ROMÂNIA
JUDECĂTORIA MIZIL Tip: Încheiere
JUDEŢUL PRAHOVA Nr./Data: 08.01.2013
Autor: Secţia civilă
Domenii asociate: cereri
NUMIRE CURATOR
Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 04.12.2012 sub nr.2465/259/2012 petentul A. T. a solicitat ca, prin încheierea ce se va pronunţa să se dispună desemnarea sa în calitate de curator pentru numita A. I., mama sa, în vederea efectuării actelor de administrare a numitei A. I. şi încheierea în numele acesteia a unor acte juridice de dispoziţie .
În motivarea cererii petentul a arătat că numita A. I. este grav bolnavă şi a fost încadrată cu grad de handicap "grav", necesitând protecţie specială cu asistent personal, nerevizuibil.
În dovedirea cererii petenta a depus la dosar înscrisuri.
Analizând cererea formulată de petent, în raport de actele şi lucrările dosarului, precum şi de dispoziţiile legale incidente în cauză, instanţa a constatat următoarele:
Petentul A. T. a solicitat instanţei să pronunţe o încheiere prin care să fie desemnată în calitate de curator pentru pe mama sa, A.I., născută la data de 17.09.1920 în comuna Sălciile, judeţul Prahova.
Instanţa a reţinut că potrivit art. 178 lit. a C.civ., instanţa de tutelă poate institui curatela dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator.
Instanţa a reţinut că din certificatul nr.8370/03.09.2008 eliberat de Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulţi (fila 8), rezultă că mama petentului, numita A. I., fiica lui N. şi S., născută la data 17.09.1920 în comuna Sălciile, judeţul Prahova este încadrată în gradul de handicap grav, nerevizuibil.
Potrivit dispoziţiilor art. 180 C.civ. , poate fi numit curator orice persoană fizică având deplină capacitate de exerciţiu şi care este în măsură să îndeplinească această sarcină, instanţa apreciind că reclamantul este în măsură să îi reprezinte interesele numitei A. I. în ceea ce priveşte efectuarea de acte de administrare a patrimoniului acesteia
Instanţa a constatat că sunt îndeplinită condiţia prevăzută de art.182 alin.3 Cod civ în ceea ce priveşte existenţa acordului persoanei care urmează a fi numită curator şi care în speţă rezultă din cererea de numire curator.
Având în vedere că reclamantul este fiul numitei A.I., acesta are calitate procesuală activă fiind rudă cu persoană al cărei curator urmează să fie numită, conform art.182 alin.2 Cod civil.
Referitor la existenţa consimţământului numitei A. I. pentru numirea reclamantului în calitate de curator al acesteia pentru a-i reprezenta interesele în raporturile cu instituţiile de stat şi private, instanţa a apreciat că există o imposibilitate de exprimare a consimţământului numitei A. I. având în vedere afecţiunile de care suferă, conform înscrisurilor de la dosarul cauzei.
Astfel, instanţa urmează să numească curator special al numitei A. I., fiica lui N. şi S., născută la data 17.09.1920 în comuna Sălciile, judeţul Prahova, în vederea administrarea patrimoniului acesteia, pe reclamantul A. T., fiul lui P. şi I., născut la data de .........1952 în comuna Sălciile, judeţul Prahova.
Întrucât numita A.I. nu a putut fi prezentată în instanţă pentru a-şi exprima consimţământul, desemnarea curatorului s-a făcut fără consimţământul acesteia, încheierea urmând a se afişa la sediul Judecătoriei Mizil, precum şi la Primăria comunei Sălciile, în conformitate cu dispoziţiile art. 182 alin. 3 C.Civil.
În ceea ce priveşte cererea reclamantului de a fi numit curator în vederea efectuarii de acte de dispoziţie instanţa urmează să o respingă pntru următoarele considerente
Art.181 Cod civil prevede faptul că instituirea curatelei nu aduce nicio atingere capacităţii celui pe care îl reprezintă curatorul.
Întrucât reclamantul a solicitat numirea sa în calitate de curator pentru a încheia acte de dispozitie în numele mamei sale, instanţa apreciază că aceste acte de dispoziţie exced scopului şi efectelor juridice ale curatelei instituite potrivit dipoz art.178 lit.a Cod civil care face trimiterre expresă la acte de administrare pe care cel cu privire la care urmează să fie numit curator, se află în imposibilitatea de ale efectua.
Având in vedere vârsta înaintată a mamei reclamantului, pentru ca acesta să o poată reprezenta la încheierea unui act de vânzare cumpărare, poate solicita unui notar public deplasarea la domiciliul acesteia pentru încheierea unei procuri autentificate prin care reclamantul să paotă efectua acte de dispoziţie.
ÎNTOCMIT
Judecător Tudor Nicu
Judecătoria Bârlad
munca in folosul comunitatii
Tribunalul Gorj
Pretenții
Judecătoria Botoșani
Divorţ cu copii
Tribunalul Tulcea
înlocuire măsură plasament
Tribunalul Tulcea
Civil- pretenţii