Cheltuieli de judecată cerute pe cale separată. Admisibilitate
Dosar nr. 4233/55/2014
Prima instanţă :
Cererea e admisibilă doar dacă partea nu a solicitat cheltuielile în procesul în care s-au efectuat, ori în situaţia în care acestea s-au solicitat, dar instanţa nu s-a pronunţat asupra lor.
Dacă cheltuielile au fost cerute în primul proces şi cererea a fost respinsă, indiferent cu ce motivare (de ex. cheltuielile n-au fost dovedite), acestea nu mai pot fi cerute pe cale separată, întrucât se opune autoritatea de lucru judecat a hotărârii prin care s-au respins.
A fost admisă cererea, cu motivarea că în litigiul anterior dintre părţi, în faţa primei instanţe nu s-a discutat problema cheltuielilor de judecată, iar instanţa de recurs le-a respins ca nedovedite, astfel că acestea pot fi solicitate pe cale separată.
Instanţa de apel :
Admis apelul. Analizând dispoziţiile legale în materia cheltuielilor de judecată, tribunalul reaminteşte părţilor că acestea se acordă la cererea părţii interesate, iar nu din oficiu şi reprezintă onorarii avocaţiale, taxe de timbru şi orice alte cheltuieli necesare desfăşurării procesului. Temeiul juridic în reprezintă art. 453 Cod procedură civilă, care prevede că partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată; temeiul juridic vizează deci culpa procesuală a părţii care a pierdut procesul.
Aşadar, înainte de închiderea dezbaterilor, instanţa le pune în vedere părţilor că au dreptul să ceară cheltuieli de judecată; dacă acestea nu au fost cerute ori au fost cerute dar instanţa a omis să se pronunţe asupra lor, partea le va putea cere printr-o acţiune separată, în termenul legal de prescripţie.
Însă, dacă partea îndreptăţită solicită cheltuieli de judecată, iar acestea, din varii motive, nu îi sunt acordate de către instanţă, aceasta va putea să le solicite doar în căile legale de atac, dar nu şi pe cale separată pentru că se va opune autoritatea de lucru judecat a hotărârii prin care s-au respins.
Or, în cauza ce a făcut obiectul dosarului nr. 13234/55/2012, reclamanta Omniasig a solicitat cheltuieli de judecată, atât în faţa instanţei de fond, cât şi în recurs, dar instanţa le-a respins (ca nedovedite), astfel că excepţia autorităţii de lucru judecat devine incidentă raportat la dispozitivul şi considerentele deciziei civile nr. 589/R/2013 a Tribunalului Arad, în temeiul art. 430 al. 2 şi 431 Cod procedură civilă.
Judecătoria Târgu Bujor
Plata creanței principale reprezentând facturi neachitate
Judecătoria Târgu Jiu
Pretenţii
Tribunalul Teleorman
PRETENTII
Judecătoria Târgu Bujor
Obligarea la plata despăgubirilor auto
Judecătoria Iași
plată indemnizaţie contract - reţinere contribuţie pentru asigurări sociale