand minimul special al pedepsei inchisorii este de 10 ani sau mai mare, pedeapsa se coboara sub minimul special dar nu mai jos de 3 ani.
In aliniatul 2 al aceluiasi articol, se prevede ca in cazul infractiunilor contra pacii si omenirii, contra sigurantei statului, al infractiunii de omor, al infractiunilor savarsite cu intentie care au avut ca urmare moartea unei persoane, sau al infractiunilor prin care s-au produs consecinte deosebit de grave, daca se constata ca exista circumstante atenuante, pedeapsa inchisorii poate fi redusa cel mult pana la o treime din minimul special.
Or, dupa cum se poate observa, prima instanta a facut in cauza aplicarea a doua texte legale diferite, care prevad reducerea pana la doua limite diferite, ceea ce este nelegal.
Solutia corecta era de aplicare doar a prevederilor art. 76 alin. 2 Cod penal.
Curtea de Apel Suceava
Circumstanţa agravantă prevăzută de art.218 alin. 3 lit. c Cod penal. Aprecierea vârstei victimei.
Curtea de Apel Suceava
Înţelesul noţiunii de „loc public” în accepţiunea art. 152 Cod penal. Reţinerea greşită a circumstanţei agravante prev. de art. 209 alin. 1 lit. e Cod penal în cazul furtului săvârşit din locuinţă.
Curtea de Apel Timișoara
Faptă penală prevăzută de Codul penal anterior, dezincriminată de noul Cod penal. Aplicarea legii penale mai favorabile
Judecătoria Târgu Mureș
Anulare si revocare a suspendarii executarii
Curtea de Apel Oradea
Refuzul conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive