Conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere. Părăsire a locului accidentului ori modificare sau ştergere a urmelor acestuia.Achitare

Sentinţă penală 757 din 08.04.2014


Notă: Soluţie pronunţată anterior publicării Deciziei nr. 265/06.05.2014 a Curţii Constituţionale referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 5 Cod penal

Prin s.p. nr. 757NCPP/08.04.2014, în temeiul art. 386 alin. 1 N.C.P.P., instanţa a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care a fost trimis în judecată inculpatul S.I., fără antecedente penale, din infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, prev. şi ped. de art. 86 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată şi infracţiunea de părăsire a locului accidentului de către conducătorul vehiculului, dacă accidentul s-a produs ca urmare a unei infracţiuni, fără încuviinţarea poliţiei care efectuează cercetarea locului faptei, prev. şi ped. de art. 89 alin. 1 din  O.U.G. nr. 195/2002, republicată, ambele cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal, în infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prev. şi ped. de art. 335 alin. 1 NCP, cu referire la art. 5 NCP şi infracţiunea de părăsire a locului accidentului ori modificare sau ştergere a urmelor acestuia, prev. şi ped. de art. 338 alin. 1 NCP, cu referire la art. 5 NCP, ambele cu aplicarea art. 33 lit. vechiul Cod penal.

În temeiul art. 335 alin. 1 NCP, cu aplicarea art. 320 ind. 1 alin. 7 vechiul Cod de procedură penală, a condamnat pe inculpatul S.I., la pedeapsa închisorii de 8 (opt) luni, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

În temeiul la art. 81 din vechiul Cod penal cu referire la art. 5 NCP, a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei cu închisoarea de 8 (opt) luni, pe o durata de  2 (doi) ani şi 8 (opt) luni, care, conform dispoziţiilor art. 82 alin. (1) din vechiul Cod penal, constituie termen de încercare pentru inculpat şi a învederat inculpatului dispoziţiile art. 83 din vechiul Cod penal, privind revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei.

În baza dispoziţiilor art. 396 alin. 5 NCPP raportat la art. 16 alin. 1 lit. d NCPP şi art. 338 alin. 1 şi alin. 3 lit. a NCP, cu referire la art. 5 NCP,  a dispus achitarea inculpatului S.I., pentru săvârşirea infracţiunii de părăsire a locului accidentului ori modificare sau ştergere a urmelor acestuia, prev. şi ped. de art. 338 alin. 1 NCP.

Pentru a hotărî astfel, instanţa a reţinut următoarele:

În data de 28.09.2011, orele 17.30, inculpatul S.I. a fost implicat într-un accident rutier în timp ce conducea autoutilitara marca Dacia, pe DC 47, pe raza satului P., jud. Iaşi, fără a poseda permis de conducere, părăsind apoi locul accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.

Având în vedere dispoziţiile art. 5 alin. 1 din Codul penal în vigoare de la data de 01.02.2014, care arată că în cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă, s-a pus în discuţie schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care a fost trimis în judecată inculpatul din infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, prev. şi ped. de art. 86 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată în infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prev. şi ped. de art. 335 alin. 1 NCP, cu referire la art. 5 NCP şi din infracţiunea de părăsire a locului accidentului de către conducătorul vehiculului…dacă accidentul s-a produs ca urmare a unei infracţiuni, fără încuviinţarea poliţiei care efectuează cercetarea locului faptei, prev. şi ped. de art. 89 alin. 1 din  O.U.G. nr. 195/2002, republicată în infracţiunea de părăsire a locului accidentului ori modificare sau ştergere a urmelor acestuia, prev. şi ped. de art. 338 alin. 1 NCP, cu referire la art. 5 NCP.

Cu privire la prima infracţiune, de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, prev. şi ped. de art. 86 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, instanţa a reţinut că limitele de pedeapsă prevăzute de O.U.G. nr. 195/2002, republicată şi de noul Cod penal sunt identice, închisoarea de la unu la 5 ani, astfel încât instanţa a dispus condamnarea în baza legii în vigoare la momentul pronunţării.

Cu privire la a doua infracţiune, de părăsire a locului accidentului de către conducătorul vehiculului…dacă accidentul s-a produs ca urmare a unei infracţiuni, fără încuviinţarea poliţiei care efectuează cercetarea locului faptei, prev. şi ped. de art. 89 alin. 1 din  O.U.G. nr. 195/2002, republicată, instanţa a arătat că limitele de pedeapsă prevăzute de noul Cod penal sunt identice cu limitele de pedeapsă prevăzute de O.U.G. nr. 195/2002, republicată, respectiv închisoarea de la 2 la 7 ani.

Noul Cod penal elimină condiţia de existenţă a infracţiunii de părăsire a locului accidentului ori modificare sau ştergere a urmelor acestuia, prev. şi ped. de art. 338 alin. 1 NCP, constând în împrejurarea ca părăsirea locului accidentului să constituie infracţiune atunci când accidentul s-a produs ca urmare a săvârşirii unei  infracţiuni, astfel cum era prevăzut în art. 89 alin. 1 din  O.U.G. nr. 195/2002, republicată (Parasirea locului accidentului de catre conducatorul vehiculului sau de catre instructorul auto, aflat in procesul de instruire, sau de examinatorul autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane ori daca accidentul s-a produs ca urmare a unei infractiuni, fara incuviintarea politiei care efectueaza cercetarea locului faptei, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani), fapt care ar presupune ca în toate situaţiile în care se părăseşte de către conducătorul unui autovehicul locul accidentului, să fie întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 338 alin. 1 noul Cod penal.

Însă, având în vedere dispoziţiile art. 338 alin. 3 noul Cod penal, care reglementează mai multe situaţii ce constituie cauze justificative speciale, printre care şi cea privind părăsirea locului accidentului dacă în urma acestuia s-au produs doar pagube materiale, instanţa a arătat că este mai favorabilă în speţa de faţă legea penală nouă, Codul penal în vigoare de la 1 februarie 2014, sub aspectul încadrării juridice a faptei săvârşite de către inculpat.

Instanţa a reţinut că evenimentul rutier produs întruneşte condiţiile de existenţă ale unui accident rutier, astfel cum rezultă din prevederile art. 75 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, accidentul de circulatie este evenimentul care întruneste cumulativ urmatoarele conditii: a) s-a produs pe un drum deschis circulatiei publice ori si-a avut originea intr-un asemenea loc; b) a avut ca urmare decesul, ranirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel putin unui vehicul sau alte pagube materiale; c) in eveniment a fost implicat cel putin un vehicul in miscare.