R O M Â N I A
JUDECĂTORIA ………
SECŢIA CIVILĂ
SENTINŢA CIVILĂ Nr. ….
Şedinţa publică de la ……
Completul compus din:
PREŞEDINTE ……
Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamant ……. şi pe pârât ……… având ca obiect acţiune în constatare.
La apelul nominal făcut în şedinţa publică nu se prezintă nimeni.
Procedura legal îndeplinită.
S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează faptul că prin serviciul registratură s-a depus la dosar din partea reclamanţilor concluzii scrise, după care:
Se constată faptul că fondul cauzei a fost dezbătut în şedinţa publică din ………, când părţile au pus concluzii pe fond, concluzii ce au fost consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată , încheiere care face parte integrantă din prezenta hotărâre, când instanţa în vederea deliberării şi pentru a da posibilitatea părţilor să depună la dosar concluzii scrise, a amânat pronunţarea la data de ……, dată la care s-a pronunţat prezenta hotărâre.
INSTANŢA,
DELIBERÂND:
ISTORICUL CAUZEI
1. Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei …….), reclamanţii ………….. au solicitat instanţei ca, în contradictoriu cu pârâţii ……. prin Ministerul Finanţelor Publice şi prin Consiliul Local al mun. ….. ……, să constate că pe nr. topo ……. înscris în CF …….Episcopia Bihor există o construcţie, reprezentând în natură construcţii subterane de 56 mp şi supraterane de 30 mp, edificate de …….., conform planului de situaţie întocmit de …..cat ……….; să dispună notarea construcţiei în CF şi intabularea dreptului de proprietate astfel dobândit; să dispună sistarea stării de indiviziune asupra cotei de 123/4902 părţi din imobilul cu nr. …….2 şi asupra cotei de 167/539 părţi din nr. top ……., conform planului de situaţie întocmit de ………..; să constate dreptul reclamanţilor asupra construcţiei şi terenului aferent în suprafaţă totală de 290 mp reprezentând cota de 123/4902 părţi din imobilul cu nr. 2729/2 şi cota de 167/539 părţi din nr. top ….. din CF ……… Bihor în temeiul art. 28 din Decretul 115/1938; să dispună intabularea dreptului de proprietate în CF. Fără cheltuieli de judecată.
În motivarea de fapt, se arată că terenul s-a aflat în folosinţa lui ……………, decedat în urmă cu peste 20 de ani, care a edificat şi construcţia. De la acea dată şi până în prezent imobilul a fost folosit continuu şi neviciat de ………. şi de succesorii săi, familiile …….. şi reclamanţii. Imobilul este delimitat cu un gard. ……….. a decedat fără moştenitori.
În drept invocă art. 28 in Decretul lege 115/1938, Legea 7/1996.
În probaţiune, depune înscrisuri şi solicită proba testimonială.
Cererea a fost timbrată cu taxă judiciară de timbru de 1.023 lei (…….) şi timbru judiciar de 0,6 lei (f…….
2. Pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice a formulat întâmpinare, depusă prin serviciul registratură la 11.10.2012 ….), prin care invocă lipsa calităţii de reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice.
3. Pârâta COMISIA LOCALĂ DE APLICARE A LEGII 18/1991 ORADEA a formulat întâmpinare …….) prin care a solicitat respingerea cererii precizate.
În motivarea de fapt arată că terenul ce a constituit proprietatea minorului ……….. a fost cooperativizat şi ulterior preluat de Staţiune de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă Bihor, aceasta fiind cea care l-a transmis în anul 1991 Comisiei Locale pentru aplicarea Legii 18/1991. Reclamanţii nu au formulat cerere privind reconstituirea dreptului de proprietate şi nici nu intră în categoria persoanelor îndreptăţite la beneficiul reconstituirii. Între părţi s-a mai purtat un litigiu în care reclamanţii au invocat prevederile Codului civil de la 1864, în decizia Tribunalului Bihor reţinându-se că posesia exercitată de reclamanţi nu se încadrează la niciuna dintre cele două modalităţi de dobândire a dreptului de proprietate, aşadar nici cu privire la art. 28 din Decretul lege 115/1938.
În probaţiune depune înscrisuri.
4. Pârâţii P………… nu au formulat întâmpinare.
5. În şedinţa publică din 14.02.2013 a fost invocată din oficiu excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Statul Român prin cei doi reprezentanţi, excepţia fiind admisă (f.98).
În cauză au fost administrate proba cu înscrisuri şi proba testimonială. A fost depus de reclamanţi un raport de expertiză topografică extrajudiciară de identificare a imobilului în litigiu, întocmit de ing. ……..
ANALIZA INSTANŢEI
1. Situaţia de fapt reţinută
În CF …….. este înscris sub nr. top …… terenul în suprafaţă de 539 mp, iar sub nr. top …….. terenul în suprafaţă de 4.902 mp, al căror proprietar tabular a devenit în anul 1905 minorul ……). Acesta a decedat în anul 1970, în ……, astfel cum reiese din extrasul din registrul de decese depus la fila .
Terenurile au fost cooperativizate şi din 1991 se află la dispoziţia Comisiei Locale de Aplicare a Legii 18/1991 (f……). Pentru cota de 100/539 din nr. topo ……… şi pentru cota de 131/4902 mp din nr. topo …… a fost reconstituit dreptul de proprietate în favoarea lui ……, în baza Legii 18/1991, care a transmis dreptul său de proprietate către pârâţii ..
Reclamanţii au intrat în posesia cotei de 123 mp din nr. topo …….. mp din nr. topo ….. la ….., astfel cum reiese din antecontractul de vânzare cumpărare încheiat cu …….. şi din declaraţia martorului ……). Pe baza aceloraşi mijloace de probă instanţa mai reţine că pe cele două nr. topo existau construcţii subterane şi construcţii supraterane reclamanţii au folosit de atunci imobilele în continuu şi fără a fi tulburaţi.
Nu este contestat faptul că posesia asupra cotelor de 123/4.902 mp şi 167/539 mp a fost exercitată anterior, în mod netulburat şi sub nume de proprietar, de antecesorii …. posesie care a început în anul 1967. Această situaţie de fapt este reţinută de Tribunalul …..r, în decizia ….., irevocabilă, pronunţată în dosarul nr. …. fapt care a intrat astfel sub puterea lucrului judecat …
Imobilele în litigiu au fost identificate prin planul de situaţie întocmit de ing. ……… ): reclamanţii folosesc 123 mp din nr. topo ……..167 mp din nr. topo…….. şi 47 mp din nr. topo ……….. Pe toate cele trei nr. topo se întinde o construcţie subterană, cu destinaţia de pivniţă, având o suprafaţă totală de 56 mp. Pe nr. topo ……2 a fost identificată o anexă, iar pe nr. ………… – o terasă, ambele cu o suprafaţă de 30 mp. Pârâta Comisia Locală pentru aplicarea legii 18/1991 a arătat în şedinţa publică din …. că schiţa extrajudiciară corespunde situaţiei faptice.
2. Soluţia instanţei
Pe nr. topo ……… se află o construcţie subterană, iar pe nr. topo ……….. se află o cameră anexă, construite de …., înainte de anul 1970, când nu era în vigoare Legea 50/1991 ce reglementa obligativitatea autorizaţiei de construcţie, astfel că se va dispune notarea acestor construcţii în CF, cu titlu de construire în favoarea acestuia.
Problema principală acre se impune a fi lămurită este dacă în speţă sunt aplicabile dispoziţiile art. 28 alin. 1 din Decretul 115/1938.
În cadrul dosarului nr. ………, care s-a judecat între aceleaşi părţi, reclamanţii au solicitat să se constate intervenită uzucapiunea în temeiul art. 1890 Cod civil de la 1864. Tribunalul Bihor, în decizia ……….., dată în recurs, a apreciat că cererea reclamanţilor este neîntemeiată, întrucât nu sunt aplicabile cazurile de uzucapiune prevăzute de Codul civil; tot în considerente Tribunalul Bihor a arătat că posesia reclamanţilor nu se încadrează nici în modalitatea de dobândire a dreptului de proprietate prevăzut de decretul lege 115/1938.
Instanţa apreciază că această ultimă constatare a Tribunalului Bihor nu se încadrează în sfera autorităţii de lucru judecat, întrucât în dosarul nr. …….. Judecătoria ……….. au fost învestite cu o cauză având un alt temei de drept, această instituţie de drept procesual operând doar în cadrul triplei identităţi. Nu se poate reţine nici puterea de lucru judecat, aceasta fiind aplicabilă situaţiilor de fapt reţinute de o instanţă pe baza probelor administrate în mod direct, nu aprecierilor de drept.
Din art. 28 alin. 1 din Decretul lege 115/1938 se desprind următoarele condiţii pentru uzucapiunea extratabulară: titularul tabular al dreptului de proprietate să fie decedat; moştenitorii săi sau Statul Român (pentru succesiunea vacantă) să nu-şi fi înscris dreptul de proprietate în CF; exercitarea unei posesii utile timp de 20 de ani de la data decesului proprietarului şi în continuare, până la formularea unei cereri de înscriere în CF.
Proprietarul tabular, ……… a decedat în anul ………. De atunci niciun moştenitor al său nu şi-a înscris dreptul în cartea funciară în cei 20 de ani de la decesul proprietarului tabular şi nici ulterior, până la momentul formulării prezentei cereri, fapt care ar fi împiedicat producerea efectelor uzucapiunii, conform art. 130 alin. 10 din Decretul lege 115/1938.
Aflarea terenurilor nr. top …….din CF ……. la dispoziţia Comisiei pentru aplicarea legilor fondului funciar nu le conferă caracterul de inalienabil, pentru că fostele terenuri cooperativizate nu sunt scoase în mod expres de Legea 18/1991 din circuitul civil şi nu sunt incluse în domeniul public al statului sau al unităţilor teritorial administrative. Pe de altă parte, Statul Român nu şi-a înscris vreun drept de proprietate asupra imobilelor în CF ……. Bihor, conform art. 7 din Legea 18/1991, or doar menţiunile din CF sunt avute în vedere la uzucapiunea prevăzută de art. 28 alin. 1, denumită tocmai de aceea şi „uzucapiune în contra cărţii funciare”.
Reclamanţii exercită o posesie utilă asupra terenurilor identificate în schiţa întocmită de ing. .. din anul 2003, iar antecesorii lor, ……., au stăpânit imobilele din anul 1967; aşadar, prin joncţiunea posesiilor, s-a împlinit termenul de 20 de ani de la moartea proprietarului tabular din 1970, iar posesia a continuat să fie utilă până la data formulării prezentei cereri.
Pentru motivele de mai sus, instanţa apreciază că sunt îndeplinite condiţiile uzucapiunii prevăzute de art. 28 alin. 1 din Decretul lege 115/1938 cu privire la imobilul folosit de reclamanţi, conform schiţei extrajudiciare întocmite de ing. ………….., reprezentând cota de 123/4.902 mp din nr. top ……. cu pivniţă şi cota ….. mp din nr. top ………… cu pivniţă şi anexă.
În temeiul art. 673 ind. 9 Cod proc. civ., se va dispune ieşirea din indiviziune cu privire la terenul nr. top …… prin formarea unui lot de 123 mp şi cu privire la nr. top ……. prin formarea unui lot de 167 mp, ambele în favoarea reclamanţilor, corespunzător folosinţei şi cotei de proprietate, astfel cum sunt identificate în schiţa extrajudiciare întocmite de ing. …….., ce face parte integrantă din prezenta hotărâre ………..
În temeiul art. 130 din Decretul 115/1938 se va dispune înscrierea dreptului de proprietate în CF.
Nu au fost solicitate cheltuieli de judecată.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII,
HOTĂRĂŞTE:
Admite cererea de chemare în judecată precizată formulată de reclamanţii ……. în contradictoriu cu pârâţii ……….
Constată că pe nr. topo .. Bihor se află o anexă edificată de defunctul …… şi dispune notarea construcţiei în CF cu titlu de construire în favoarea acestuia.
Constată că pe nr. topo ………..din CF …… Bihor se află o pivniţă subterană edificată de defunctul ……. şi dispune notarea construcţiilor în CF cu titlu de construire în favoarea acestuia.
Dispune sistarea stării de indiviziune a terenului nr. top ……. din CF 511 prin formarea unui lot de 123 mp şi a terenului nr. top …… din CF …….. prin formarea unui lot de 167 mp, ambele în favoarea defunctului ….., conform schiţei extrajudiciare întocmite de ing. ……, ce face parte integrantă din prezenta hotărâre (………..
Constată că reclamanţii au dobândit un drept de proprietate, cu titlu de uzucapiune, prin joncţiunea posesiilor, asupra celor două loturi formate în urma partajului, cu anexă şi construcţie subterană.
Dispune înscrierea dreptului de proprietate al reclamanţilor în CF.
Fără cheltuieli de judecată.
Cu recurs în 15 zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţă publică, azi……
PREŞEDINTE GREFIER
Curtea de Apel Constanța
Exceptia de nelegalitate a unui act administrativ – inadmisibilitate. Conditii pentru eliberarea actului administrativ din perspectiva Legii nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
Tribunalul Covasna
Pretenţii
Curtea de Apel Cluj
Acte de autorizarea edificării unei construcţii de uz şi interes public. Atacare în contencios administrativ de către un grup de persoane fizice. Interes justificat de lezarea intereselor generale ale comunităţii. Condiţii
Judecătoria Bacău
Acţiune în constatare
Tribunalul Neamț
Pretentii