Infractiunii privind circulatia pe drumurile publice

Sentinţă penală 1629 din 09.12.2011


SENTINTA PENALA NR.1629

Sedinta publica de la  09 decembrie  2011

INSTANTA

Asupra cauzei penale de fata:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria .. din dosarul nr. ..., inculpatul ... a fost trimis în judecata pentru savârsirea infractiunii prevazute de art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.

Ca situatie de fapt, prin actul de sesizare a instantei s-a retinut ca în ziua de 13.11.2007, în jurul orelor 23:00, inculpatul a condus autoturismul cu nr. de înmatriculare ... în mun. ..., dupa ce consumase bauturi alcoolice. Ca urmare a prelevarii probelor de sânge si analizei de specialitate, a rezultat o alcoolemie peste limita legala prevazuta de lege.

Prezent în fata instantei, inculpatul a recunoscut în totalitate fapta retinuta în actul de sesizare a instantei, a solicitat ca judecata sa aiba loc în baza probelor administrate în faza de urmarire penala si nu a solicitat alte probe.

Având în vedere declaratiile inculpatului si probele administrate în cauza în faza de urmarire penala, din care rezulta ca fapta inculpatului este stabilita si sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse, instanta a stabilit ca în cauza sunt aplicabile prevederile art. 3201 C.proc.pen. privind judecata în cazul recunoasterii vinovatiei.

Analizând actele si materialul probator aflat la dosarul cauzei, instanta retine urmatoarea situatie de fapt :

În ziua de 13.11.2007, inculpatul .... a consumat bauturi alcoolice dupa care a condus autoturismul cu nr. de înmatriculare ... pe strada ... din mun. .... La intersectia cu strazile ...., a fost oprit de un echipaj de politie si datorita faptului ca emana vapori de alcool a fost testat alcoolscopic, rezultând o concentratie de 0,89 mg./l alcool pur în aerul expirat.

Inculpatul a fost condus la Ambulanta ...., unde s-a procedat la recoltarea a doua probe de sânge la interval de o ora, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În urma analizelor de specialitate efectuate în cauza de catre Serviciul Medico Legal ... a rezultat ca la prima proba, prelevata la ora 23:35, alcoolemia inculpatului era de 1,45 g‰, iar la a doua proba alcoolemia era de 1,30 g‰.

Inculpatul a solicitat recalcularea retroactiva a alcoolemiei, concluziile Comisiei pentru interpretarea retroactiva a alcoolemiei din cadrul INML Mina Minovici fiind ca la data faptei inculpatul ar fi putut avea o alcoolemie teoretica în descrestere de 1,55 g‰.

Vinovatia inculpatului ... este dovedita atât de declaratiile date de catre acesta în cursul urmaririi penale, dar si de rezultatele cuprinse în buletinul de analiza toxicologica, probe ce se coroboreaza cu declaratiile martorilor ...si ....

Din fisa de cazier judiciar a inculpatului rezulta ca acesta se afla la primul conflict cu legea penala.

În drept, fapta inculpatului .... care în ziua de 13.11.2007 a condus pe drumurile publice din mun. ..., autoturismul cu nr. de înmatriculare

..., desi avea în sânge o îmbibatie alcoolica ce depasea limita legala (1,45g‰), întruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.

La individualizarea pedepsei ce va fi aplicata inculpatului instanta va avea în vedere criteriile generale prevazute de art. 72 C.pen., respectiv: limitele de pedeapsa, gradul de pericol social al faptei savârsite, persoana inculpatului si circumstantele concrete în care a fost savârsita fapta, precum si prevederile art. 3201 alin. 7 C.proc.pen. privind reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, în cazul pedepsei închisorii, si  reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, în cazul pedepsei amenzii .

Fata de aceste elemente, rezultatul produs, faptul ca inculpatul a recunoscut comiterea faptei si lipsa antecedentelor penale, în baza în baza art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002, instanta urmeaza a-l condamna pe inculpat la o pedeapsa cu închisoarea de 8 luni, aceasta fiind de natura sa satisfaca scopul preventiv si coercitiv al pedepsei prevazut de art. 52 C.pen.

În baza art. 71 alin. 2 Cod penal, alaturi de pedeapsa principala, urmeaza a se aplica inculpatului si pedeapsa accesorie a interzicerii exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II- a si b Cod penal - dreptul de a fi ales în autoritatile publice sau în functiile elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat.

În ceea ce priveste modalitatea de executare a acestor pedepse, având în vedere motivele expuse, instanta apreciaza ca scopul sanctionator si educativ al acestora poate fi atins si fara a se dispune executarea efectiva a pedepsei, prin suspendarea lor conditionata, conform art. 81 si 71 alin. 5 Cod Penal.

În baza art. 359 C.proc.pen. atrage atentia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prevazute de art. 83-84 Cod penal.

De asemenea, în baza art. 191 alin. 1 Cod de Procedura Penala, instanta va obliga inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de catre stat în prezenta cauza, în masura în care acesta le-a cauzat si va dispune ca onorariul aparatorului din oficiu desemnat pentru faza judecata sa fie virat din fondurile Ministerului Justitiei în contul Baroului de Avocati .....