Plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorului

Sentinţă civilă 973 din 23.05.2014


Constată că prin acţiunea înregistrată sub nr.5255/260/2013 pe rolul Judecătoriei Moineşti, jud. Bacău reclamantul JS a chemat în judecată pe pârâta BF solicitând să se stabilească locuinţa minorului Juncu Stelian născut la data de 29.06.2006, la tată , şi obligarea pârâtei la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorului , cu cheltuieli de judecată.

În drept au fost invocate prevederile art.400 – 403 Cod civil.

Acţiunea a fost timbrată cu 20 lei prin chitanţa nr.033240039/20.11.2013 , şi în motivare se arată că prin sentinţa nr. 2485/19.09.2012 pronunţată de Judecătoria Moineşti s-a dispus desfacerea căsătoriei între părţi, stabilirea locuinţei minorului la mamă, obligarea reclamantului din prezenta cauză la plata pensiei de întreţinere către minor. Reclamantul arată că s-au schimbat condiţiile avute în vedere la momentul desfacerii căsătoriei, că minorul locuieşte efectiv la el şi a început cursurile şcolare, fiind elev în clasa a I-a.

Pârâta a depus întâmpinare şi a arătat că este de acord cu acţiunea reclamantului, întrucât are un alt copil minor dintr-o altă relaţie.

În cauză s-au depus acte, au fost audiaţi martori şi minorul , probatorii din analiza cărora instanţa a reţinut următoarea situaţie de fapt : 

Părţile au fost căsătorite şi din această căsătorie a rezultat minorul JS. În anul 2012, acestea au divorţat, iar prin sentinţa nr. 2485/19.09.2012 în dos. nr. 5301/260/2011 s-a dispus desfacerea căsătoriei, stabilirea locuinţei minorului la mamă, exercitarea autorităţii părinţeşti de ambii părinţi şi obligarea la plata pensiei de întreţinere în favoarea minorului de către reclamantul din prezenta cauză.

Ulterior mama a lăsat copilul în grija reclamantului care are grijă de el.

Situaţia de fapt a fost reţinută din audierea martorei MM.

Din studiul raportului psihosocial întocmit în cauză rezultă că tatăl are condiţii materiale şi morale pentru creşterea şi educarea minorului.

Un rol decisiv în soluţionarea acestor cereri îl are interesul copiilor, Curtea Europeană a Drepturilor Omului stabilind că în cauzele cu minori, guvernate de prevederile art. 8 din  Convenţie, este întotdeauna de o importanţă fundamentală interesul copilului, acesta fiind primordial.

La pronunţarea hotărârii instanţa va avea în vedere interesul minorului, iar acesta trebuie determinat în fiecare situaţie în funcţie de mai mulţi factori care sunt apreciaţi de către instanţă.

 Cum în cauză s-a făcut dovada faptului că la reclamant, minorul este îngrijit corespunzător, merge la şcoală, însuşi minorul declarând că îşi iubeşte tatăl şi doreşte să stea cu acesta, instanţa apreciază că este în interesul minorului ca locuinţa să-i fie stabilită la tată.

Conform art. 400 (1) NCC „în lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copi¬lului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.”

Potrivit art. 499 din Noul Cod Civil, tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.

 În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.

 Conform art.529 din Noul Cod Civil „când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din câştigul său din muncă pentru un copil, o treime pentru doi copii şi o jumătate pentru trei sau mai mulţi copii”.

Va fi obligată pârâta la plata pensiei de întreţinere către minor începând cu data introducerii acţiunii şi până la majoratul acestuia care va fi indexată de drept , trimestrial în funcţie de rata inflaţiei.

Deoarece pârâta a căzut în pretenţii , în baza art.274 Cod proc civilă  , va fi obligată către reclamant la plata cheltuielilor de judecată , reprezentând onorariu apărător şi taxă de timbru.

Domenii speta