Furt

Sentinţă penală 13 din 20.01.2014


Constată că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria  …  nr…./P/…  a fost trimis în judecată  inculpatul C.A., fiul lui … şi …, născut la … în oraşul …, judeţ …, cu domiciliu în comuna …, sat …, judeţ …, CNP …, cetăţean român, fără studii, fără ocupaţie, necăsătorit, stagiul militar nesatisfăcut, cu antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Se arată în actul de sesizare al instanţei că în cursul lunii octombrie 2012,  inculpatul C.A. a comis un număr de două infracţiuni de furt calificat pe raza comunei …, apoi în cursul lunii iunie 2013 a săvârşit  un număr de patru  infracţiuni de  furt calificat pe raza comunei … şi Municipiul …, în formă continuată, după cum urmează:

1. În noaptea de …, în jurul orelor 23:00, inculpatul C.A., a pătruns în locuinţa părţii vătămate C.A. din comuna …, judeţul …, prin escaladarea gardului, de unde a sustras un telefon mobil Sony Eriksson şi o cameră foto, bunuri pe care le-a valorificat unor persoane necunoscute, bani pe care i-a cheltuit în interes personal.

Precizăm că inculpatul s-a interesat despre partea vătămată dacă se află sau nu la domiciliu, iar după ce a aflat că este plecat în străinătate s-a hotărât să comită fapta respectivă.

Partea vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 600 lei, reprezentând contravaloarea bunurilor sustrase.

Fapta inculpatului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. şi ped. de art.208 al.1 art.209 al.1 lit. g şi i  C.pen., care se probează cu sesizarea şi declaraţia părţii vătămate, proces verbal de constare şi planşa foto, declaraţiile martorilor, procesul verbal de reconstituire a faptei şi planşa fotografică, coroborate cu: declaraţiile inculpatului care recunoaşte şi regretă fapta comisă (fl. 6- 25).

2. În noaptea de …, inculpatul prin  forţarea uşii de acces de la altarul Bisericii … din localitatea … şi unui geam lateral a intenţionat să sustragă bunuri, din interiorul bisericii, dar a renunţat ca urmare  a  zgomotului produs prin spargerea ferestrei, precum şi de faptul că fereastra era prevăzută cu gratii.

Menţionăm că de la faţa locului au fost ridicate urme papilare, care în urma comparaţiilor dactiloscopice s-a constatat că aparţin inculpatului C.A.

Numitul U.F. care face parte din conducerea parohiei bisericii a precizat că nu se constituie parte civilă în cauză.

Fapta inculpatului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. şi ped. de art.20 raportat la art.208 al.1 - art.209 al.1 lit. g şi i  C.pen., care se probează cu: sesizarea şi declaraţia părţii vătămate, proces verbal de constatare, declaraţiile martorilor, proces verbal de reconstituire şi planşa foto, raport de expertiză dactiloscopică, coroborate cu declaraţiile inculpatului, care recunoaşte şi regretă fapta comisă (fl. 28-48).

Faptele comise la punctul 1 şi 2 din rechizitoriu, sunt săvârşite într-o perioadă scurtă de timp, respectiv 4 zile şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale pentru care apreciem că  sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat în formă continuată faptă prev. şi ped. de art.208 al.1 art.209 al.1 lit. g şi i  C.pen. cu aplic.art.41 al.2 C.pen. 

3. În noaptea de …, în jurul orei 23:00, inculpatul C.A. s-a deplasat la biserica … din localitatea … (aceeaşi biserică prezentată la punctul 1 din rechizitoriu),  unde a pătruns prin forţarea uşii de acces  în casa praznicală, de unde a sustras un ciocan şi un cuţit, apoi s-a deplasat la uşa principală de acces în biserică, unde cu ajutorul ciocanului  şi cuţitului, a forţat sistemul de închidere, a pătruns în interior şi din altar a sustras o vestă  şi un fes negru, obiecte de îmbrăcăminte ale preotului, după care a părăsit locul faptei.

Biserica …, prin reprezentantul său A.P., apreciază că valoarea bunurilor este de 200 lei, dar ţinând cont că acestea au fost recuperate, nu se mai constituie parte civilă în cauză.

Fapta inculpatului,  întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. şi ped. de art. 208 al.1 art.209 al.1 lit.g şi i  C.pen., care se probează cu: sesizarea şi declaraţia părţii vătămate, proces verbal de constatare, declaraţiile martorilor, proces verbal de reconstituire şi planşa foto, coroborate cu declaraţiile inculpatului care recunoaşte şi regretă fapta comisă (fl.51-76).

4. În aceeaşi noapte, după ce inculpatul a sustras bunurile de la biserica ortodoxă, s-a îmbrăcat cu vesta şi fesul sustrase din altar, după care s-a deplasat la şcoala generală şi grădiniţa din localitatea … (corp comun), unde cu ajutorul ciocanului şi cuţitului pe care le avea supra sa, a forţat uşa din spatele şcolii, a pătruns în interiorul unei clase. unde a abandonat vesta şi fesul, apoi pe o fereastră a părăsit locul faptei.

Fapta inculpatului,  întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. şi ped. de art.20 raportat la art. 208 al.1  art.209 al.1 lit.g şi i  C.pen., care se probează cu: sesizarea şi declaraţia părţii vătămate, proces verbal de constatare, declaraţiile martorilor, proces verbal de reconstituire şi planşa foto, coroborate cu declaraţiile inculpatului care recunoaşte şi regretă fapta comisă (fl.79-92).

 5. După ce a părăsit şcoala generală, inculpatul s-a deplasat în aceeaşi noapte la magazinul mixt din apropierea şcolii, care aparţine  I.I. … din satul …, com….,  unde cu ajutorul ciocanului şi cuţitului, bunuri sustrase  de la casa praznicală a bisericii ortodoxe, a pătruns prin forţarea uşii de acces în interiorul magazinului de unde  a sustras suma de 380 lei în bancnote de 50, 10, 5 şi un leu, un bon de masă,  ţigări Kent în valoare totală de 930 lei, sumă cu care societatea s-a constituit parte civilă în cauză.

Menţionăm că inculpatul a abandonat cuţitul sustras de la casa praznicală a bisericii ortodoxe, pe scările de la intrare în magazinul societăţii, cuţit recunoscut şi predat preotului bisericii.

Fapta inculpatului,  întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. şi ped. de art. 208 al.1 art.209 al.1 lit.g şi i C.pen., care se probează cu: sesizarea şi declaraţiile părţii vătămate, proces verbal de constatare şi planşa foto, declaraţiile martorilor, proces verbal de reconstituire şi planşa foto, coroborate cu declaraţiile inculpatului care recunoaşte şi regretă fapta comisă (fl.96-119).

 6. În noaptea de …, inculpatul C.A., în jurul orei 01:30, a forţat uşa de acces a magazinului SC … SRL … din cartierul …, sistem  de alarmă care s-a declanşat  la sediul societăţii de pază.

Deoarece mânerul uşii de acces în magazin a cedat(rupt), inculpatul a renunţat la continuarea săvârşirii faptei, apoi s-a deplasat pe strada A… spre cartierul …din …, când a fost identificat şi reţinut de organele de urmărire penală. 

Societatea s-a constituit parte civilă cu suma de 100 lei, reprezentând contravaloarea distrugerii sistemului de siguranţă a uşii de acces în magazin.

Fapta inculpatului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. şi ped. de art.20 raportat la art. 208 al.1 art.209 al.1 lit. g şi i  C.pen., care se probează cu: sesizarea şi declaraţia părţii vătămate,  proces - verbal de constatare şi planşa foto, declaraţiile martorilor, proces verbal de identificare şi reţinere a inculpatului,  coroborate cu declaraţiile inculpatului care recunoaşte şi regretă fapta comisă (fl.123-134 şi 139 - 146).

Inculpatul a recunoscut faptele comise, a recuperat parţial prejudiciile acuzate, nu ştie carte şi nu ştie să scrie (fl.138),este cunoscut cu antecedente penale pentru acelaşi gen de fapte comise pe timpul minorităţii (fl.135 şi 136), i s-a adus la cunoştinţă încadrarea juridică a faptelor (fl.137) şi i s-a prezentat materialul de urmărire penală în prezenţa unui apărător din oficiu (fl.154 şi 155).

Faptele comise la punctul 3,4,5 şi 6 din rechizitoriu, sunt săvârşite într-o perioadă scurtă de timp, respectiv în trei zile şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, pentru care  apreciem că  sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat în formă continuată, faptă prev. şi ped. de art.208 al.1 art.209 al.1 lit. g şi i  C.pen. cu aplic.art.41 al.2 C.pen. totul cu aplic. art.33 lit.a C.pen. (faptele descrise la punctul 1 şi 2 din rechizitoriu).

În cauză a  fost audiat inculpatul, care a solicitat aplicarea dispoziţiilor art.320 ind.1 Cod procedură penală, în sensul că acesta recunoaşte în totalitate  faptele imputate lui prin rechizitoriu, îşi însuşeşte întregul  material de urmărire penală,  şi solicită ca judecarea sa să se efectueze în baza acestuia,  nu solicită alte probe în latură penală.

Instanţa a admis cererea inculpatului de judecare în baza procedurii  simplificate prevăzute de art.320 ind.1 Cod procedură penală.

Analizând actele şi lucrările  dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt, în noaptea de …, a pătruns prin efracţie, în locuinţa părţii vătămate C.A. de unde a sustras bunuri în valoare de 600 lei, prejudiciul nerecuperat, apoi în noaptea de …, a intenţionat să sustragă bunuri din interiorul bisericii …,unitate care nu s-a constituit parte civilă; în noaptea de …, prin efracţie a pătruns în casa praznicală şi biserica …de unde a sustras bunuri în valoare de 200 lei, prejudiciul recuperat prin restituirea bunurilor, apoi în aceeaşi noapte a pătruns în …—…,  de unde nu a sustras bunuri, unitate care nu s-a constituit parte civilă, după care în aceeaşi noapte s-a deplasat la magazinul mixt al I.I. …, din …, de unde prin efracţie a sustras bunuri şi valori monetare în valoare de 930 lei, prejudiciul nerecuperat, după care în noapte de …,  a intenţionat să sustragă bunuri din magazinul SC … SRL …, unde a fost prins şi reţinut în vederea cercetărilor de către organele de urmărire penală, societate care s-a constituit parte civilă cu suma de 100 lei, prejudiciul nerecuperat.

Inculpatul, în faza de urmărire penală recunoaşte faptele deduse judecăţii în totalitate.  Din coroborarea acestei declaraţii  cu cea dată în faza  judecăţii de asemenea de recunoaştere,  cu cea a martorilor: C.M.M.; S.A.C.; D.T.-. …,jud….; S.M.C.; C.C.; U.F.; T.I.; G.D.S.; .M.D.; M.I.; O.I.; D.M., rezultă cu certitudine  vinovăţia inculpatului  în privinţa faptelor  pentru care acesta a  fost  trimis în judecată.

Fapta  inculpatului  care în noaptea de …, a pătruns prin efracţie, în locuinţa părţii vătămate C.A. de unde a sustras bunuri în valoare de 600 lei, prejudiciul nerecuperat, apoi în noaptea de …, a intenţionat să sustragă bunuri din interiorul bisericii …, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat, prevăzută de art. 208 al.1  art.209 al.1 lit. g şi i  C.pen .cu aplic.art.41 al.2 C.pen.

 Fapta  inculpatului  care în noaptea de …, prin efracţie a pătruns în casa praznicală şi biserica … de unde a sustras bunuri în valoare de 200 lei, prejudiciul recuperat prin restituirea bunurilor, apoi în aceeaşi noapte a pătruns în …—…,  de unde nu a sustras bunuri, unitate care nu s-a constituit parte civilă, după care în aceeaşi noapte s-a deplasat la magazinul mixt al I.I. …, din …, de unde prin efracţie a sustras bunuri şi valori monetare în valoare de 930 lei, prejudiciul nerecuperat, după care în noapte de …,  a intenţionat să sustragă bunuri din magazinul SC … SRL … unde a fost prins şi reţinut în vederea cercetărilor de către organele de urmărire penală, societate care s-a constituit parte civilă cu suma de 100 lei, prejudiciul nerecuperat, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat, prevăzută de art. 208 al.1  art.209 al.1 lit. g şi i  C.pen. cu aplic.art.41 al.2 C.pen.

Pentru fiecare  din faptele de mai sus, se va dispune condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii. La individualizarea pedepsei conf. art.72 C.penal, se va avea în vedere gradul de pericol social concret al faptelor, modalitatea de săvârşire, pe timp de noapte şi prin efracţie, faptul că inculpatul are în antecedenţa penală infracţiuni de acelaşi fel, multitudinea de acte  materiale, dar şi poziţia sinceră a acestuia  atât faza de urmărire penală.

Urmează a se face aplicarea prevederilor  art. 33 lit.a şi 34 lit.b Cod penal şi să se aplice inculpatului pedeapsa cea mai grea, pedeapsă rezultantă ce va fi executată în regim de detenţie. Se vor interzice inculpatului drepturile prev. de art.64 lit. a teza a II a şi litera  b ,C. penal în condiţiile şi pe durata prev. de art.71 C. penal, întrucât raportat  la antecedenţa penală a inculpatului  singura modalitate de executare a pedepselor este cea efectivă.

În baza art.350 Cod procedură penală va menţine starea de arest  preventiv a inculpatului.

În baza art.88 Cod penal  va deduce  din durata pedepsei  durata  reţinerii  de 24 de ore  şi a arestului preventiv din data de 28.06.2013 ora 17,00 la zi.

Va lua  act că părţile vătămate nu s-au constituit părţi civile.

În baza art.118 lit.e Cod penal, va  dispune confiscarea de la inculpat sumei de 1630 lei.

 Va dispune plata onorariului de avocat din oficiu în sumă de 200 lei pentru  avocat M.P., pentru cercetarea judecătorească, din fondurile MJ către BA Moineşti.

În baza art.191 alin.1 C. pr. penală,  va obliga inculpatul la cheltuieli judiciare către stat.

Domenii speta