Consfinţire acord mediere.respinge cererea

Sentinţă civilă 719 din 07.10.2015


Prin acţiunea înregistrată pe rolul instanţei la data de 08.04.2015 sub nr. XXX/259/2015, petentele N. E. L. şi I. N., au solicitat instanţei ca prin sentinţa ce o va pronunţa să încuviinţeze acordul de mediere încheiat între ele la sediul mediatorului M.C.L., precum şi pronunţarea unei hotărâri de expedient care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare cu privire la suprafaţa de 9.045 m.p. teren arabil extravilan situat în T.21, P.187/13 cu vecinătăţile descrise în titlul de proprietate nr.61266/1996.

În motivarea acţiunii s-a învederat că între ele, părţile, a intervenit o convenţie de vânzare-cumpărare în care I.N. a vândut lui N. E. L. suprafaţa de teren descrisă mai sus, preţul vânzării fiind 8500 lei, pe care vânzătoarea l-a primit integral la data semnării chitanţei sub semnătură privată.

În continuare, petentele  au arăta că de la data încheierii chitanţei N.E. a intrat în posesia terenului, nefiind deranjată de nimeni in exercitarea prerogativelor dreptului său de proprietate, iar actele în formă autentică urmau să fie încheiate la notar, în termen de 30 zile, de la data încheierii chitanţei, perioadă în care a chemat pe vânzătoarea promitentă de nenumărate ori la notar, dar aceasta nu s-a prezentat niciodată, invocând diferite motive, fapt pentru care a formulat prezenta acţiune pentru a i se consolida dreptul de proprietate printr-un act autentic.

În drept au fost invocate dispoz art. art. art.35 C.pr.civ., art.1650 şi 1164 Cod civil şi art.438-441 C.pr.civ.

În conf. cu disp. art.194 lit.e Cod proc  civ, în dovedirea cererii, ataşat acesteia petentele au depus înscrisuri.

Analizând cererea, instanţa  a constatat că petenţii N. E. L. şi I. N. au solicitat să se încuviinţeze acordului de mediere încheiat la sediul mediatorului M. C. L. şi să se pronunţe o hotărâre de expedient care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare, prin care să se constate că între părţi a intervenit o convenţie de vânzare-cumpărare cu privire la suprafaţa de 9.045 mp teren arabil extravilan situat în T21 P187/13 din titlul de proprietate nr.61266/1996.

Potrivit Legii nr. 192/2006, acordul de mediere este asimilat cu un înscris sub semnătură privată, nefiind astfel suficient ca prin pronunţarea unei hotărâri de expedient, să aibă loc transferul dreptului de proprietate.

Potrivit art. 1669 Cod civil, când una dintre părţi care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract.

Din probele administrate în cauză, părţile nu au reuşit să probeze că una dintre părţile care au încheiat promisiunea de vânzare a refuzat să încheie contractul de vânzare promis.

Mai mult, faptul că părţile au încheiat la 03.04.2015 un acord de mediere denotă că s-au înţeles cu privire la transferul dreptului de proprietate.

Pentru motivele expuse mai sus, instanţa  a respins cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată.

Domenii speta