Contestarea actelor de executare fiscală. Competenţă.

Decizie 1167 din 13.10.2009


Actele de executare fiscala  pot fi contestate exclusiv la judecatoria în circumscriptia careia se face executarea, indiferent în ce stadiu este executarea  si indiferent daca a survenit declararea insolventei debitorului.

Prin  sentinta nr. 696/18 mai 2009 pronuntata de Tribunalul Olt-Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ, în dosar nr.  5419/104/2008  s-a respins exceptia necompetentei materiale a Tribunalului Olt  si s-a admis actiunea  formulata de administratorul judiciar  BVC. C. IPURL  pentru debitoarea SC T. SRL .

Împotriva acestei sentinte a declarat recurs  creditoarea  DGFP OLT-AFP CORABIA si a invocat nelegalitatea, sustinând ca în mod gresit s-a respins  exceptia necompetentei materiale a tribunalului. Poprirea a fost înfiintata de creditoarea bugetara  si potrivit art. 172  pct. 4  din OG nr. 92/2003 se poate contesta la instanta competenta, în speta Judecatoria Corabia; în acest sens,  fiind si decizia nr.  XIV/2007  pronuntata de Sectiile Unite ale Î.C.C.J.  S-a retinut ca solutia este data ca urmare a unei  interpretari gresite a legii, în speta nefiind aplicabile dispozitiile art. 36 din Legea 85/2006.

Examinând actele si lucrarile dosarului, Curtea a gasit recursul fondat pentru urmatoarele considerente:

Prin decizia nr. XIV/2007 a Sectiilor Unite ale Î.C.C.J.  pronuntata în interpretarea si aplicarea art. 169 alin. 4 ( în prezent art. 172 alin. 4 ) c.pr. fiscala, referitor la competenta materiala si teritoriala de solutionare a contestatiilor la executarea silita si a contestatiilor împotriva unui titlu executoriu fiscal, s-a stabilit ca judecatoria în circumscriptia careia se face executarea este competenta sa judece contestatiile atât împotriva executarii silite însasi, a unui act  sau masura de executare, a refuzului organului de executare fiscala de a îndeplini un act de executare, cât si împotriva titlului executoriu în temeiul caruia a fost pornita executarea, în cazul în care acest titlu nu este o hotarâre data de o instanta judecatoreasca sau de un alt organ jurisdictional, daca pentru contestarea lui  nu exista o alta procedura prevazuta de lege.

Ca urmare, Curtea a constat ca actele de executare fiscala pot fi contestate exclusiv la judecatoria în circumscriptia careia  se face executarea, indiferent în ce stadiu este executarea si indiferent daca a survenit  declararea insolventei debitorului.

În aceste conditii,  deschiderea procedurii insolventei  si incidenta dispozitiilor art. 36 din Legea 85/2006 reprezinta doar o aparare invocata în sprijinul contestatiei promovate, în sensul suspendarii de drept a oricarei alte executari desfasurate împotriva debitorului, dar contestatia  fiind formulata împotriva unor acte îndeplinite de organe de executare  fiscala  în conformitate  cu dispozitiile Codului de procedura fiscala , intra în competenta materiala si teritoriala exclusiva a judecatoriei în raza careia se desfasoara  executarea.

În consecinta, Curtea a retinut ca hotarârea atacata în cauza s-a pronuntat cu încalcarea competentei exclusive a Judecatoriei Corabia, motiv de nelegalitate prevazut de art.  304 pct. 3  C.pr. civ. , ce atrage casarea hotarârii recurate  si trimiterea dosarului spre solutionare instantei competente.