Asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:
Constată că prin rechizitoriul nr. 928/P/2013 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Moineşti, a fost trimis în judecată inculpatul
, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile
publice având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.
în actul de sesizare al instanţei se retine că la data de 03.03.2013 un echipaj de poliţie a oprit pe strada Atelierelor din Moineşti autoturismul
Dacia 1310 cu numărul ,1a volanul căreia se afla inculpatul, care
prezenta halenă alcoolică. A fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o alcoolemie de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat. Inculpatul a fost condus la Spitalul Moineşti unde i-a fost recoltată o probă biologică de sânge refuzând-o pe cea de-a doua. Conform buletinului de analiză toxicologică-alcoolemie nr. 691/03.04.2013, învinuitul avea o alcoolemie de 1,60 gr/%0 alcool în sânge.
Fiind audiat, învinuitul a avut o atitudine sinceră, recunoscând săvârşirea infracţiunii.
La termenul din data de 14.10.2013, inculpatul a recunoscut fapta comisă,arată că îşi însuşeşte întregul material de urmărire penală, solicită ca judecarea sa să se facă în baza acestuia, în baza art. 320 ind 1 Cod procedură penală.
Coroborând probele din faza de urmărire penală cu cele din faza de judecată, rezultă următoarele:
In fapt, 03.03.2013 un echipaj de poliţie a oprit pe strada Atelierelor
din Moineşti autoturismul Dacia 1310 cu numărul , la volanul căreia
se afla inculpatul, care prezenta halenă alcoolică. A fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o alcoolemie de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat. Inculpatul a fost condus la Spitalul Moineşti unde i-a fost recoltată o probă biologică de sânge refuzând-o pe cea de-a doua. Conform buletinului de analiză toxicologică-alcoolemie nr. 691/03.04.2013, învinuitul avea o alcoolemie de 1,60 gr/%0 alcool în sânge.
Situaţia de fapt a fost reţinută pe baza declaraţiei inculpatului din faza de judecată care recunoaşte săvârşirea faptei. Totodată, aceasta se coroborează şi cu depoziţia martorilor audiaţi în cursul urmăririi penale. Astfel, din declaraţia martorului ..., rezultă că în seara respectivă se deplasa cu autoturismul proprietate personală pe strada Atelierelor şi a fost oprit de organele de poliţie, iar după verificarea documentelor a fost solicitat să asiste în calitate de martor la testarea cu aparatul etilotest al
numitului
Din buletinul de analiză toxicologică nr. 691/03.04.2013, inculpatul avea o alcoolemie de 1,60 gr/%0 alcool în sânge.
In drept, inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii prev de art. 87 alin. 1 din OUG. 195/2002 modificată prin OUG 63/2006, aprobată prin Legea 49/2006.
Instanţa apreciază că fapta inculpatului de a conduce un autoturism având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 1,60 gr%0 constituie infracţiunea prevăzută de art. 87 alin. 1 din OUG. 195/2002 modificată prin OUG 63/2006, aprobată prin Legea 49/2006.
Instanţa apreciază că inculpatul a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală, care prezintă pericolul social al unei infracţiuni, săvârşită cu forma de vinovăţie a intenţiei directe, motiv pentru care o va califică drept infracţiune, şi va dispune condamnarea inculpatului la o pedeapsă cu închisoarea. La dozarea pedepsei, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare legală prevăzute de art. 72 din Codul penal, respectiv gradul de pericol social concret al faptei, periculozitatea infractorului şi împrejurările concrete în care s-a comis infracţiunea. Se va avea de asemenea în vedere şi persoana inculpatului, care nu este cunoscut cu antecedente penale, şi a recunoscut şi regretat săvârşirea faptei, şi de gradul mare de intoxicare. De asemenea se va face aplicarea dispoziţiilor art. 320 ind. 1 Cod procedură penală, în sensul reducerii cu o treime a limitelor de pedeapsă.
Tot raportat la considerentele de mai sus, instanţa apreciază că scopul pedepsei poate fi atins şi fără privare de libertate, motiv pentru care va face aplicarea dispoziţiilor art. 81 Cod penal, şi va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe termenul de încercare prevăzut de art. 82 Cod penal.
în baza art. 359 Cod procedură penală va atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art. 83 Cod penal, în sensul că dacă în termenul de încercare va mai săvârşi o nouă infracţiune se va revoca suspendarea condiţionată.
în baza art. 191 alin. 1 Cod proc pen, va obliga inculpatul la cheltuieli judiciare avansate de stat.
Curtea de Apel Târgu Mureș
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană căreia i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce. Elemente constitutive
Judecătoria Onești
plangere contraventionala
Judecătoria Constanța
Plângere contravențională – act administrativ normativ care interzice aplicarea sancțiunii avertismentului – înlocuire cu sancțiunea avertismentului
Curtea de Apel Suceava
Conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol neînmatriculat şi fără permis. Faptă neprevăzută de legea penală.
Curtea de Apel Suceava
Imposibilitatea obligării fondului de protecție a victimelor străzii, în calitate de parte responsabilă civilmente, la plata către unităţile sanitare a cheltuielilor efectuate cu asistenţa medicală acordată victimei unui accident de circulație.