Prin sentinţa civilă nr. 8967/15.11.2011 Judecătoria Bacău a admis excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Municipiului Bacău prin Primar.
A respins cererea formulată de reclamanta C.I. prin mandatar S.M. împotriva pârâtului Municipiul Bacău prin Primar, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.
A admis excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune.
A respins cererea formulată de reclamanta C.I. împotriva pârâtei SC T. SA , constatând prescris dreptul material la acţiune.
A respins ca neîntemeiat capătul de cerere privind obligarea pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată.
Pentru a pronunţa această sentinţă prima instanţă a reţinut următoarele:
La data de 15.08.1991 între numita B.E. în calitate de cumpărător şi R. Bacău, actuala SC T. SA, în calitate de vânzător, s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare nr.6354/1991, având ca obiect un apartament situat în Bacău.
Ulterior, prin decizia nr.182/08.02.2001(f.29) pronunţată de Curtea de Apel Bacău în dosar nr.3433/1999, irevocabilă la data de 08.02.2001, s-a constatat nulitatea contractului de vânzare-cumpărare sus menţionat .
Contractul a fost încheiat la data de 15.08.1991, preţul achitat de reclamantă fiind încasat de către SC T. SA, astfel că nu are relevanţă faptul că ulterior, în anul 2000 s-a transmis activitatea de administrare a locuinţelor de stat către Municipiul Bacău.
Întrucât raportul juridic dedus judecăţii s-a născut între autoarea reclamantei şi pârâta SC T. SA, numai aceasta din urmă are calitate procesuală pasivă în cauză. Nu s-a dovedit existenţa unei obligaţii solidare sau a unei obligaţii pentru altul în sarcina pârâtei Mun.Bacău, care să justifice chemarea acestuia în judecată alături de pârâta SC T. SA. Dealtfel, reclamanta nu a argumentat motivul pentru care pârâta Mun.Bacău ar trebui să stea în judecată şi nici în ce constă îmbogăţirea patrimoniului acesteia.
Incidenţa prevederilor art.12 din Legea nr.85/1992, potrivit cărora sumele încasate din avans şi din ratele lunare ale preţului pentru locuinţele construite din fondurile statului se varsă integral la bugetele municipiilor, oraşelor sau comunelor în care se află situate locuinţele respective, nu justifică calitatea procesuală pasivă a pârâtei, ci poate constitui doar temei al unei eventuale cereri de chemare în garanţie.
Faţă de aceste considerente, instanţa a admis excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Municipiul Bacău.
Reclamanta şi-a întemeiat acţiunea pe principiul îmbogăţirii fără justă cauză a pârâtei ca urmare a nerestituirii preţului achitat de reclamantă pentru apartamentul cumpărat prin contractul de vânzare-cumpărare anulat ulterior prin decizia nr.182/08.02.2001(f.29) pronunţată de Curtea de Apel Bacău în dosar nr.3433/1999.
Acţiunea având ca obiect obligarea pârâtei la restituirea valorii de piaţă a imobilului care a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare anulat, este o acţiune patrimonială, care urmăreşte valorificarea unui drept de creanţă pretins de reclamantă în virtutea principiului repunerii în situaţia anterioară.
Potrivit art.1 alin 1 din Decretul nr.167/1958, actiunea în valorificarea unui dreptul la acţiune având un obiect patrimonial, este prescriptibila în termenul general de prescriptie de 3 ani, prevazut de art.3 din Decretul nr.167/1958.
În cazul îmbogăţirii fără justă cauză, acest termen de prescripţie începe să curgă, de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască atât paguba cât şi pe cel care răspunde de ea.
Aceasta regula speciala este consacrata în art. 8 alin. 1 din Decretul nr. 167 / 1958, potrivit caruia "Prescriptia dreptului la actiune în repararea pagubei pricinuita prin fapta ilicita începe sa curga de la data când pagubitul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca atât paguba, cât si pe cel care raspunde de ea." Alineatul 2 al aceluiasi articol prevede: "Dispozitiile alineatului precedent se aplica prin asemanare si în cazul îmbogatirii fara just temei."
Paguba produsă în patrimoniul reclamantei a fost cauzată de anularea contractului de vânzare-cumpărare prin care aceasta a cumpărat imobilul situat în Bacău imobilul respectiv ieşind din patrimoniul său fără ca reclamanta să primească în schimb contravaloarea acestuia.
Prejudiciul s-a produs la data de 08.02.2001, dată la care s-a pronunţat decizia civilă irevocabilă a Curţii de Apel Bacău în dosarul nr. 3433/1999. Data pronunţării acestei sentinţe este şi data la care reclamanta a cunoscut paguba şi pe cel care a pricinuit-o, deoarece la această dată reclamanta a avut cunoştinţă că bunul a ieşit din patrimoniul său, ca urmare a anulării contractului de vânzare-cumpărare încheiat cu pârâta.
În consecinţă, de la data pronunţării deciziei civile sus menţionate s-a născut dreptul de creanţă al reclamantei asupra preţului imobilului care a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare, şi tot de la această dată a început să curgă termenul de prescripţie prevăzut de art.3 alin 1 din Decretul nr.167/1958.
Având în vedere dispoziţiile art.101 Cod proc civ, termenul care a început să curgă la data de 08.02.2001 s-a împlinit la data de 08.02.2004, iar acţiunea formulată de reclamantă a fost introdusă la data de 02.02.2009, deci după împlinirea acestui termen.
În cauză nu sunt incidente niciunul din cazurile de întrerupere sau suspendare a cursului prescripţiei prevăzute de art.13-16 din Decretul nr.167/1958.
Nu poate fi reţinută apărarea reclamantei în sensul că termenul de prescripţie a fost întrerupt ca urmare a exercitării acţiunii penale în dosar nr.2658/2005. Acţiunea penală care a făcut obiectul respectivului dosar a urmărit stabilirea vinovăţiei numiţilor C.M., G.G., R.O. pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.246, 288, 291,292 Cod penal şi a vinovăţiei numiţilor M.C., M.M. pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.246, 288, 291 Cod penal, precum şi a vinovăţiei numiţilor I.R., C.D. şi G.G. pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.246, 288, 291 Cod penal. Nu sunt aplicabile în speţă dispoziţiile art.19 alin 2 Cod proc civ, iar cauza penală nu are legătură cu dreptul de creanţă al reclamantei.
Independent de existenţa sau nu a unor infracţiuni săvârşite în legătură cu contractul de vânzare-cumpărare anulat, dreptul reclamantei la despăgubiri s-a născut la data de 08.02.2001, nefiind influenţat de soluţia pronunţată în dosarul nr.2658/2005 cu privire la plângerea împotriva soluţiei procurorului referitoare la săvârşirea de către o serie de persoane a infracţiunilor de fals. Instanţa constată că între soluţia dată în cauza penală şi litigiul civil prin care s-a anulat contractul de vânzare-cumpărare nu există nicio legătură, iar existenţa unei cauze penale nu a avut ca efect suspendarea cursului prescripţiei extinctive.
Împotriva sentinţei a declarat apel reclamanta C.I. prin mandatar S.M. pentru următoarele considerente:
- cererea formulată de pârâta SC T. SA la data de 04.10.2011 apare ca fiind tardiv introdusă faţă de dispoziţiile Noului Cod civil aplicabile de la 01.10.2011 şi care definesc prescripţia ca fiind o excepţie relativă.
- potrivit art. 2513 din Noul Cod civil prescripţia poate fi opusă numai în primă instanţă prin întâmpinare sau, în lipsa invocării, cel mai târziu la primul termen de judecată.
- Decretul nr. 167/1958 a fost abrogat la data intrării în vigoare a Noului Cod civil, astfel cum prevăd dispoziţiile art. 230 lit. p din Legea nr. 71/2011 iar soluţionarea cererii din 04.10.2011 prin aplicarea Decretului nr. 167/1958 constituie o încălcare gravă a normelor imperative din Noul Cod civil referitoare la principiul aplicării imediate a legii noi.
- excepţia trebuia soluţionată anterior judecării in în fond a pricinii , astfel cum se prevede la articolul 137 din Codul de procedură civilă.
- prin acţiunea penală a urmărit să obţină ori imobilul şi evacuarea pârâţilor Mantea ori repunerea în situaţia anterioară, adică plata imobilului iar în favoarea sa operează principiul lucrului judecat deoarece prin sentinţa penală nr. 450/13.02.2006 s-a reţinut că prin efectul întreruptiv al prescripţiei extinctive prevăzut de Decretul 167/1958 , urmare a sesizării organului de urmărire penală în anul 1991, petenţii au deschisă calea unor acţiuni în faţa instanţei civile pentru valorificarea drepturilor afirmate.
Intimata-pârâtă SC T. SA a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea apelului , arătând că acţiunea a fost promovată la 02.02.2009 şi în raport de această dată în mod corect prima instanţă a soluţionat cauza prin prisma prevederilor Decretului nr. 167/1958 deoarece prin dispoziţiile art. 223 din Legea nr. 71/2011 legiuitorul a stabilit în mod expres că dacă prin prezenta lege nu se prevede altfel, procesele şi cererile în materie civilă şi comercială în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a Codului civil se soluţionează de către instanţele legal investite, în conformitate cu dispoziţiile legale, materiale şi procedurale în vigoare la data când acestea au fost pornite.
Intimatul-pârât Municipiul Bacău prin Primar a formulat întâmpinare şi a solicitat respingerea apelului ca nefondat.
Analizând actele şi lucrările dosarului reţine următoarele:
Sub aspectul aplicării în timp a Noului Cod Civil în raport de reglementările anterioare, trebuie avute în vedere şi dispoziţiile corespunzătoare din Legea nr. 71/2011. Potrivit art. 223 din Legea nr. 71/2011 procesele şi cererile în materie civilă sau comercială, în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a Codului civil din 2009 se soluţionează de către instanţele legal investite, în conformitate cu dispoziţiile legale materiale şi procedurale în vigoare la data când aceste procese au fost pornite, afară de cazul în care în Legea nr. 71/2011 există dispoziţii care prevăd altfel.
În considerarea acestor dispoziţii , sunt lipsite de temei criticile care se circumscriu aplicării în speţă a dispoziţiilor art. 2513 din noul Cod civil, raportat la caracterul de ordine privată a prescripţiei extinctive în noua reglementare , de vreme ce sentinţa care face obiectul căii de atac în prezenta cauză a fost pronunţată în soluţionarea unui proces care a început înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod civil , cererea de chemare în judecată fiind înregistrată pe rolul instanţei la data de 02.02.2009 şi, prin urmare, procedura de soluţionare a excepţiei privind prescripţia dreptului material la acţiune este cea prevăzută de art. 137 Cod procedură civilă şi se raportează la caracterul de ordine publică a instituţiei prescripţiei conform art. 18 din Decretul nr. 167/1958.
În situaţia concretă dedusă judecăţii, sub aspectul determinării legii aplicabile prescripţiei extinctive nu pot fi primite criticile apelantei-reclamante care a susţinut incidenţa prevederilor din Noul Cod Civil raportat la criteriul privind legea în vigoare la data la care s-a invocat excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune , deoarece acest criteriu nu se circumscrie regulilor generale stabilite de Noul Cod Civil în materia aplicării în timp a legii civile.
Prescripţiile extinctive începute şi împlinite sub imperiul reglementării anterioare nu sunt supuse dispoziţiilor legii noi, deoarece ele reprezintă situaţii juridice trecute. Mai mult, prin excepţie de la principiul aplicării imediate a legii noi, consfinţit legislativ de art. 6 alin. 5 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, dispoziţiile art. 6 alin. 4 din Noul Cod Civil şi ale art. 201 din Legea nr. 71/2011 stabilesc că prescripţiile extinctive începute şi neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispoziţiilor legale care le-au instituit.
Aşadar, legea aplicabilă prescripţiei extinctive sub toate aspectele (început, termen, suspendare, întrerupere, repunere în termen, efecte) este legea în vigoare la data la care prescripţia a început să curgă. În considerentele sentinţei apelate s-a reţinut că termenul de prescripţie a început să curgă la data de 08.02.2001 şi, în raport de această dată care nu a fost contestată prin declaraţia de apel, corect s-a reţinut că prescripţia extinctivă este supusă dispoziţiilor Decretului nr. 167/1958.
În cauză au fost respectate exigenţele art. 137 Cod procedură civilă, referitoare la soluţionarea excepţiilor înainte de cercetarea fondului de vreme ce prin sentinţa apelată nu s-a judecat fondul, cererea de chemare în judecată fiind soluţionată pe excepţie în contradictoriu cu ambii pârâţi.
Statuările instanţei penale cu privire la efectul întreruptiv al prescripţiei extinctive conform Decretului nr. 167/1958, ca urmare a sesizării organului de urmărire penală în anul 1991, astfel cum s-a reţinut în considerentele sentinţei penale nr. 450/13.02.2006 a Judecătoriei Bacău, nu se opun instanţei civile cu autoritatea lucrului judecat, astfel cum a susţinut apelanta-reclamantă deoarece această autoritate operează numai în limitele prevăzute de art. 22 Cod procedură penală, cu privire la existenţa faptei, a persoanei care a săvârşit-o şi a vinovăţiei acesteia.
Exercitarea acţiunii penale care a făcut obiectul dosarului soluţionat prin sentinţa penală nr. 450/13.02.2006 nu are drept efect întreruperea cursului prescripţiei extinctive conform art. 16 lit. b din Decretul nr. 167/1958 întrucât, deşi priveşte săvârşirea unor infracţiuni cu referire la contractul de vânzare cumpărare anulat nu are legătură cu dreptul de creanţă pretins de reclamantă, constând în contravaloarea bunului care a făcut obiectul contractului de vânzare cumpărare anulat prin efectul deciziei nr. 182/08.02.2001 a Curţii de Apel Bacău. În acest sens este justă concluzia primei instanţe care a reţinut că cererea reclamantei privind plata despăgubirilor ca urmare a anulării contractului prin efectul unei hotărâri judecătoreşti poate fi soluţionată independent de soluţionarea în cauza penală a plângerii împotriva soluţiei procurorului referitoare la săvârşirea unor infracţiuni în legătură cu acelaşi contract.
Faţă de cele reţinute, văzând şi prevederile art. 296 Cod procedură civilă, va respinge apelul ca nefondat.
Curtea de Apel Suceava
Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale. Efectele Deciziei nr. 297/2018 a Curţii Constituţionale
Curtea de Apel Oradea
Contestație tabel preliminar. Precizare a declarației de creanță depusă de un creditor nenotificat despre deschiderea procedurii de insolvență, respinsă de instanță ca tardiv depusă
Judecătoria Sectorul 2 București
Acţiune în constatare. Prescripţia extinctivă a dreptului la acţiune pentru realizarea dreptului de creanţă al promitentei cumpărătoare
Tribunalul Bistrița Năsăud
Contestaţie la executare. Prescripţie. Încălcarea art. 61 din codul vamal
Tribunalul Galați
Prescripţie extinctivă a dreptului material la acţiune, acţiune în pretenţii, dobânda aferentă unor drepturi salariale anterior recunoscute prin hotărâri judecătoreşti