Încălcarea dispoziţiilor art. 95 alin. 2 şi 3 C.pr.civ. Consecinţe
Afişarea citaţiei la uşa instanţei este o cerinţă obligatorie, rezultând din prima parte a alin. 2 al art. 95 C.pr.civ. Ea nu poate fi suplinită prin publicarea citaţiei într-un ziar mai răspândit. Atât în caz de afişare cât şi de publicare a citaţiei, trebuie respectat termenul de 15 zile stipulat în alin. 3 al art. 95 C.pr.civ. Prevederile art. 95 alin. 2 C.pr.civ. sunt aplicabile şi pentru comunicarea hotărârii judecătoreşti.
Curtea de Apel Iaşi, decizia civilă nr. 106 din 11 septembrie 2008
Curtea de apel a constatat că este corectă respingerea – de Tribunalul Iaşi – a excepţiei tardivităţii apelului pârâtei C.M. şi sunt judicioase desfiinţarea de instanţa de apel a sentinţei judecătoriei şi trimiterea cauzei spre rejudecare.
Instanţa de recurs a reţinut că, potrivit art.85 Cod procedură civilă: „Judecătorul nu poate hotărî asupra unei cereri decât după citarea sau înfăţişarea părţilor”. La judecata în fond pârâta C.M. a fost citată la acelaşi domiciliu cu al reclamantului şi – ulterior – prin publicitate într-un ziar mai răspândit şi prin afişare la uşa instanţei. Pentru termenul din 3 septembrie 2007, când s-au derulat dezbaterile în fond şi cauza a rămas în pronunţare, pârâta C.M. nu a fost citată prin afişare la uşa instanţei (încălcându-se prevederile alineatului 2 al art.95 Cod procedură civilă) şi nu a fost respectat termenul de 15 zile stabilit de alineatul (3) al art.95 Cod procedură civilă pentru publicarea citaţiei în ziar. Sub aceste două aspecte judecata în fond s-a desfăşurat fără legala citare a pârâtei, impunându-se reluarea judecăţii. În ce priveşte comunicarea sentinţei judecătoriei, Curtea a reţinut că nu a fost satisfăcută cerinţa comunicării prin afişare la uşa instanţei, cerinţă obligatorie rezultând din prima parte a alineatului (2) al art.95 Cod procedură civilă. Împrejurarea că s-a procedat la publicarea dispozitivului hotărârii într-un ziar mai răspândit nu acoperă neregularitatea, din partea a II-a a alineatului 2 din articolul 95 rezultând fără echivoc caracterul subsidiar şi facultativ al publicării actului de procedură în Monitorul Oficial al României sau într-un ziar mai răspândit. Ca atare, în lipsa comunicării valabile a sentinţei Judecătoriei Iaşi nu a început să curgă termenul de apel pentru pârâta C.M., corect fiind respinsă excepţia tardivităţii apelului.
Curtea de apel a respins recursul, menţinând decizia Tribunalului Iaşi.
Tribunalul Olt
Obligativitatea citarii inculpatului conform art 177 c.p.p. la dezbaterea cauzei.
Tribunalul București
Neprezentarea materialului de urmărire penală. Trimitere în judecată în lipsă. Arestarea inculpatului la data întocmirii rechizitoriului. Consecinţe
Curtea de Apel Alba Iulia
Citarea inculpatului arestat la locul de detenţie
Curtea de Apel Ploiești
CARACTERUL IMPERATIV AL NORMELOR PREVĂZUTE ÎN ART. 85 C.P.CIV.
Curtea de Apel Ploiești
NERESPECTAREA PROCEDURII DE CITARE A PÂRÂTULUI ; NULITATEA DOVEZII DE ÎNDEPLINIRE A PROCEDURII DE CITARE .