3. ACTIUNE CIVILA IN PRETENTII. RESTITUIRE METALE PRETIOASE.
Prin cererea adresata instantei reclamantul A.M. a solicitat ca Statul Roman, reprezentat de Banca Nationala a României - Sucursala Bacau sa-i restituie moneda de aur emisa in anul 1898 sau sa-i plateasca contravaloarea acesteia la pretul practicat de B.N.R. la momentul platii efective.
A motivat reclamantul ca in anul 1974, in mod abuziv, Procuratura Judeteana Neamt i-a confiscat o moneda din aur pe care o adusese la giuvaergiu pentru a o transforma in bijuterii.
Din probele administrate in cauza instanta a retinut ca in anul 1974, prin rezolutia Procuraturii, s-a dispus incetarea urmarii penale impotriva reclamantului pentru infractiunea prev. de art. 37 alin. 1 din Decretul 210/1960, in baza art.243 comb. cu art.10 lit.f C.P.C. Prin aceeasi rezolutie s-a dispus confiscarea monedei de aur, a 5 ruble rusesti emisa in anul 1898 ce a fost ridicata de organele de Militie de la sectia de giuvaergie nr.3, unde reclamantul o predase pentru a i se confectiona bijuterii.
Prin intrarea in vigoare a Decretului Lege 54/1990, a Legii 31/1990 si a art. 41 din Constitutie, prevederile Decretului nr.210/1960 referitor la regimul metalelor pretioase, cu modificarile ulterioare, trebuie considerate abrogate implicit, intrucat opratiunile cu metale pretioase nu mai sunt prevazute ca activitati private interzise iar textul constitutional a instituit garantia dreptului de proprietate.
Detinerea de metale pretioase nu mai constituie o infractiune si consacrarea constitutionala a garantiei dreptului la proprietate determina definirea ca abuziva a confiscarii monedei in litigiu, ceea ce da dreptul reclamantului la reparatie.
întrucât moneda nu mai exista in natura, conf. O.U.G. 190/2002, cu modificarile ulterioare, actiunea reclamantului a fost admisa prin sentinta civila nr.774/2005, parata fiind obligata sa restituie reclamantului contravaloarea monedei la pretul practicat de B.N.R. la data platii efective.
Tribunalul Bistrița Năsăud
Restituire monede confiscate de stat. Momentul curgerii termenului de prescripţie al dreptului la acţiunea în valorificare
Curtea de Apel Constanța
Legea nr. 10/2001. Imobil confiscat prin sentinta penala de condamnare a fostului proprietar pentru savârsirea infractiunii prevazute de art. 2-5 si 14 din Legea nr. 284/1947 pentru detinere si operatiuni cu aur. Calitatea reclamantului de persoana i...
Judecătoria Iași
Restituire metale pretioase. Conditii
Curtea de Apel Timișoara
Revendicare mobiliară. Bunuri din metale preţioase. Inadmisibilitatea acţiunii de drept comun
Tribunalul Brăila
Regimul juridic al metalelor preţioase reglementat de Legea nr.261/2002. Căile de atac împotriva hotărârilor judecătoreşti pronunţate în această materie.