Comentariu: Este nelegală respingerea acordului de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de parchet cu inculpata şi trimiterea dosarului procurorului în vederea continuării urmăririi penale, fără a se reţine neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de Codul de procedură penală şi fără a încadra în vreun fel în drept această soluţie, în art. 485 alin. 1 lit. b Cod procedură penală.
Decizia penală nr. 578/19.09.2016
Judecătoria Răducăneni, prin sentinţa penală nr. 70/16.06.2016, a respins acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni cu inculpata cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art. 193 alin 1 Cod penal si a trimis dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale.
Pentru a hotărî astfel,instanţa de fond, analizând acordul de recunoaştere a vinovăţiei înaintat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni, a constatat că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 480 - 482 C.proc.pen., acordul fiind încheiat cu respectarea normelor ce reglementează această instituţie.
Instanţa a mai reţinut că, legal citată, inculpata s-a prezentat la termenul din data de 25.05.2016 şi a precizat că menţine acordul încheiat la data de 26.04.2016.
Ulterior, la termenul din data de 01.2016, inculpata a revenit, arătând că nu mai menţine acordul încheiat cu reprezentantul parchetului la data de 26.04.2016.
Potrivit dispoziţiilor art. 484 alin 2 Cod procedură penală „ Instanţa se pronunţă asupra acordului de recunoaştere a vinovăţiei prin sentinţă, în urma unei proceduri necontradictorii, în şedinţă publică, după ascultarea inculpatului şi avocatului acestuia, precum şi a părţii civile, dacă este prezentă”.
Rezultă de aici că ar fi necesară întotdeauna, prezenţa personală a inculpatului, astfel încât instanţa să constate nemijlocit existenţa manifestării sale de voinţă cu privire la încheierea acordului.
Astfel, având în vedere împrejurarea că la ultimul termen de judecată inculpata a precizat că nu mai menţine acordul încheiat cu procurorul, instanţa a constatat că, în cauză, lipseşte consimţământul acesteia în ce priveşte acest acord.
Pentru aceste motive, a respins acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni, jud. Iaşi cu inculpata si a trimis dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale.
Împotriva acestei hotărâri a declarat apel, în termenul prevăzut de art. 488 Cod procedură penală, Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni, criticând-o pentru nelegalitate.
În motivarea apelului, Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni arată că fără temei legal instanţa de fond a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei cu care a fost legal sesizată.
Arată procurorul că, potrivit art. 485 alin. 1 lit. b Cod procedură penală, instanţa poate respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei doar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 480-482 cu privire la toate faptele reţinute în sarcina inculpatului, care au făcut obiectul acordului, sau dacă apreciază că soluţia cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului.
Procurorul solicită instanţei de apel să observe că instanţa de fond a respins acordul pentru alte motive decât cele prevăzute de lege, iar acordul dat de inculpată în cauză este irevocabil.
Examinând actele şi lucrările cauzei prin prisma motivelor de apel invocate de parchet, dar şi din oficiu, sub toate aspectele de fapt şi de drept, în limitele prev. de art. 417 alin. 2 Cod procedură penală, Curtea a apreciat ca fondat apelul procurorului pentru următoarele considerente:
Instanţa de fond a fost legal sesizată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni, cu acordul de recunoaștere a vinovăţiei din data de 26.04.2016, încheiat cu inculpata care a fost de acord în prezența avocatului desemnat din oficiu, ca pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe, prev. şi ped. de art. 193 alin. 1 Cod penal comisă împotriva părţii vătămate să i se aplice o pedeapsă de 4 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, conform art. 83 Cod penal, pe o durată de 2 ani de supraveghere, termen stabilit potrivit art. 84 alin. 1 Cod penal şi să respecte măsurile de supraveghere, prevăzute de lege, precum şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o durată de 30 de zile, obligaţie stabilită conform art. 85 alin. 2 lit. b Cod penal.
La termenul de judecată fixat de instanţa de fond la data de 25.05.2016, inculpata, prezentă în instanţă, asistată de avocat desemnat din oficiu, a declarat că îşi menţine acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni, declaraţia sa aflându-se la dosarul de fond.
La acel termen de judecată, instanţa a amânat cauza pentru data de 1.06.2016 în vederea desemnării unui avocat din oficiu pentru partea vătămată minoră.
Instanţa de fond, la termenul de judecată din data de 01.06.2016 a acordat cuvântul părţilor pe sesizarea procurorului cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, ocazie cu care, reprezentantul legal al persoanei vătămate declară că inculpata şi-a cerut scuze şi doreşte să-şi retragă plângerea, iar în ultimul cuvânt, inculpata declară că solicită respingerea dosarului.
În mod nelegal instanţa de fond a apreciat că în acest context nu se poate lua act de acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între procuror şi inculpată, interpretând extensiv normele legale aplicabile şi apreciind că inculpata nu a mai fost de acord în faţa instanţei cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei arătat mai sus.
Instanţa de fond a respins în mod nelegal acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de parchet cu inculpata şi a dispus trimiterea dosarului procurorului în vederea continuării urmăririi penale, fără a reţine neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de Codul de procedură penală şi fără a încadra în vreun fel în drept această soluţie, în art. 485 alin. 1 lit. b Cod procedură penală.
Dimpotrivă, instanţa de fond a constatat în considerentele hotărârii, că analizând acordul, acesta îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 480 - 482 C.proc.pen, fiind încheiat cu respectarea normelor ce reglementează această instituţie.
Şi din declaraţia verbală, făcută în apel de inculpată, rezultă fără putinţă de tăgadă că aceasta nu şi-a manifestat niciodată intenția de a nu mai fi de acord cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu procurorul, iar declaraţia dată la termenul de judecată din data de 25.05.2016 este irevocabilă, producându-şi efectele juridice, indiferent de ultimul cuvânt, consemnat al acesteia, în care cerea „respingerea dosarului”.
Pentru aceste considerente, în baza art. 488 alin. 4 lit. c Cod procedură penală, Curtea a admis apelul procurorului și apreciind îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 485 alin. 1 lit. a Cod procedură penală, a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni cu inculpata.
Judecătoria Câmpina
Lovirea sau alte violente
Judecătoria Costești
vatamarea corporala grava (art. 182)
Tribunalul Buzău
PENAL.Infracţiuni de lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte
Judecătoria Tecuci
Lovire
Judecătoria Bârlad
Lovirea sau alte violente