Încuviinţare executare silită – promisiune sinalagmatică de vânzare-cumpărare cu plata în rate, încheiată de către Biroul Notarial Public.
Dosar nr. 17486/55/2014
Prima instanţă :
Respinge cererea. În esenţă, s-a reţinut că, potrivit art. 67 din L. nr. 36/1995 numai creanţele certe şi lichide constatate într-un înscris autentificat pot fi puse în executare în virtutea acestuia, adică fără constituirea unui titlu executoriu pe calea judiciară comună. În speţă înscrisul de care se prevalează petenta nu constată o astfel de creanţă, certă şi lichidă, ci diverse sume de achitat periodic pentru consolidarea unui drept de opţiune pentru o vânzare – cumpărare viitoare, dimensionate în funcţie de întârzierea unor plăţi ori de vreun eventual alt comportament contractual culpabil.
Instanţa de apel :
Admite apelul. Tribunalul apreciază că nu există, în speţă, niciunul dintre cazurile prevăzute art.665 alin.5 din Codul de procedură civilă din 2010 ce ar putea duce la respingerea cererii de încuviinţare a executării silite.
Astfel, potrivit art. 100 din Legea 36/1995 "Actul autentificat de notarul public care constată o creanţă certă şi lichidă are putere de titlu executoriu la data exigibilităţii acesteia".
Instanţa de apel a reţinut că la baza executării silite stă promisiunea sinalagmatică de vânzare-cumpărare autentificată ce are putere de titlu executoriu conform art. 100 din Legea 36/1995. Prin acest contract, apelanta-creditoare S.C. a promis vânzarea către debitoarea I.M. a imobilelor înscrise în Cartea Funciară contra unui preţ, în cuantum total de 126.840 euro.
Debitoarea a achitat apelantei-creditoare, la data semnării promisiunii, un avans în cuantum de 3000 euro, urmând ca diferenţa de preţ să o achite potrivit prevederilor contractuale expuse mai jos:
Astfel, potrivit art.2.1.2 din promisiune, diferenţa de preţ se va achita eşalonat după cum urmează: primele 12 luni de la semnarea promisiunii, cumpărătorul va achita lunar câte o rată de 1.000 Euro la cursul valutar BNR din ziua plaţii; în următoarele 36 luni va achita câte o rată lunară de 1.200 Euro, la cursul valutar al BNR din ziua plăţii; diferenţa rămasă neachitată (68.640 Euro) va fi achitată la expirarea termenului de 4 ani de eşalonare a plăţii.
În continuare, potrivit art.5.1.1 din antecontract, promitenta-vânzătoare, respectiv apelanta-creditoare, este îndreptăţită în caz de neplată în tot sau în parte a oricărei tranşe aferente preţului imobilului să considere promitentul-cumpărător, respectiv debitoarea, de drept în întârziere, şi o oblige pe aceasta la plata unor penalităţi de întârziere în procent de 0,25/% pe zi de întârziere din debitul restant pentru fiecare zi de întârziere, daune care vor fi percepute începând din prima zi următoare scadenţei şi până la plata integral a sumei datorate.
Din dispoziţiile contractuale de mai sus, rezultă că actul autentic întocmit la notar constată o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, fiind îndeplinite dispoziţiile art.662 Cod procedură civilă din 2010:
Creanţa este certă fiind stabilită în mod neîndoielnic prin titlul executoriu, mai precis prin promisiunea sinalagmatică de vânzare-cumpărare.
Creanţa este lichidă, obiectul ei putând fi determinat prin titlul executoriu. Se reţine în acest sens, că suma pentru care se solicită încuviinţarea executării silite constă în 2 rate a câte 1.200 Euro neachitate şi penalităţi în sumă de 1.330 RON calculate conform art. 5.1.1 din promisiune.
Creanţa este exigibilă, întrucât s-a împlinit termenul de plată al ratelor lunare solicitate, obligaţia ajungând la scadenţă.
Aşadar nu se poate reţine argumentul primei instanţe că încuviinţarea executării silite a sumelor prevăzute în actul autentic ar fi condiţionată de stabilirea vreunei culpe. Încuviinţarea executării silite a unui act autentic este o procedură formală în care se verifică certitudinea, lichiditatea şi exigibilitatea creanţei ce se solicită a fi executat silite. Prin urmare, în cadrul acestei proceduri nu se poate pune problema condiţionării executării creanţei de stabilirea vreunei culpe contractuale. Dacă doreşte condiţionarea executării obligaţiei de stabilirea unei astfel de culpe, debitorul are posibilitatea să formuleze contestaţie la executare în cazul în care are de formulat apărări în legătură cu fondul pretenţiilor.
Tribunalul Teleorman
INCUVIINTARE EXECUTARE SILITA
Tribunalul Buzău
COMERCIAL: Insolvenţă. Antrenarea răspunderii administratorului debitoarei, în temeiul art.138 lit. a) şi d) din Legea nr. 85/2006. Incidenţa art. 142 din lege sub aspectul executării silite
Judecătoria Iași
Aplicare amenda judiciara în temeiul dispozitiilor art. 1082 alin. 2 C.proc.civ.
Tribunalul Teleorman
Suspendarea provizorie a executării silite – art. 403 alin. 4 Cod procedură civilă. Recurs inadmisibil.
Judecătoria Satu Mare
Plata lucrului nedatorat. Condiția plății efectuate voluntar.